Komentara: 0
Pregleda: 4129

Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom u nedelju

31.03.2017. u 18:09h
Izvor: Subotica.com
Ukazivanjem na značaj otklanjanja prepreka kako bi se izgradilo pristupačno društvo za osobe sa autizmom, u nedelju će biti obeležen Svetski dan autizma.
Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom u nedelju

U okviru programa obeležavanja u Dečijem pozorištu od 11 časova biće izvedena predstava „Tobi“, Gradska kuća i palata Rajhl će u znak podrške biti osvetljene plavom bojom, dok će u četiri lokala u Subotici i dva u Bačkoj Topoli, uz kafu gostima biti služeni i plavi kolačići u obliku srca.

- Saradnja lokalne samouprave i Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom je na visokom nivou, mi ćemo tu saradnju nastaviti i uvek ćemo biti tu kada treba podržati akcije ovog udruženja i mnoga druga. Pored priključenja globalnoj kampanji „Osvetljeno plavim“ obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom u našem gradu značajno je i zbog podsećanja da je neophodno da zajedno uklanjamao barijere koje sprečavaju osobe sa autizmom da ostvare svoja prava - kaže Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti.

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom osnovano je 2011. godine, a zahvaljujući lokalnoj samupravi opremljene su prostorije u Vareškoj 28. Usluge udruženja koristi oko 40 dece.

- Imamo grupu od 20 dece koji su konstantni u Udruženju. Naša „Kuća iz duge“ se bazirala na podršci porodici, „Predah “, „Letnja školica“, „Zimski raspust“ su usluge kada naša deca nisu u sistemu, mi pružamo ruku prijateljstva roditeljima. Roditeljima je jako teško, jer 24 časa moraju da imaju nadzor. Iako nemamo licencirane usluge, već smo razgovarali o licenciranju usluge ličnog pratioca, želimo da to bude kvalitetna usluga. Podrška porodici je vrlo značajna, moramo da se trudimo da očuvamo porodicu kako bi to dete imalo ljubav i ne bi završilo u instituciji. Autizam je stanje koje ne traje jedan dan nego ceo život, gde porodica treba da nauči da živi sa autizmom. Porodica mnogo trpi i jako im je teško, jer dete sa autizmom ne gleda našim očima-kaže Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom - Zajedničkim snagama se moramo potruditi da osobe sa autizmom budu uključene u obrazovni sistem, kao i da imaju priliku da stečeno znanje primene u daljem životu. Ako im otvorimo neku zanatsku radionicu, oni će moći sa ličnim pratiocem da zarade novac. To je prava pomoć, a ne da ih smestimo u instituciju. To bi mogao biti i ugostiteljski objekat, kakav je Zagreb uveo, tamo je otvoren kafić za osobe sa invaliditetom, u kojem osobe sa autizmom rade.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4129

Povezana vest

Povezane teme

osobe sa autizmom

autizam

svetski dan osoba sa autizmom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.