Komentara: 0
Pregleda: 3010

Novi centri za porodični smeštaj i usvojenje

27.02.2012. u 16:27h
Izvor: RTV Yueco
Novi centri za porodični smeštaj i usvojenje

Vlada Vojvodine donela je odluku o formiranju tri nova centra za porodični smeštaj i usvojenje u sklopu usvajanja mreže ustanova socijalne zaštite koje pripadaju autonomnoj pokrajini Vojvodini. Novi centri će biti otvoreni u: Subotici , Novom Sadu i Beloj Crkvi. Predviđeno je da budu osnovani do 30. juna ove godine jer se usled povećanja broja hraniteljskih porodica javila neophodnost pružanja pomoći tim porodicama. U Subotici je trenutno 230 dece smešteno u hraniteljskim porodicama.

U Vojvodini se 2500 dece nalazi u hraniteljskim porodicama, s trendom povećanja ovog broja, prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i demografiju. Reforma sistema socijalne zaštite započeta je 2002. godine, te je realizacija odluke Vlade Vojvodine o formiranju 3 nova centra za smeštaj i usvojenje, zapravo posledica ove reforme. Samom reformom je predviđeno da se smanji broj državnih insitucija koje se bave zaštitom dece i smanjenje broja domova za decu bez roditeljskog staranja. U našem gradu, trenutno je 230 dece smešteno u hraniteljske porodice. Subotica, kao centar koji ima vrlo razvijenu porodičnu zaštitu dece u hraniteljskim porodicama je upravo iz tog razloga predviđen kao mesto otvaranja jednog od ovih centara. Danas ima oko 500 dece u domovima, na teritoriji Republike, dok su ostala deca smeštena u hraniteljske porodice.

Novi centar za porodični smeštaj i usvojenje obavljaće obradu hraniteljskih porodica, imaće savetodavnu ulogu i obavljaće obradu usvojiteljskih porodica. Trenutno ove poslove obavljaja Centar za socijalni rad, ali će se formiranjem novog centra, deo stručnjaka preusmeriti samo na pružanje usluga hraniteljskim porodicama i deci koja se nalaze u njima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3010
Povezane teme

centar za smeštaj i usvojenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.