Komentara: 2
Pregleda: 2868
Foto

Obeležen Dan borca

04.07.2021. u 18:38h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i „Njihovoj vernosti“ kod Jadrana danas je obeležen 4. juli, nekadašnji Dan borca.
Obeležen Dan borca

U SFRJ Dan borca je bio državni praznik koji  je  nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, u spmen na dan kada je na sednici Centralnog komiteta KPJ 1941. godine doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Samo tri dana kasnije, 7.jula počela je oružana akcija Rađevačke partizanske čete, pod komandom Žikice Jovanovića Španca.

Dan borca danas obeležavaju boračka udruženja kao nosioci čuvanja tradicije antifašističke borbe, među kojima su i delegacije Gradske organizacije SUBNOR-a, Komunista Subotice i Centra "Tito".

Obeležen Dan borca- Danas je jedan od najvećih praznika  u našoj istoriji. Tada je u Beogradu doneta odluka da u pokorenoj Evropi, koja do tada nije smela da pisne, počne ustanak. To je toliko odjeknulo Evropom i svetom, povredilo nacističku Nemačku i njene saveznike da je Hitler odmah počeo odmazdu, bombardovanje po Srbiji i proglasio da na svakog ubijenog Nemca ide hiljadu ubijenih Srba – podsetio je Maksim Bakrač, predsednik boračke organizacije u SUbotici. – On je tako reagovao jer je presečen putni pravac ka Grčkoj i Aziji. Naš narod je oberučke prihvatio proglas o ustanku i on je tri dana kasnije počeo u Beloj Crkvi. Narednih dana i u ostalim državama. Naš narod je to skupo platio.

Obeležen Dan borcaBakrač ističe da se današnji datum obeležava u spomen na naše slavne pretke koji su dali život da bi mi danas živeli u miru i slobodi.

- Stradalo je puno ljudi, u jamama, logorima, stiparama, rekama nestalo je million i po ljudi. Najviše Srba, pa Jevreja, Roma i drugih naroda. Na ovim prostorima je bio veliki teror nekadašnjih mađarskih vlasti a u ovoj grobnici sahranjeno je više od sedam hiljada ljudi – dodaje Bakrač. – Zato moramo da negujemo sećanje na sve ove ljude.

Obeležen Dan borca

Venac u ime Gradske uprave i Skupštine grada položili su Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subotice i Nebojša Crnogorac, zamenik predsednika Skupštine Subotice, dok je u ime Severnobačkog okruga venac položio načelnik istog, Bojan Šolarov.

Izvor: Subotica.com

Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma

Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma Dan borca - polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma
Pogledaj ostale fotografije

Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti"

Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti" Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti" Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti" Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti" Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti" Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti" Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti" Dan borca - polaganja venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2868
Povezane teme

dan borca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.