Komentara: 14
Pregleda: 6182

Novi servis omogućava roditeljima više vremena za decu

11.02.2019. u 15:07h
Izvor: Subotica.com
Od novembra prošle godine, pri gradskoj organizaciji Crvenog krsta funkcioniše Servis za podršku roditeljstvu, kako bi se zaposlenim roditeljima omogućilo da vreme koje provode u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova posvete svojoj deci.
Novi servis omogućava roditeljima više vremena za decu

Projekat je pokrenut na inicijativu ministarke bez portfelja za demografsku i populacionu politiku, Slavice Đukić Dejanović, a njime su za sada obuhvaćeni Subotica, Sombor, Apatin i Odžaci, u kojima gradske organizacije Crvenog krsta nude uslugu pranja, sušenja i peglanja velikog veša.

- Suština je da se roditeljima oslobodi vreme, kako bi mogli kvalitetno da ga provedu sa decom, dok teret jednog dela kućnih poslova Crveni krst preuzima na sebe. Veš svake porodice se pere, suši i pegla odvojeno, što je bila najčešća nedumica roditelja koji su želeli da se prijave, a mi smo im veoma rado izašli u susret i pokazali kako se to radi - kaže Nevena Lukić, koordinatorka projekta u Crvenom krstu Subotica. - Takođe, važno je razbiti i predasudu koja je prisutna, pre svega, kod mnogih žena, a to je da će se pokazati kao nedovoljno sposobne ili angažovane ukoliko se prijave na Servis, što apsolutno nije slučaj.

Novi servis omogućava roditeljima više vremena za decu

Predrasude nema naša sugrađanka Ljiljana Bulatović, zaposlena majka dvoje dece, koja uslugu Servisa koristi od 10. januara, kada je njenu porodicu zadesila velika nezgoda. Naime, porodičnu kuću je iznenada zahvatio požar, te su u nedostaku prostora u kojem će boraviti dok traje obnova, privremeno smešteni u prostorijama Crvenog krsta, dok joj ispomoć u vidu čistog i ispeglanog veša mnogo znači.

- Da nema Servisa i ovih divnih ljudi iz Crvenog krsta, prosto ne znam kako bih i gde mogla da operem, osušim i ispeglam veš. Ovde ga samo donesem i pokupim kad je gotovo, a to je za svaku ženu, naročito zaposlenu majku, od velike pomoći - ističe Bulatović.

Novi servis omogućava roditeljima više vremena za decu

Naša sagovornica jedna je od ukupno 11 porodica koje trenutno koriste usluge Servisa, a prema rečima Lidije Segedinčev, sekretarke Crvenog krsta Subotica, ostala su slobodna još četiti mesta koja mogu da popune porodice koje su u stanju potrebe.

- Bitno je da su to porodice sa dvoje ili više dece, da su deca ispod 15 godina starosti, da je majka zaposlena i da ukupna primanja porodice ne prelaze 100.000 dinara. Ukoliko su u pitanju samohrani roditelji, nema značaja da li je to majka ili otac, a uslovi su potpuno isti. Dakle, ovde nije naglasak na pomoći samo socijalno ugroženom stanovništvu, već roditeljima koji su zaista u potrebi - poručuje Segedinčev. 

Zainteresovane porodice koje ispunjavaju uslove, mogu da se prijave lično u prostorijama Crvenog krsta, a sve informacije mogu dobiti pozivom na broj 024/621-101. Projekat će trajati do marta, a iz Crvenog krsta se nadaju da će na osnovu dobrog odziva i pozitivnih iskustava zaživeti i da će se proširiti na još neke delatnosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 6182
Povezane teme

crveni krst

crveni krst subotica

servis za podršku roditeljstvu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.