Komentara: 17
Pregleda: 9338

Nova godina - nova pravila za buduće penzionere

19.12.2018. u 18:04h
Izvor: Subotica.com
Nova godina donosi i nova zakonska pravila za odlazak u penziju. Nova pravila se pre svega odnose na žene, koje će u starosnu penziju moći tek sa 62 godine i šest meseci života i minimum 15 godina penzijskog staža.
Nova godina - nova pravila za buduće penzionere

Svi zaposleni koji u  penziju žele da idu po propisima koji važe u ovoj godini  trebalo bi  da podnesu zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, najkasnije do 31. decembra.  Muškarci koji do kraja ove godine pune 65 godina života i imaju 15 godina penzijskog staža po sadašnjim uslovima mogu u punu starosnu penziju, dok oni sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 života mogu u prevremenu penziju, ali uz umanjenje čekova za godine života koje im nedostaju do 65.

Do Nove godine žene mogu da napuste radno mesto sa 62 godine, uz bar 15 godina staža. Pripadnice lepšeg pola koje žele u prevremenu penziju, mogu da odu ako  imaju 38 godina staža i najmanje 56 godina i četiri meseca života. Sa 45 godina staža, i muškarci i žene, bez obzira na starost, mogu otići u punu penziju, ali im se priznaje samo staž za koji su plaćeni doprinosi.

Od Nove godine pomera se starosna granice za penzionisanje žena za 6 meseci, pa će uslov biti 62 godine i 6 meseci života i minimum 15 godina radnog staža. Za odlazak u prevremenu penziju novine se  odnose na oba pola.  Naime, za muškarce starosna granica  pomera se za 8 meseci, a za žene 6 meseci radnog staža.

- Žene koje se odluče za prevremenu penziju u 2019. godini trebalo bi da su sakupile 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života. Za prevremenu penziju muškarci bi u radnoj knjižici trebalo  da imaju ubeleženo 40 godina staža i minimum 57 godina i osam meseci života. I dalje, oni koji odlaze u prevremnu penziju će imati trajno umanjenje iznosa penzije za 0,34 odsto mesečno a maksimalno 20, 4 odsto - objašnjava direktorka Filijale Subotica PIO fonda, Snežana Marić.

Sve do 2032. uslovi za odlazak u penziju se pomeraju i tek tada će uslov starosne penzije za pripadnice lepšeg pola biti 65 godina života.

Prema podacima Filijale Subotica PIO Fonda u oktobru ove godine u našem gradu  bilo je 32.613 penzionera,  a prosečan iznos penzije je  27.198,00 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 9338
Povezane teme

penzioneri

penzionisanje

penziono osiguranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.