• Pregleda: 5698

Novi granični prelazi između Srbije i Mađarske

Sporazum Srbije i Mađarske u drumskoj, železničkoj i rečnoj kontroli državne granice, koji je Skupština Srbije ratifikovala protekle nedelje, izuzetno je značajan zbog drumskih graničnih prelaza, jer se stvaraju uslovi za dobijanje još dva granična prelaza prema Mađarskoj, izjavio je šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.
Novi granični prelazi između Srbije i Mađarske

"Najznačajnije je da se ovim sporazumom stvaraju neophodni pravni uslovi za otvaranje graničnog prelaza Bački Vinogradi - Ašothalom, koji će raditi od sedam ujutro do 19 sati i koji će moći da koriste građani Srbije i Evropske unije", naveo je Pastor za Mađar so.

On je dodao da taj prelaz u potpunosti predstavlja mađarsku investiciju u iznosu od dva miliona evra, dok je izgradnja priključnih puteva finansirana zahvaljujući projektima EU.

"Drugi za nas važan granični prelaz može da bude takozvani stari prelaz Horgoš-Reske, a sporazumom je utvrđeno da može početi da radi kada budu stvoreni infrastrukturni i tehnički uslovi. Za razliku od prelaza kod Bačkih Vinograda, koji bi mogao da bide otvoren već u februaru iduće godine, stari horgoški sigurno neće raditi još mesecima", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, kašnjenje sa ratifikacijom ovog sporazuma u Skupštini Srbije, koji su inače ministri unutrašnjih poslova dve zemlje potpisali još u januaru, a mađarski parlament ga ratifikovao još sredinom februara, nepovoljno utiče prvenstveno na mogućnost otvaranja starog horgoškog prelaza, budući da bi on trebalo da se osposobi rekonstrukcijom iz konkursnih sredstava EU, ali aktuelni konkurs Evropske unije ističe krajem ovog meseca, pa dve zemlje za njega sasvim sigurno neće stići da apliciraju.

"Da je parlament Srbije, slično mađarskom, ovaj sporazum ratifikovao početkom godine, u tom slučaju su dve zemlje mogle da konkurišu sa dobrim šansama i u tom slučaju bi i horgoški prelaz mogao da bude otvoren za nekoliko meseci", kazao je Pastor.

Ratifikovani sporazum mađarske i srpske vlade o kontroli državne granice donosi novinu i u pogledu rada graničnih prelaza kod Bajmoka i Đale, koji su dosad u letnjem periodu za građane Srbije i EU bili otvoreni od osam do 18 časova, a zimi od osam do 16, a ubuduće će oni biti otvoreni od 7 do 19 časova tokom cele godine.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

10
nana Odgovori
Šta se čudiš Juniore ova država kao što si se više puta uverio prespava izbornu godinu.
valdomiro Odgovori
E bas ce se usreciti zemlja Srbija s ovim novim prelazima prema LJUBLJENOJ Madjarskoj. To su nam prijatelji kao i Hrvati.
robin Odgovori
granični prelaz kod Bačkih Vinograda biveč trebalo da radi prije pet godina a sa starane Mđara je sve spremno samo naši političari_________
Marco Odgovori
@valdomiro
srbija je vec dovoljno usrecena sa tobom , jadan onaj onaj kome si ti prijatelj ....
naIvan Odgovori
@valdomiro
Po tebi bi najverovatnije za zemlju Srbiju najbolje bilo kada bi zatvorili sve moguce granicne prelaze, pa da se stanovnistvo Srbije izoluje od svog ostalog sveta, da ne moze niko ni da izidje, niti da udje u drzavu.
Nekada prije 50 i kusur godina je Albanija takva bila, zatvorena, nerazvijena i zatucana, i nije imala prijatelje, nije imala nikakve odnose ni sa jednom drzavom na svetu, osim daleke komunisticke Kine. Sa svima je bila u nekom ideoloskom, ekonomskom i politickom sukobu.
A i Madjari i Hrvati su nam inace prijatelji, veruj mi, nije bas sve tako kako ti mislis i vidis.
Normalnom komsiji je svakako u interesu da i kod nas bude bolje, jer samo zajednicki sa komsijama moze jedan rejon da prosperira.
Samo, nazalost, kod nas ne razmisljaju svi tako, pa se upravo i zbog toga sada nalazimo u ovoj losoj ekonomskoj situaciji.
bukin Odgovori
@nalvan: U potpunosti podrzavam tvoj stav, stim da, budala ima na obe strane.
Đuro Odgovori
@valdomiro:Srbija će se usrećiti kad bude otvoren prelaz na Dunavu :D
Ronin Odgovori
Opalac bice posla za stranacke ljude....
Ronin Odgovori
Ajde Modestu pocni da sastavljas spisak za radna mesta
valdomiro Odgovori
Vidim moji DRAGI prijatelji Madjari i Hrvati jako su se uzbudili. Izvinite, jako vam se izvinjavam. Da su ovi prelazi ranije otvoreni vaš stručnjak za lopovluk Jožef mogao je da izbegne hapšenje /naravno sa njegovim mnogim pajtašima srpske nacionalnosti/, ovako vi koji ste ostali bez posla- žedni i gladni, možete lakše po koju konzervu da bi preživeli, a gospon Jožef i Oliver sa svojom braćom i ocem će jesti kavijar, pa makar i u ćorci. Ovi prelazi su dokaz koliko pomenuti o vama "jako brinu".Izvinite DRAGA BRAĆO. A što se tiče granice na Dunavu taj film nećete gledati, jer većina nas Vojvodjana ne mislimo kao vi i srpski izrod Nenad. Ne uzbudjujte se to štiti vašem zdravlju, idite kupite po neku konzervicu kod naših PRIJATELJA.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.