Komentara: 37
Pregleda: 9754
Foto

Nova tužba protiv NATO alijanse

04.05.2017. u 16:42h
Izvor: Subotica.com
Na inicijativu Srpske kraljevske akademije formira se internacionalni pravni tim koji želi da podnese tužbu protiv NATO alijanse, zbog delovanja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja Jugoslavije.
Nova tužba protiv NATO alijanse

Naime, pre 18 godina, tokom 78 dana bombardovanja, na našu zemlju bačeno je pregršt bombi, 415 hiljada najrazličitijih projektila, a na područje Subotice palo je šest bombi, od kojih se jedna još uvek nalazi u Palićkom jezeru.

Posledice bombardovanja i danas su prisutne a ogledaju se u rapidnom porastu broja obolelih od različitih oblika karcinoma. Za to je, po mišljenju stručnjaka Srpske kraljevske akademije, najodgovorniji osiromašeni uranijum. Zbog toga se formira tim advokata, koje predvodi niški advokat Srđan Aleksić, čiji je cilj da sa jakim dokaznim materijalom o delovanju i posledicama osiromašenog uranijuma na stanovništvo Srbije, podnese tužbu protiv NATO alijanse, za materijalnu i nematerijalnu odštetu građanima.

- Bombardovanje Jugoslavije desilo se suprotno međunarodnim konvencijama, po kojima je zabranjena upotreba osiromašenog uranijuma. U tom periodu na našu zemlju bačeno je oko 15 tona osiromašenog uranijuma, od toga najviše na područje Kosova i Metohije – predočio je advokat Srđan Aleksić. - Posledice su strašne i zato želimo da podnesemo tužbe, osnovane i dobro pripremljene i formiramo tim u kome će biti advokati iz Rusije, Kine, Nemačke, Italije, Francuske i Turske i mislim da smo na dobrom putu da to valjano uradimo. Pre svega potrebni su medicinski dokazi i zato je potrebno da nam se jave građani koji su bili na području gde je bačen osiromašeni uranijum, bilo da su živeli tamo ili su bili ratni vojni rezervisti. Ne želimo da podnesemo hiljadu tužbi, dovoljno je da bude između pet i deset, ali da one budu kompletne, dobro pripremljene, sa jakom medicinskom dokumentacijom.

Nova tužba protiv NATO alijanse

Kako je naglašeno, u koštac sa ovom problematikom stručni tim će se uhvatiti volonterski.

- NATO je smišljeno uništavao Srbiju bombardovanjem bombama sa osiromašenim uranijumom. UN je sakrio šokantan izveštaj o ekološkoj katastrofi koja se dogodila i u kome je upozorenje da će naredne generacije bolovati od kancerogenih oboljenja, leukemije i biće povećan broj spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi – istakao je Sreto Nogo, predsednik Srpske kraljevske akademije. - Svakoga dana jedno dete u Srbiji oboli od karcionoma. Imamo li pravo da ćutimo? Upravo zato smo inicirali i formirali ovu radnu grupu da pokušamo da pomognemo našim ljudima obolelih od karcinoma u patnji i muci.

Subotičani koji žele da prikažu svoje dokaze o posledicama NATO bombardovanja, medicinske nalaze mogu dostaviti u kancelarije Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koje se nalaze ispod tribine Stadiona malih sportova u ulici Bose Milićević.

Izvor: Subotica.com
Najava tužbe protiv NATO alijanse Najava tužbe protiv NATO alijanse Najava tužbe protiv NATO alijanse Najava tužbe protiv NATO alijanse Najava tužbe protiv NATO alijanse Najava tužbe protiv NATO alijanse Najava tužbe protiv NATO alijanse Najava tužbe protiv NATO alijanse
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 dan
Komentara: 37
Pregleda: 9754

Povezana vest

Povezane teme

nato

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.