• Pregleda: 1729

Obeležen Dan boraca

Gradski odbor SUBNOR-a obeležio je 4. jul, Dana borca u Subotici. Svečanost je počela polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, a vence su položili predstavnici Subnora, grada Subotica, kao i mnoge druge organizacije. Na ovaj dan 1941. godine doneta je odluka o dizanju ustanka protiv okupatora od strane Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije. Iako je ovaj državni praznik ukinut 2001. godine i dan danas obeležava se od stane Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.
Obeležen Dan boraca

Po rečima članova gradskog odbora Subnora, ovo je bio jedinstven slučaj u Evropi da je jedan mali Balkanski narod podigao ustanak protiv tadašnje vele sile Nemačke i njenih saveznika. Po njihovim rečima ovo je svetao dan u istoriji naše zemlje i iz tog razloga na njega svake godine mora da se podseća, kako zbog onih koji su taj ustanak preživeli i nastavili da žive u slobodi, tako i zbog onih koji su život u borbi izgubili, i kojima se danas u pomen na spomenik polažu venci.

Polaganju venaca prisustvovali su i čelnici gradske uprave, koji su tom prilikom istakli da će uvek podržavati obeležavanje Dana boraca, dana kada se naša zemlja suprotstavila Nemačkoj i njenim saveznicima.

Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu 7. juli, tradicionalno će biti obeležan u subotu na Iriškom vencu u organizaciji SUBNOR Vojvodine, gde će biti položeni venci na spomenik "Sloboda", koji je simbol narodnosolobodilačkog otpora fašističkim okupatorima.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.