Komentara: 2
Pregleda: 3487

Nova tehnologija snimanja očnog dna na Odeljenju oftalmologije

08.03.2021. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Subotička bolnica postaje prva sekundarna ustanova u Srbiji u kojoj će se sprovoditi proces fotodokumentacije, što će, kako najavljuju, dodatno unaprediti kvalitet zdravstvene usluge koju pruža ustanova.
Nova tehnologija snimanja očnog dna na Odeljenju oftalmologije

Sistem sa sastoji iz dva dela - nove generacije pokretne fundus kamere kao i softvera koji sadrži mnogobrojne dijagnostičke mogućnosti, a svrha mu je da se putem fotodokumentacije prate promene na očnom dnu pacijenata.

- Očni lekari su jedini koji mogu na neinvazivan način ući u unutrašnjost organa i na taj način ustanoviti stanje krvnih sudova ali i drugih delova kao što su optički živac ili žuta mrlja. Redovnim slikanjem očnog dna oftalmolozi mogu otkriti mnogobrojne degenerativne promene u njihovim ranim fazama što predstavlja prvi korak u prevenciji širenja komplikacija - objašnjavaju iz Opšte bolnice Subotica. - Sistem takođe omogućava lekaru da gradira retinopatiju. Gradacija ili klasifikacija retinopatije će omogućiti da se ustanovi koja je prava situacija na terenu, odnosno do koje mere su prisutne komplikacije šećerne bolesti među stanovništvom. Nakon očnog pregleda, dijabetičari će biti grupisani u zavisnosti od stanja na očnom dnu.

Dijabetička retinopatija je jedna od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa i ukoliko se na vreme ne leči vodi u trajni gubitak vida. Svetska zdravstvena organizacija je u svom nedavnom izveštaju ,,Diabetic retinopathy screening: a short guide’’ jasno naznačila bitnost fotodokumentacije u prevenciji slepila kod dijabetičara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3487

Povezana vest

Povezane teme

oftamologija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.