Komentara: 5
Pregleda: 2408
Foto

O važnosti vode se uči od malih nogu

22.03.2021. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
O važnosti vode se uči od malih nogu

Uz urbanu legendu o nastanku Palićkog jezera i crteže riba koje plivaju u čistoj vodi, mališani koji pohađaju Predškolsku ustanovu "Naša radost" obeležili su Svetski dan vode. Aktivnosti se sprovode u okviru projekta "Ecolacus", a deca će u narednih mesec dana kroz igru i edukativne radionice učiti o vrednosti vode i kako bi život izgledao bez ovog, najvažnijeg prirodnog resursa.

- To je značaj svega ovoga, priroda i okruženje u kojem živimo i odrastamo, a svi jako dobro znamo da je kolevka tih aktivnosti najraniji uzrast. Uz ovakve plemenite projekte, a tu je i naš novi program "Godine uzleta", u fokusu je očuvanje i zaštita životne sredine, a sve se proširuje na lokalnu zajednicu, koju upravo čine javna i javno-komunalna preduzeća, predškolske i školske ustanove, mediji, roditelji i svi zajedno učestvujemo u obrazovanju i vaspitanju dece predškolskog uzrasta - objasnio je Nebojša Markez, direktor "Naše radosti".

O važnosti vode se uči od malih noguPut koji voda prođe od izvora do česme, mališani su imali priliku da čuju od Đerđa Šugara, direktora JKP "Vodovod i kanalizacija", koji je istakao da deca ovu temu shvataju vrlo ozbiljno i da razumeju zašto je voda toliko važna.

- Suština je da naučimo sledeću generaciju kako da se ophodi prema vodi i kako da je tretira. Učimo ih odakle voda dolazi, da je voda koju pijemo zarobljena u Karpatima i da je nekoliko hiljada godina stara, a da se to jako teško obnavlja. Pričamo im ne samo o vodi, već i o tome zašto gradimo kanalizacionu mrežu, crpnu stanicu, prečištaće i zašto otpadna voda mora da se tretira i u toj formi ne sme da se vrati u životnu sredinu - rekao je Šugar.

O važnosti vode se uči od malih noguMališanima su predstavljene i aktivnosti koje sprovodi JP "Palić-Ludaš" na zaštiti biodiverziteta ova dva jezera, a kako je istakla direktorka Marta Dobo, pojedini rezultati su već sada vidljivi, pre svega u izgradnji zaštitnog pojasa i sadnje biljaka u okolini jezera, selektivnom izlovu invazivnih vrsta i eksproprijaciji zemljišta koja se privodi kraju.

Sve ovo treba i deca da znaju, šta radimo i šta želimo da učinimo za naša jezera, jer i mi treba da se suočim s tim nepravilnim stvarima koje smo nekada činili ili što nismo bili dovoljno pažljivi prema ovim jezerima, ali i da damo primer da sve može da se ispravi. Treba ići korak po korak ka boljoj i uspešnoj budućnosti i možda će oni biti ta generacija koja će moći da uživa u svim čarima ovih jezera, jer ono što danas radimo, treba da prođe nekoliko godina da bi ti poslovi doneli neke rezultate - poručila je Dobo.

O važnosti vode se uči od malih noguNa kraju današnjeg programa, mališani su izašli u prirodu da se igraju, a na pitanje šta su naučili, odgovorili su nam da bez vode nema života.

Izvor: Subotica.com
Mališani učili o značaju vode povodom Svetskog dana vode Mališani učili o značaju vode povodom Svetskog dana vode Mališani učili o značaju vode povodom Svetskog dana vode Mališani učili o značaju vode povodom Svetskog dana vode Mališani učili o značaju vode povodom Svetskog dana vode Mališani učili o značaju vode povodom Svetskog dana vode Mališani učili o značaju vode povodom Svetskog dana vode Mališani učili o značaju vode povodom Svetskog dana vode
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 4 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2408
Povezane teme

marta dobo

naša radost

predškolska ustanova naša radost

svetski dan voda

PU Nasa Radost

đerđ šugar

nebojša markez

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.