• Pregleda: 2516

O narodnom blagu, običajima i tradiciji bačkih Bunjevaca

Panel konferencija "Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bačkih Bunjevaca", peta po redu, u organizaciji KUD "Bunjevka", svečano je otvorena u Art bioskopu Lifka.
O narodnom blagu, običajima i tradiciji bačkih Bunjevaca

Panel konferencija, koja ove godine slavi mali jubilej, ima za cilj razmatranje inicijativa za upis elemenata bunjevačke nacionalne manjine u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Kako bi sve bilo u skladu sa Pravilnikom, i da se kroz predloge istakne suština i kvalitet određenog elementa, pripremu predloga pratila je dr Slavica Vujović, regionalna koordinatorka Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Veliko bogatstvo kulture i tradicije ovog naroda, iznedrilo je do sada 17 predloga za upis u pomenuti registar. Realizacija projekta doprinosi očuvanju nematerijalne kulturne baštine Bunjevaca na ovim prostorima, koja je izuzetno značajna za mlađe generacije.

Ukoliko dođe do upisa elemanata u Nacionalni registar, inicijatori projekta ističu da bi bili zaista ponosni.

Panel konferencija nastavlja se sutra na Otvorenom univerzitetu, kada će i praktično, kroz interaktivne radionice biti prikazano tradicionalno češljanje, oblačenje nošnje, običajno kićenje i povezivanje marama. Početak radionice zakazan je za 9 i 30 časova.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.