Komentara: 0
Pregleda: 2933

"Noć srpskog filma" sutra u subotičkim bioskopima

04.06.2019. u 12:17h
Izvor: Subotica.com
Na inicijativu Filmskog centra Srbije, prva "Noć srpskog filma" održaće se u sredu, 5. juna, u više od 30 gradova širom Srbije, dok će u Subotici publika biti u prilici da u toku jedne večeri pogleda filmove "Zlogonje", "Kralj Petar I", "Taksi bluz" i "Južni vetar" u sva tri bioskopa. Cena pojedinačne ulaznice iznosiće 100 dinara.
"Noć srpskog filma" sutra u subotičkim bioskopima

"Noć srpskog filma" je nova jednodnevna manifestacija, koja ima za cilj popularizaciju srpskog filma, s akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i željom da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

U toku jedne večeri, manifestacija donosi četiri najgledanija domaća filma u bioskope širom Srbije, a u našem gradu, projekcije će biti organizovane u Art bioskopu "Aleksandar Lifka", bioskopu "Eurocinema", kao i u bioskopu "Abazija" na Paliću. 

"Noć srpskog filma" otvara dečiji film "Zlogonje", s početkom u 15 časova. U pitanju je priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica, malo po malo, uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu.

Od 17 časova, sugrađani će biti u prilici da pogledaju film "Kralj Petar I", koji vodi u vreme kada se Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Međutim, Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Naredni na programu je film "Taksi bluz", čija projekcija će početi u 19 časova. To je romantična komedija, a istovremeno i uzbudljivi "road movie". Glavni junak ove priče je Marko, simpatičan propali dramaturg koji godinama radi kao taksista i čije avanture pratimo tokom jedne urnebesne noći. Naizgled normalan dan na poslu, pretvoriće se u haos kada se u njegova kola ušunja dečak Damir, koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za svojim ocem.

Veče će zatvoriti film "Južni vetar", s početkom u 21 čas. Film govori o životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije, koji napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom Sofijom se useljava u novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni "Car", dobro "radi", posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme.

Cena pojedinačne ulaznice za filmove u toku "Noći srpskog filma" iznosiće 100 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2933

Povezana dešavanja

Povezane teme

Art Bioskop Lifka

bioskop Eurocinema

bioskopska projekcija

bioskop abazija

filmska projekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.