Komentara: 0
Pregleda: 2995

Novi i stari problemi prosvetara

24.03.2022. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine ukazali su, na konferenciji za medije, na potencijalne probleme u primeni novina, pretežno u osnovnom obrazovanju. Takođe, govorilo se i o sudskim procesima koje prosvetni radnici vode pred sudovima širom Vojvodine.
Novi i stari problemi prosvetara
Foto: Ilustracija, arhiva

Po rečima predstavnika Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, sindikati su o promeni čitavog seta zakona o obrazovanju upoznati tek pošto su izmene ušle u skupštinsku proceduru. Izmena koja se tiče mogućnosti uvođenja kombinovanih odeljenja i u više razrede osnovnih škola, za predstavnike ovog sindikata, je neprihvatljiva.

 - U manjim seoskim sredinama postoje kombinovana odeljenja od 1. do 4. razreda. Međutim, nemoguće je da se nastava tako organizuje i u višim razredima. Smatramo da je najveći problem što se ovakve odluke donose mimo konsultacija sa onima koji treba da ih sprovode. Ova mera će proizvesti nove tehnološke viškove, u velikom problemu će biti male škole naročito u pograničnim mestima gde je manji broj učenika. Sa ovakvim odlukama doći će se do situacije da se te škole polako gase - rekao je Dušan Kokot, predsednik IO Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Novi i stari problemi prosvetaraNa konferenciji je bilo reči i o procesima koji se vode pred sudovima u vezi sa regresom, toplim obrokom, kao i o procesima vezanim za individualni obrazovni program. Ova sindikalna organizacija trenutno ima oko hiljadu postupaka koji se, po ovim pitanjima, vode u vojvođanskim sudovima.

- Imamo "tetkice" kojima je zakinut regres i topli obrok. Na trogodišnjem nivou to je negde oko 250 hiljada dinara, govorim o ljudima koji su na minimalnoj zaradi. Očekujemo da će većina tih predmeta uskoro biti okončana

Novi i stari problemi prosvetaraGovoreći o sprovođenju procesa inkluzije u praksi, iz ovog sindikata kažu da se nije učinilo ništa po pitanju angažovanja stručnih saradnika koji treba da pomognu prosvetnim radnicima u realizaciji inkluzije. Takođe, ukazuju na to da rad po individualnom obrazovnom programu nije dodatno plaćen.

- Prosvetni radnici smatraju da za taj dodatni rad moraju biti i dodatno plaćeni. I tu imamo sudske sporove, a nekoliko predmeta je okončano i presude su prošle na Vrhovnom kasacionom sudu. Ako imate jedno dete u odeljenju sa kojim radite po IOP-u 2, vi za njega izrađujete poseban plan i program, od vas se očekuje da radite dupli posao, pa bi bilo normalno da postoji i razlika u zaradi. Inkluzija je jedan humani proces, koji apsolutno podržavamo i na kom ne sme da se štedi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2995
Povezane teme

nezavisni sindikat prosvetnih radnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.