• Pregleda: 9053

Nova radna mesta za 64 Subotičana

Šezdeset i četiri Subotičana koji su do sada bili bez posla, dobili su, zahvaljujući podsticajima lokalne samouprave, kao i pokrajinske i nacionalne službe za zapošljavanje, stalno zaposlenje kod 37 poslodavaca u gradu.
Nova radna mesta za 64 Subotičana

Za subvencije je izdvojeno 16 miliona dinara, od čega je 11 miliona dao grad, a pored ovih, sezonske poslove u projektu javnih radova dobilo je još 35 naših sugrađana.

Prosečno je poslodavcima uplaćivano po 130 hiljada dinara, ali su oni koji su angažovali teže zaposlive kategorije, odnosno osobe preko 45 godina života, dobijali po 150 hiljada dinara.

- Bio nam je potreban novi, iskusan knjigovođa, pa je izbor pao na jednu 51-godišnju ženu iz Bajmoka, i dobili smo 150 hiljada dinara podsticaja. Danas svaka pomoć dobro dođe, a mi smo ugovorm obavezani da je zadržimo bar dve godine, kao i da joj redovno uplaćujemo plate i prateće poreze i doprinose – kaže Zvonimir Ivanković, vlasnik knjigovodstvene agencije „Inova“ iz Subotice.

Ipak, Živanko Petrušić, preduzetnik iz Subotice, požalio se da je procedura za dobijanje sredstava „trajala čak osam meseci“, a postavio je i pitanje zašto se stranim investitorima daju višestruko veći iznosi kada zapošljavaju nove radnike.

- Javni poziv je raspisan prvog oktobra ove godine i zaista nije tačno da je osam meseci trajala procedura. Što se tiče subvencija, državna politika je takva da se investitorima koji otvaraju bar 50 radnih mesta i imaju ulaganja od minimum 500 hiljada evra, dobijaju i veće subvencije. Prema raspoloživim informacijama, gotovo je izjednačen broj domaćih i stranih investitora koji su na ovaj način dobili veće subvencije, tako da ne stoji ni druga konstatacija – rekao je Zlatko Panić, direktor subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Gradonačelnik Subotice, Modest Dulić, naglasio je da će naredne godine lokalna samouprava, iako će budžet biti realno manji u odnosu na 2012. godinu, izdvojiti više novca za zapošljavanje Subotičana, pre svega teže zaposlivih kategorija.

- U 2013. godini, u ove svrhe će grad izdvojiti bar 15 miliona dinara, a imamo obećanja i od Pokrajinske, odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje da će i oni sa još više novca podržati naše aktivnosti, pa će još veći broj nezaposlenih Subotičana dobiti posao – zaključio je Modest Dulić, gradonačelnik Subotice.

Izvor: SuMedija

povezane teme

42
jasna Odgovori
Meni je 37 god, u poslednja tri meseca sam poslala na desetine molbi. Na razgovor sam bila pozvana samo u slucajevima gde nisam napisala godiste. Naravno kada su culi koliko imam godina otvoreno su mi rekli da traze do 30 ili preko 45 zbog beneficija koje im daje NZS. Pa mi recite ko je sada tesko zaposliva kategorija kada ja vec par godina u nazad slusam istu pricu. Srecom pa imam sansu odraditi sezonu na moru i delimicno popunim rupe u budzetu koje su sve vece i vece uzevsi u obzir da sam samohrana majka dva maloletna, skolska deteta.
Milan Odgovori
Po običaju posao i subvencije dobijaju oni "bliži vatri", odnosno ove mere nisu namenjene "običnim smrtnicima" već samo licima usko povezanim sa [*...*]i ostalima u gradskoj vlasti po rođačkoj i stranačkoj liniji...
styx Odgovori
ma,neka se nose sa subvencijama zajedno.....zbog njih smo ostali bez posla,na ulici.Subvencijom do posla....ne treba meni subvencija,imam ja svoju diplomu,posao mi treba,i po ustavu ove drzave,pravo na rad! I sta sa ostalima,kojih,ni sami ne znate koliko ima.....i sada se prsimo sa ovakvim vestima.Vest,samo za slikanje,nista vise.
lakumity103 Odgovori
Pomogli su (nisu direktno krivi ali kažem pomogli) da se uništi barem 15 000 radnih mesta u gradu, a sad su zaposlili 64 lica. Kandar su sami sebi pravili posla a ovim tempom još i njihovi naslednici će imati šta raditi.
deljenje Odgovori
Koji Subotičani, kad je žena iz Bajmoka????!!!!Opet ste sve stavili pred svršen čin, grad arči naše pare na svoje ----lisce!!!! Kad istekne rok , sledi otkaz i ponovo subvencije za isto radno mesto!!!
@ jasna Odgovori
Nije samo tebi tesko sto si samohrana majka, i drugima je tesko ako ne i teze.
A to sto si ti samohrana netreba sada tebe neko da favorizuje, tvoj problem!
CIRINELA Odgovori
Još jedan razlog da se slikaju i prodaju maglu građanima Subotice. Moje mišljenje je da vlasnici ovog sajta nebi trebalo da objavljuju slike ovih rasturača grada i hvalisavaca. Kad budete objavili ovolikoi broj slika "zaslužnih" za otkaze ( mada to ne možete postići ni za 100 narednih godina ) mislim da bi bilo u redu tek onda ih besplatno reklamirati i prikazivati u lažnom svetlu.
ma da Odgovori
15 miliona dinara izdvojeno za subvencije, u proseku 130 000 dinara po zaposlenom i prostom matematikom dolazimo do rezultata od 123 subvencije. Kako to da su zaposlili samo 64 lica?????? Čak i da su svim poslodavcima platili po 150 000 po subvenciji opet je broj lica koja su našla zaposlenje morao da bude minimum 100, a ne 64.

S obzirom da su zaposlili 64 osobe puta 130 000 po subvenciji dobijamo da je potrošeno 8 320 000 dinara. Gospodo, gde ste izgubili 6 680 000 dinara?

Po ko zna koji put Demokratska stranka demonstrira samo njima poznatu matematika.

Gospodine Zvonimire Ivankovicu, šta vam znači ono "...da je zadržimo bar dve godine..."????? Da li to znači da možete da je otpustite i za mesec dana? Koliko ja znam ne smete da je otpustite minimum 2 godine i to je jedan od uslova da bi dobili subvencije. Drugo, gospodine Zvonimire, niste Vi ugovorom u obavezi da plaćate poreze i doprinose već Vas zakon na to obavezuje, a što se tiče one nebuloze da ste istim ugovorom u obavezi da plaćate platu dotičnoj gospodji je zaista teško i komentarisati. Vi kao da živite i radite na divljem zapadu pa Vas mora neki ugovor obavezati da plaćate nešto što se podrazumeva u svakoj normalnoj i civilizovanoj državi...ne, ovde je potreban poseban ugovor pa još i da kesirate 130 000 ili 150 000 dinara. Šta reći, a ne zaplakati.

Zlatka Panića je teško i komentarisati....no comment.

Modest Dulic najavljuje veća izdvajanja za subvencije u 2013.godini. S obzirom da ove subvencije poslodavce obavezuje samo na 2 godine to znači da nakon isteka tog roka, broj nezaposlenih će se povećati u najmanju ruku za broj ovih subvencija. Modest bi mogao da počne da taj novac ulaze u stvaran i realan posao, a ne da ga poklanja raznim tajkunima, poslovnim prijateljima, kolegama..... Kada će te konačno otvoriti nova radna mesta u ovom gradu? Dosta je bilo otpuštanja i stvaranja sirotinje kojoj posle tako velikodušno delite topli obrok u narodnoj kuhinji?

Lopovluku, malverzacijama i kriminalu u ovom gradu nema granica. Otpustili ste na hiljade radnika, a ovde se hvalite sa neka 64 privremena radna mesta.

Ali nije sve tako crno, evo uskoro će doček Nove pa će svi zaboraviti na crnilo koje nas okružuje i barem na sekundu će svi biti presrećni....naročito što će u centru biti kuvanog vina i rakije.
robin Odgovori
jabi voleo da vidim spisak tihradnika
ma da Odgovori
Izvinjavam se gospodinu Zvonimiru, jer sam napravio lapsuz u mom prvom komentaru i napisao sam da će te "kesirati" 130 000 do 150 000 dinara. Želeo sam da napišem da će Vama grad da iskesira taj novac. Još jednom izvinjenje za moj lapsuz.

p.s. Jedva čekam doček Nove.....
laara Odgovori
Kakvi ste vi...da ne kažem šta. Minusi i negativni komentari na nova radna mesta. Nemam komentar.
Milan Odgovori
@deljenje - Otkud to sada "Bajmok nije deo Subotice"? Kada treba uzimati pare iz republičkog i pokrajinskog budžeta u gradsku kasu onda je Bajmok deo Subotice ili kada se treba dičiti nekim talentovanim Bajmočanima poput Hajnalke Buš, ali kada treba zaposliti nekog Bajmočanina onda odjednom druga ploča?
robin Odgovori
probaj da dobijes subvenciju ti bi vraćao novcf ne brini'da je to tako dobroSLužbenici nacionalne službe otišli u privatnike
Ras Spaciranski Odgovori
Sve danasnje " neznalice" , koje nemaju nikakve sanse da se dokazu = radnim sposobnostima i navikama . Najverovatnije su odrastali u vreme = najglupljeg`rata sto je atar zabiljezio. Ras Spaciranski
strucna praksa&javni radovi Odgovori
vrlo interesantno!!!mi koji smo jos pocetkom ove godine potpisali ugovore sa nsz novac dobijamo sa zakasnjenjem svakog meseca, i nikad ni mesec ne prode da ne bude neki zastoj u isplati.....i mogu reci da smo mi jos srecni u odnosu na one kojima nsz jos duguje i za mesec oktobar pa cak i za septembar...pa me zivo interesuje ako nama svaki mesec lazu da nemaju para jednom zbog trezora pa posle zbog neceg drugog, kako ona nalaze sredstva za ove mere?????
IVAN Odgovori
Ja imam nekoliko pitanja a nisu vezana za bilo cije stranacke ili druge odnose ili interese. Kao prvo zasto su subvencije tako bizarne kada neko iz grada hoce nekoga da zaposli ili ti kada neko hoce da otvori svoj biznis? Sa 130-140-150 hiljada dinara nista se ne moze,kada dosta para ode na kasu zakup pa i neku masinu od minimum 250 evra.Zasto uz to ne ide neki gradski lokal kojih i onako ima koji zvrlje prazni ili se preprodaju po visim ciframa? Zbog cega strancima subvencije idu od 5.500-9.500 evra + 950 evra za obuku tj prekvalifikaciju+ 20% povrata od ulozenih sredstava za osnovna sredstva tipa masina,plus zemljiste sa svim priključcima?

Nismo mi gradjani Subotice koji smo se tu rodili ni manje glupavi ni vise pametni od tih stranaca,samo nam pruzite sansu da smo na istom-pa hoce da radi neka radi ko nece sankcionisite i to strogo, i naravno treba uvesti reda malo u celoj drzavi STA se uvozi jer se mi rasipamo devizama za svakoje stvari koje i mi sami mozemo proizvoditi ako se malo povezemo, ALI NARAVNO KAO I UVEK MORA SE UKLJUCITI I PROIZVODJAC-DISTRIBUTER-KRAJNJI KORISNIK +OPSTINA+DRZAVA.

Sto se tice ugrozenik grupa tu izlazem samo svoje misljenje a to je :Mislim da se podjednako treba obratiti paznja na sve grupe iako je malo para u budzetu ali trebamo voditi racuna o natalitetu da se pomogne koliko moze trudnicama i samohranim majkam sa decom,starijima od 50 godina i naravno grupama ograniceno sposobnim za rad ( invalidima ), a sve nas ostale lepo staviti na isti rang pa hoce da radi neka radi ko nece ne treba mu ni javnu kuhinju dati,i da malo prosejati zaposlene u javnim ustanovama, ME MOZE NI MAGARAC (PRIVREDNIK) DOVEKA DA VUCE NJIH TROJICU.

ZAVRSNU REC ostavljam SISTEMU u kojem bivstvujem i radim,nekim se odbije subvencionisani kredit drzave (nema vise para) a firma 22 godine nije bila blokirana ni 1 DAN ,placeni svi porezi i doprinosi za sve moje saradnike, isplacene sve zarade i nema novaca ZA DOMACINSKU FIRMU?

Hvala svima koji su imali vremena,strpljenja i razumevanja i procitati sve ovo ,a 60-70 ljudi cu ja zaposliti sledece godine ako mi se obezbede uslovi koji su ponudjeni i stranim investitorima bez toga da mi treba zemlja za izgradnj mozda po neki lokal opstinski da ne stoji prazan i da zaposlim i najugrozeniju grupu radno sposobnog stanovnistva (invalide).

Vas sugradjanin Ivan
atirudra Odgovori
Moro sam dodati neke reci , da subvencije odlicno , al KOMEEE? Poslovoda digne subvenciju , prijavi radnika (s nama se dogodilo) i posle mesec dana ODJAVI nas . Super zar ne , i dalje nas drzi ko pripravnike. Najbolja varijanta sto sam cuo , radnik drug poslovodi , dignu subvenciju i podele :) hahahaaa ali vakih primera jako malo . A mi sto smo od 30 -45 j...ga nemas srecu :) a i oni koji dobiju posao sa il bez subvencije uvek i stalno se cudim da su ljudi super zadovoljni sa 20 iljada platu i nize. Sto mislim da su super zadovoljni? Pa jel ih vidimo na ulicama u protestu ? Zasluzili su da odlicno zive na mleku i lebu onako jednostavno. Cutati je mudro .....rece neko..hahahaa pa onda smao mudrujte narode i uzivajte!
baćo Odgovori
Gradonačelnik duguje odgovor svojim sugrađanima na pitanje KO JE ODGOVORAN za plaćanje penala- 10 miliona dinara zbog neizvršavanja zakonske obaveze (zapošljavanje osoba sa invaliditetom)
Direktor NSZ da da informaciju o otpuštenima u toku poslednja tri meseca.
deljenje Odgovori
Jeste Bajmok deo.ali nije grad Subotica!!! Znam samo za mnogo primera da mnogi poslodavci u ovoj krizi plaćaju i putne troškove Žedničanima, Bajmočanima,Tavankućanima, .... sa njivama i kućama sa okućnicom, a gradska sirotinja ne radi nigde i pitam se kako to može???Valjda znaju da se od njihove plate ne može preživeti , pa se unapred boje da su svi lopovi i da će ih potkradati !!! Ima li neko drugo objašnjenje???
svabica Odgovori
Jos kada bi bili iskreni pa da kazete kako ste zaposlili 64-ro demokrata!
sve je jasno Odgovori
Sve je jasno !!!! Na slikama vidim bar troje njih koji su duznici,veliki, po pitanju poreza i doprinosa.A ako su u medjuvremenu i uplatili nesto od tih dugova (Dinkiceva amnestija) neto plate nisu i nikad ni nece jer su otpustili zaposlene kojima duguju novac. Verovatno su i to stavili u dzep. Subvencije dobise ocevi bliskih prijatelja,i ko zna ko vec....Krug se ponavlja svake dve godine,a pakao je tek u devetom krugu....
@ ma da

Vrsan ste matematicar,nisu se "vlasi" dosetili pa da bar precute KOLIKO su subvencija podelili.Vec sutra ce smisliti gde je ostatak novca,ne brinite,sve legalno i kako treba !

Mi obicni nismo te srece da bar i to "malo" novca dobijemo bez obzira sto radite sve po zakonu i uredno isplacujete zarade.

Preporucujem Borinu pesmu -Pogledaj dom svoj Andjele- kao himnu Subotice .
Milan Odgovori
@atirudra - Slažem se, ne znam zašto su takvi Subotičani? Evo vidimo primer građana Maribora - grada koji je stotinama godina bio u istoj državi kao i Subotica, delili smo istu sudbinu i istoriju, a danas Mariborčani hrabro ustaju protiv svoje korumpirane vlasti dok Subotičani i dalje ćute, ne znam samo dokle?
euro Odgovori
Da li postji i jedna vest koja bi neke napaćene komentatore zadovoljila?
Milan Odgovori
@deljenje - Jeste li nekad bili u Bajmoku? Lako je imati predrasude i misliti da je Bajmok salašarsko naselje pa da eto "svi imaju imanja i žive od zemlje"! Ali morate znati da to nije tako i da samo jedan deo Bajmočana poseduje veći komad zemlje a još manji deo je onih koji je obrađuju i žive od toga. Mnogi od nas nemaju zemlju i žive identično poput žitelja svakog urbanog naselja, samo na žalost mnogo gore jer su nam mnogo manje mogućnosti pronalaska posla u odnosu na stanovnike većih gradova a na žalost i za list peršuna moramo ići na pijacu...
Vesko Odgovori
Krenilo nam je , steta sto nije ranije, nadam se da ce se u narednoj godini nastaviti sa zaposljvanjem radnika.
Zvonimir Ivankovic Odgovori
Postovanje svima
Sve sto je gospodin "ma da" napisao je samo komentar na gornji tekst i to je normalno, no iz teksta se ne dobijaju sve informacije. Ne zelim da branim nikoga ali niko ko je procitao clanak nije dobio potpunu sliku ovog projekta. Za ove lokalne subvencije je izdvojeno 8,5 miliona dinara, ostatak do 15 miliona je za drugo namenjen.
Za posao knjigovodje smo objavili konkurs kod NSZ Subotica i na njega se javilo 11 kandidata. Od svih njih gospodja iz Bajmoka je zadovoljila nase kriterijume i zato je ona primljena u radni odnos. Zato je u izjavi receno da nam je bio potreban "iskusan" knjigovodja a ona to jeste.
Sto se tice obaveza placanja doprinosa svima je poznato da je to zakonska obaveza a ne ugovorna obaveza tako da je to greska u komentaru gospodina "ma da" i to ne vredi komentarisati.
Puno ljudi komentarise neke izjave a da uopste ne poznaju ljude ili lica koja prozivaju. To je odlika ljubomornih osoba koje su ogorcene na citav svet.
Ovaj komentar je napisan iskljucivo iz razloga sto sam spomenut u komentaru i izraz je mojeg licnog misljenja.
marijana Odgovori
vidim da je među dobitnicima besplatnih parica i vlasnik Intercorda !!! Znači .... ne samo da mu neće biti naplaćena sanacija terena koja se onečistila usled požara u njegovoj firmi i ne samo da neće morati vratiti kredit već mu se još i daje para od nas građana poreskih obveznika ?!?!?! Kontal tu ko šta ?
janko Odgovori
Prvo su zatvorili("Privatizovali") većinu preduzeća u Subotici u kojima je radilo na hiljade radnika od oslobođenja(1945) do kraja dvadesetog veka, a sada je 65 njih u subotičkim firmama dobilo radno mesto na dve godine a poslodavci novac od države zato što su ih zaposlili. Čestitamo.
Miki Odgovori
A poslodavci su SJAJNI Perin-zapalio mu se otpad,zivanko-za motel na palickom putu uzima vec ko zna koji put...ma sjajno samo napred a normalne firme nemogu ni da prismrde e moja subotico...
Ana Odgovori
Jasna,

Teško zaposlive kategorije su svi koji nisu blizu vatri (nisu rođaci važnih likova i kriminalaca u gradu,nisu bliski političkim partijama koje ovdje imaju prolaz i sl.),bez obzira na godine,diplome,stručnost , iskustvo,
socijalni status i sl.

Da vaskrsne Tesla,teško bi u Subotici dobio posao.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.