Komentara: 0
Pregleda: 2655

Nova priznanja za Međunarodni festival pozorišta za decu

11.10.2013. u 23:38h
Na juče završenom 12. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu koji se, u organizaciji Dječjeg pozorišta Republike Srpske, od 6. do 10. oktobra održao u Banjaluci, Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici i direktoru Slobodanu Markoviću uručene su povelje za 20 godina uspešne saradnje i značajan doprinos razvoju pozorišta.
Nova priznanja za Međunarodni festival pozorišta za decu

Priznanja je direktoru subotičkog Festivala Slobodanu Markoviću uručio direktor Dječijeg pozorišta RS i banjalučkog Festivala Predrag Bjelošević. Tom prilikom Marković je istakao da je počašćen činjenicom da su Festivalu u Subotici i njemu lično dodeljena takva priznanja od pozorišne kuće koja je na Festivalu u Subotici prisutna od prvih godina njegovog nastanka, sa kojom dele sećanja na brojne lepe ali i trenutke koji nisu bili nimalo laki za pozorišne stvaraoce.

U okviru 12. Festivala u Banjaluci održana je promocija fotomonografije subotičkog Festivala “Prvih 20 godina“ koja je objavljena maja ove godine.  Fotomonografija „Prvih 20 godina“ objavljena je na srpskom i engleskom jeziku i obuhvata sve sadržaje i ličnosti koji su obeležili proteklih dvadeset festivalskih godina. Ona predstavlja svedočanstvo o pozorišnom životu za decu i mlade, ne samo u našoj zemlji i našoj kulturi, već i šire, u svetskim razmerama. Ovaj svojevrsni fotodokument beleži dragocene tragove koje su učesnici na Festivalu ostavili u periodu za nama, tragove pozorišne umetnosti koja je po svojoj prirodi i suštini efemerna.

Nova priznanja za Međunarodni festival pozorišta za decu

Ovo su samo najnovija u nizu značajnih priznanja koje su dobili Festival i Slobodan Marković, njegov idejni tvorac, direktor i selektor. Podsetimo, krajem aprila ove godine je u Ljubljani Slobodanu Markoviću uručena veoma značajna Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti. Takođe, ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. g. za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu gospodin Slobodan Marković odlikovan je Ordenom prijateljstva.

Nova priznanja za Međunarodni festival pozorišta za decu

Slobodan Marković

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen VUKOVOM NAGRADOM, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada PRO URBE za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2655
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.