• Pregleda: 8812

Novac od reklama na račun JKP "Stadion"

Na poslednjoj sednici Skupštine grada odlučeno je da novac od sponzora koji se reklamiraju na parketu Hale sportova, umesto sportskim kolektivima, ići će u budžet JKP "Stadion".
Novac od reklama na račun JKP "Stadion"

Ova odluka naišla je na osudu pripadnika opozicije, koji su tvrdili da novac od sponzorstva treba da ide klubovima, te „da niko ne bi ulazio u halu (da gleda reklame), da nema klubova koji u njoj igraju“.

- Jeste da imamo obezbeđene besplatne termine za treninge i utakmice, ali to nije besplatno, već je plaćeno novcem svih nas.  Oduzmanje prihoda od reklama od klubova i preusmeravanje na račun JKP „Stadion“ je svojevrsno reketiranje, jer da nema naših  utakmica, niko ne bi ni ulazio u halu, niti se u njoj reklamirao – predočila je Josipa Ivanković, odbornica Pokreta za građansku Subotici i predsednica KK „Spartak“. - Hala je gradska, ali zato sportisti ne mogu da koriste teretanu čak i da je plate. Pitam se i zbog čega je cena iznajmljivanja reklamnog prostora u hali pet puta skuplje nego na stadionu. Ovo je sistemski problem i kako da očekujemo da klubovi opstanu, ako im se uskraćuje svaki prihod.

Pо rečima Roberta Tota, direktora JKP „Stadion“, mnogo toga je do sada bilo besplatno, što je i preduzeće odvelo u dug od 40 miliona dinara. Teretana je u privatnom vlasništvu i zakupac redovno plaća kiriju.

VIŠENAMENSKI OBJEKAT - Hala sportova u Subotici je višenamenski objekat, primarno opredeljen za sportska takmičenja kao što su košarka, odbojka, rukomet, ali na parketu ove (dve) sale gledamo i boks, rvanje, džudo, karate i mali fudbal. Objekat se izdaje i za potrebe raznih kulturno-umetničkih dešavanja, skupova, konferencija i tome slično.

- Vreme socijalizma je iza nas. Važeći cenovnik je iz 2015. godine i vidno je da se u objekte ulaže i da oni mnogo lepše izgledaju. Zahvaljujući prihodima koje ostvarujemo kroz naplatu tih reklama u prilici smo da značajno poboljšamo uslove u Hali sportova, što je svakako u interesu klubova. Ukoliko ponovo budemo išli na to da sve bude besplatno, vrlo brzo ćemo se vratiti na staro. – poručio je Tot.

Da će novac od reklamiranja na parketu hale ići u nadležno javno preduzeće potvrdio je i Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport i omladinu.

- Reč je o nalepnicama na parketu, u centralnom i krugovima ispod koša. Svaki klub može sa strane da postavi reklame svojim sponzora, što oni i koriste. Hala ima svoje sponzore, klubovi treba da privuku svoje. – objasnio je Simović.

Besplatno na sve Spartakove mečeve u Hali sportova

Da podsetimo, dogovorom Gradske uprave i JKP "Stadion" odlučeno je se vrati na snagu odluka o besplatnom ulazu za sve zainteresovane koji budu dolazili u Halu sportova da gledaju subotičke klubove. Subotički muški rukometni i košarkaški kolektivi su poslednje dve godine pokušali kroz ulaznice da nadomeste neke troškove, što se povremeno i odrazilo na posećenost.

Kako kažu u Gradskoj upravi. poenta ovog poteza je da gledanje sportskih takmičenja subotičkih klubova bude dostupno svima, čime bi se popularisao sport, a i neposredno se očekuje bolja podrška na tribinama.

Radno leto u Hali sportova

Tokom letnje pauze u JKP "Stadion" bili su vredni i radni, osim onih sezonskih stvari sređen je parket u obe sale, a postavljene su i stolice na sve tribine. U maloj sali gde igraju odbojkaši, odbojkašice i rvači postavljeno je novo osvetljenje, štedljive LED sijalice koje imaju duži vek trajanja, manje troše, a daju više svetlosti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

30
sand Odgovori
sramota
Rax Odgovori
Podržavam, od mene veliki +
Oko sokolovo Odgovori
Sistematsko uništenje sporta.
pista Odgovori
100 dana vladavine sadasnje gradske vlasti... mnogo ili malo li je???
Alen Odgovori
Josipa, da nema hale ne bi bilo ni klubova. Da ti nema tate ne bi ti ni direktorica bila.
Nemas ama bas nikakve kvalifikacije za ovaj posao. I nemoj kao ultranacionalista da se sakrivas iza "gradjanskog pokreta"
Cvrle Odgovori
Ej Tot sramota ziva,otimas od klubova koji i onako nemaju...sram te bilo...unesto da im pomognes ti krades od njih!!!!Kako te nije sramota da setas gradom?!
Suboticanin Odgovori
Ovo je sramota za ovaj grad!Klubovi su u teskom stanju i da neko na ovaj racun krade od njih!Pod hitno smena ovakvog direktora koji krade od klubova!!Sram da te bude Tot,kakav si ti covek!!!
Vjeko Vulkanizer Odgovori
Takve budalaštine može pričati samo Josipa ili neko ko je odveć gramziv ili totalno neobavešten...

Niko od korisnika Hale sportova ne plaća ni struju, ni vodu, ni grejanje, ni čišćenje, ni krečenje, ni obezbeđenje.... baš ništa, a sve to košta jako puno novca i to neko mora da plati.

Svaki sportski kolektiv može da se opredeli da li će sve prihode koje ostvari (od ulaznica i sponzora) zadržati, ali onda će zauzvrat morati da plaća sve troškove za korišćenje sportskog objekta. Druga mogućnost je da svi troškovi idu na teret gradskog budžeta, ali onda JKP zadržava pravo na sve ostvarene prihodi (ulaznice, sponzori).

Ovakav princip važi i za druge sportske objekte. I šta je tu nejasno?!
Dragan Odgovori
Ovo je teska kradja,treba Tot da te bude sramota...i njega i ovu vlast sto dopusta ovako nesto!Od klubova da krade?!!Smena direktora!!!Unistavate i ovo malo klubova sto je ostalo u ovom gradu!!!!
prole Odgovori
Tot i Simovicu vi ste dva sportska dilentanta
Pajo Odgovori
Ajde pa ova vlast nije sposobna ni da obelezi pesacke u okolini skola ni posle mesec dana skole! A ove godine ni jedan saobracajni znak nisu mogli postaviti na mesto propalih!Direkcija za izgradnju je opsajdu a vi odlucujete o reklamama!
Pa imali tendera za reklamne prostore povrsine? Dosad su se klubovi borili za novac od reklama jer im je bio bitan a dali ce i Stadion?
Realno Odgovori
Vidi se da se domaćinski vodi i radi se u JKP "Stadion"... to se njima ne sviđa, zato što su se navikli na nešto drugo, e toga više nema...Josipi nije žao klubova, već same sebe...
Sramota Odgovori
Za koga smo mi glasali??? Strasno! Sta je sledece?[*...*]
Bojan Odgovori
Meni je to logično. Ako su klubovi sposobni neka nađu svoje sponzore. Varijanta 2 da dobiju procenat od reklama koje se vide na njihovim mečevima a obezbedio ih je stadion ali da onda plaćaju termine i učestvuju u organizaciji utakmica. Kako Zvezdu i Partizan izbace iz Pionira kada ne plate kiriju? Ne može klub biti iznad države, odnosno grada!!
Istina boli Odgovori
Posle ove sednice Skupštine grada sve mi je jasno...Josipa se baš razume u sve...Barbika našla novog Kena ( Jenciku) ...Sada bi da izvlače pare iz JKP Stadion, a on kao pravnik trebao bi da zna da nisu u pravu...
Josipa Odgovori
Poznata preletačica, Josipa [*...*] I lupa gluposti, pa ljudi dolaze i zbog drugih sportova u hali ne samo zbog košarke, pa i na koncerte,klincijade, itd.....
BIA Odgovori
za vjeko vulkanizer-JKP se finansira sa 130 miliona dinara iz budzeta grada,to je novac svih gradjana ,namenski dat JKP Stadionu da bi obezbedio normalne uslove svim sportistima ovog grada!Dakle gradjani su platili sve termine koje sportisti koriste,iz tog novca se placa i struja i voda i grejanje,tako da nema potrebe da se naplacuju bilo kakvi termini!Sto se tice placanja obezbedjenja i svih ostalih trskova utakmica klubovi placaju sami koji su prilicno visoki snose ih klubovi sami! i pored svega toga jkp stadion uzima 40 posto od ulaznica i to je cist prihod stadionu! Gospodine Tot zasto prostor od 300 kvadrata izdajete Emilu vlasniku teretane za samo 35 000 dinara sa uracunatim svim troskovima struja, grejanje, voda... kada svi znamo da toliko je samo grejanje za jedan malo veci stan? [*...*] Imam jos dosta pitanja za vas gospodine Tot ali mrzi me da pisem i mislim da vam je bolje da se ne javljate...!!!
Zoki Odgovori
Nikada ranije nisu bolje vodili ovo preduzeće, otkada je Tot tamo vidno se ulaže u objekte...to i građani vide!!! Naravno da se nekima ne sviđa, ko se nije navikao na rad i disciplinu...A ova dotična gospođa u životu nije radila!
bole Odgovori
klubovi koji u nazivu nemaju ime SPARTAK debelo placaju koriscenje hale sportova neovisno koji je sport u pitanju.Toliko o tome kako Subotica brine o sportu forsira se samo Spartak a pstali se snalaze kako znaju za utakmice i takmicenja .
xy Odgovori
U čije džepove odoše naši novci
Dimitrije Odgovori
Prvo i najbitnije je ko je i zbog čega najglasniji odbornik vezano za ovu temu. Josipa Ivanković.... Kontraverzna mlada Megatrend političarka sa iskustvom organizatorke venčanja koja je u svojoj svežoj političkoj karijeri promenula skoro sve političke partije i opcije počevši od ultranacionalnih do ovih kvazi građanskih i koja je svojim političkim uticajem sebi obezbedila utočište kao predsednik kluba KK Spartak. Njen izbor na čelo kluba predstavljao je pravu predstavu gde se neko bez iskustva u sportu, bez ikakvih kvalifikacija za taj posao morao progurati. U ovom momentu moramo biti svesni da se ispred naših očiju odigrava čist sukob interesa gde se ona u skupštini bori za veće prihode kluba u kojem je predsednik, što direktno određuje visinu njenih primanja u klubu. Kao neko ko je navikao na luksuzan život manjak prihoda je čini nervoznom što se vidi za govornicom. Takođe bih podsetio da je ista bila predmet istrage koju je vodila Agencija za borbu protiv korupcije u šta se možete uveriti u Bazi podataka Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).
Drugo, Jkp Stadion je vlasnik nepokretnosti koju izdaje bez naknade. Kad bih svako ko koristi gradsku halu kačio svoje reklame i skidao reklamu od prethodnog zakupca na čega bi to ličilo. Predlažem nervoznoj predsednici kluba da iskoristi svoja znanja i veštine kao „predsednica za primer“ i obezbedi redovno finansiranje kluba bez sedanja na grbaču poreskih obveznika. Takođe da razmotri podnošenje ostavke u klubu pošto je rečenica izgovorena pred igračima Partizana „malo nas je sramota što ima više vaših navijača nego naših“ u našoj Hali sportova u Subotici samo odaje i ona je takođe samo dokaz odnosa navijača prema njoj.
Alen Odgovori
@BIA "JKP se finansira sa 130 miliona dinara iz budzeta grada,to je novac svih gradjana ,namenski dat JKP Stadionu da bi obezbedio normalne uslove svim sportistima ovog grada!"
Shvatas li da je to skoro 100.000 evra mesecno. A ja znam klubove koji sami placaju kiriju, sami nalaze sponzore, sami placaju putovanja na takmicenja i sami kupuju opremu a rezultati su mnogo bolji nego nekih klubova koje grad finansira. Kada kazem mnogo bolji mislim na to da je Spartak od 60 klubova u Srbiji u zadnjih 5 a taj drugi klub i prvih 10.
I zasto onda mi da finansiramo te klubove koji redovno gube i te sportiste koji redovno gube?
Drugi deo problema je sto taj novac sportisti najmanje vide a najvise "funkcioneri" (ako tako mogu da ih nazovem) kao sto je Josipa.
Zasto se svi klubovi u gradu ne finansiraju podjednako ili jos bolje po rezultatima?
Sramota Odgovori
Direktor JKP Stadion kupuje sluzbeni automobil od 2.000.000 din sto postoji u zvanicnim javno dostupnim spisima.
Funkcioneri u nasim klubovima nisu placeni, placeni su tehnicki radnici u klubovima i to uglavnom nedovoljno. Sto subotica.com ne pozove Josipu i uradi jedan intervju sa njom i sto ne postavi sva pitanja iz ovih komentara???? Bez cenzure.
rex Odgovori
@sramota

Ne treba subotica.com da je poziva na intervju postoji SUP i tužilaštvo za takve stvari
Almir Odgovori
Josipa, nabacuješ li se za prostor na su.com?
A što ne bi ti, Vjekoslav, Simović i Tot otišli na TV duel, pa da se vidi ko ima šta da kaže? svako po 20 minuta izlaganja i 30 minuta diskusije. Da vidimo kako su se delile pare klubovima poslednji nekoliko godina, kako je radila kancelarija za mlade, ko je kako došao do nekih strateških pozicija? Hajde svi karte na stol ako imate hrabrosti? Naravno da nemate, mokra municija, znate da nemate čiste račune. Dozvolite i uključenja, pitanja gladalaca, sigurno bi obični građani imali sve vas da pitaju štošta! Narodu je takvih kao što si ti preko glave. Samo pričaju u prazno a žive an državnoj sisi!
Vjeko Vulkanizer Odgovori
@BIA
Predugo živiš u zabludama koje su nasleđene još iz doba Brozovog socijal-komunizma...
Da bi se pitanje sporta sistemski rešilo prvo mora da se reši najvažnije, a to je odgovor na pitanje ko je vlasnik sportskog objekta. Neodrživo je da se troškovi tekućeg održavanja nekog sportskog objekta prevaljuju preko leđa poreskih obveznika....

Da me bolje shvatiš evo nekoliko primera. Grad Beograd je vlasnik stadiona, a Zvezda i Partizan su samo zakupci. Ali u praksi od 1945. pa do danas "zakupci" se nisu mnogo brinuli oko štednje i novca jer je neko "odozgo" uvek upumpavao novac iz državne kase kad god je zafalilo....
A stalno je falilo. Tako je najlakše "poslovati". Neko šakom i kapom deli novac koji nije njegov, a ovaj drugi troši nemilice jer se nikada nije pomučio da taj novac zaradi... Sa tuđim novcem se lako "posluje". Osim megalomanije tu je plodno mesto za kriminalce. Pogledajte malo oko sebe i razmislite da li se samo u Zvezdi i Partizanu otimaju oko predsedničkih funkcija.... Da li se možda nešto slično dešava i u Subotici... ?!?!

Neki pametniji ljudi su odavno smislili da zarad manjih troškova na jednom stadionu mogu igrati i dva tima. Pa tako na stadionu "Olimpiko" u Rimu igraju Roma i Lacio, a u Milanu na stadionu "San Siro" igraju Milan i Inter, a broj zaposlenih ne samo da je prepolovljen nego je i duplo manji nego na Zvezdinom...
A onda su opet neki pametni ljudi shvatili da ni to nije dovoljno dobro jer prosečan talijanski navijač na stadionu potroši svega 0,5 eura dok se na engleskim stadionima prosečno troši 8 eura.

Privatni investitori su shvatili da se novac mora ulagati u sportske objekte, pa će tako na primer italijanski stadioni uskoro postati trgovački i zabavni centri otvoreni 24 sata. Već je otpočelo sa planskim investiranjem privatnog novca od ukupno planiranih čak šest milijardi eura koji će se uložiti u sportske objekte u 24 talijanska grada. Važno je napomenuti da iz gradske blagajne ne ide ni jedan jedini cent....


I na kraju da odgovorim direktno. Zajebi ti BIA derane priče kako je sve plaćeno iz gradskog budžeta i da nema potrebe da bilo ko šta plaća, niti klubovi troškove, niti gledaoci ulaznice nego uzimaj ko šta signe.... Zbog takvog plitkoumnog razmišljanja smo kao društvo upali do grla u go*na, i dozvolili da nam kojekakve priučene giga-mega intelektualne veličine kroje sudbinu!!!
Izdeliye 75 Odgovori
Svi vi, koji ste podrzali "lopovluk-harac" JKP (iz vama znanih razloga, a i onima koji prepoznaju vase razloge), ste pre toga trebali da se informisete o sledecem:
1. JKP Stadion Subotica je osnovano 1993. godine sa upisanim nenovcanim kapitalom od 103.087.238 RSD.
2. U medjuvremenu su u sastav JKP usli SRC Prozivka, a 2014. i Gradski stadion i Gradsko streliste. Znaci JKP Subotica ima zavidnu imovinu i samim tim korisnu povrsinu.
3. 2010. godinu je JKP zavrsio sa dobitkom od 23.875.000 RSD i 44 zaposlena; 2011. godinu je zavrsio sa dobitkom od 6.055.000 RSD i 44 zaposlena; 2012. je zavrsio sa dobitkom od 23.542.000 RSD i 55 zaposlenih; 2013. je zavrsio sa dobitkom od 0 (nula) RSD i 56 zaposlenih. Za 2014. nisam nasao podatke. U 2015. prihodi su iznosili 160.652.336 RSD a rashodi 158.966.903 RSD.
4. Sta je to onda dovelo do gubitka od 40.000.000 RSD gospodine Toth ? Gospodine direktore JKP, da li se gubitak pojavljuje od kada ste Vi na celu JKP.
5. Planirani prihodi u 2016. godini iznose 154.783.000 RSD (manje u odnosu na predhodnu za skoro 5.900.000 RSD), od toga od grada 128.500.000, a od svih ostalih izvora 26.283.000. A po cenovniku jednodnevno izdavanje Hale sporova za koncerte i sajamska doga]anja je 173.880 RSD.
6. Prosecna plata u 2016. je planirana za 61 zaposlenog u iznosu od 53.437,61 RSD, a za 1 rukovodioca 140.905 RSD.
Sve ove podatke mozete proveriti na sajtu APR i http://jkp-stadion.rs/wp-content/uploads/INFORMATOR-O-RADU-2016-GODINE.pdf.
7. Naravno da je lakse i unosnije cekati da klubovi obezbede dodatna sredstva za sponzorstvo i to onda "reketirati" nego se pomuciti da se ostvare ustede na svom mogucim nivoima.
8. Normalno da ne ocekujem da gospodin direktor Toth, odgovori na sledece:
- koliko iznosi mesecni zakup za teretanu u hali i kome idu ta sredstva,
- koliko iinosi mesecni zakup restorana u sklopu hale i kome idu ta sredstva.
Verovatno ce na to da odgovore verni poslusnici i sto bi u JNA rekli VES 11101 (pesadija).

Tako da gospodine direktore Toth, ipak vi rukovodite sa imovinom koja je nastala u "socijalizmu" (osim SRC Prozivka), te bi bar prema tome trebali da iskazete duzno postovanje, pogotovu sto se deo zivota proziveli u istom. A kada vi napravite nesto novo, onda neka nam je Bog u pomoci (mada u iskreno sumnjam da ce se to dogoditi).
A interesantna je i praznina u Vasoj biografiji od 1998. (ZU Apoteka Subotica) - ? - 2005. (Cim gas) - 2013. (JKP vd direktor).
Ima jos mnogo toga, ali i za to ce biti vremena.
glibavi Odgovori
još par pitanja za "uspešnog" direktora JKP"STADION" ...

1. zašto je postavljena rampa koja ograđuje/obezbeđuje 15 parking mesta kod službenog ulaza u Halu sportova? (juče nije bilo mesta za parkiranje za sve one koji su hteli ući u Halu a Vaš ograđen parking zvrlji prazan ... zar niste mogli prvo urediti i proširiti parking za posetioce sportskih događaja? ... da li je ustavna Vaša odluka da sami ogradite 15 parking mesta?)
2. gde se nalaze službeni automobili JKP"STADION" u kasnim poslepodnevnim satima tokom radnog dana i vikendom? (juče popodne (a i ostalim danima) nije bilo parkiranih službenih automobila na ograđenom parkingu, kojim se to delatnostima bavite Vi i vaši zaosleni posle 15:00 kada su Vam potrebni službeni automobili? ... da li se benzin koji plaćamo MI poreski obveznici troši u Vaše privatne svrhe 24/7 ...)
S Odgovori
Josipa nađi sponzore za KK Spartak a mani nas prosipanjem svoje "pameti".
Nikola Odgovori
Podržavamo stav Tot Roberta i Simovic Nemanje po pitanju reklama. Ne može jedna [*...*] da misli kako joj pored besplatnih termina pripada i deo od reklama koje je vec stadion ugovorio kao i pravo na korišcenje izdate (privatne) teretane. Kad misli da je pametna sto njen klub ne otvori teretanu pa jos i zaradi ako smatra da je to jednostavno. Ona misli da joj u gradu sve besplatno pripada i da je ceo grad njena prćija. Neka se potrudi da neko sponzoriše njen klub i sve što dobije neka zadrži a ne da deli vec što je dobijeno. Prošlo je vreme njene i Ostrogonceve vladavine gde su rešavali sve probleme u svom interesu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.