Komentara: 21
Pregleda: 6425

Niske zarade i nedostatak radne snage u Vodovodu

22.11.2017. u 13:22h
Izvor: TV Subotica
Nedovoljan broj zaposlenih, naročito majstorske i stručne radne snage, ali i niže zarade nego u ostalim javnim preduzećima, glavni su problemi sa kojima se suočava JKP "Vodovod i kanalizacija". Osim toga, ovo preduzeće pogodilo je, kao i ceo javni sektor, umanjenje plata od 10 odsto, iako javna komunalna preduzeća u 95 odsto slučajeva nisu budžetski korisnici, već se sama finansiraju od naplate usluga.
Niske zarade i nedostatak radne snage u Vodovodu

Od 2010. do 2016. godine, broj zaposlenih u Vodovodu smanjen je sa 246 na 210, a najnovija Odluka Grada o maksimalnom broju zaposlenih, predviđa da ovo preduzeće otpusti još 11 radnika, objašnjavaju predstavnici sindikata Nezavisnost. Istovremeno, pojašnjavaju sindikalci, delatnost Vodovoda se razvijala – od novog prečistača, proširenja kanalizacione i vodovodne mreže, pa sve do buduće Fabrike vode II, koja treba da bude završena za dve godine, što je povećalo potrebu za stručnom radnom snagom.

- Takva majstorska i stručna radna snaga se stvara godinama u jednom takvom tehnološki specifičnom i složenom sistemu kakav je Vodovod i kanalizacija, odnosno nije moguće takav odlazeći kadar zameniti na osnovu ugovora ili preko omladinskih zadruga, takoreći sa ulice. Takođe, problem predstavlja i starosna struktura u našem preduzeću, jer je prosek 46 godina. To dovodi do smanjenja efikasnosti rada i do većeg broja bolovanja koje se danas kreće oko 4 odsto - naglašava Rajmund Galac, glavni poverenik Sindikata nezavisnost JKP "Vodovod i kanalizacija".

Ništa manji problem nisu ni manje zarade nego u drugim javnim preduzećima. Naime, još od 2000-te godine zaposleni vode bitku oko vraćanja umanjenih zarada, međutim, one su ostale 30 odsto niže koliko su tada smanjene, a na to se još „dodalo“ 10 odsto umanjenja 2015. godine, koje je važilo za ceo javni sektor. Sada, kada Vlada koriguje zarade, javna komunalna preduzeća su izostavljena, iako sama finansiraju svoje zarade.

- Kada je trebalo skidati sa zarada i uplaćivati 10 odsto u budžet, onda smo bili javni sektor, a sada kada se, da kažemo nagrađuju za stpljivost i doprinos za pomoć državi u efikasnijem finansiranju, sada se mi ne nalazimo u tom javnom sektoru, tačnije, potpuno smo zaboravljeni. Tako da možemo da kažemo da nikad manja plata u javnim preduzećima nije bila, nego što je to juče, danas, pa i sutra, ako se ne desi ništa po tom pitanju - kaže Petar Doroslovački, član Glavnog odbora Sindikata javnih, saobraćajnih i komunalnih delatnosti Nezavisnost Srbije.

Zbog svega navedenog, ali i činjenice da je situacija u većini javno komunalnih preduzeća u Srbiji slična onoj u subotičkom Vodovodu, reprezentativni sindikati u komunalnoj delatnosti Nezavisnost i Samostalni održali su sastanak sa predstavnicima Vlade i resornog ministarstva pre više od mesec dana, tražeći korekciju zarada za 10 odsto, međutim odgovor do danas nisu dobili. Ovakva politika zapošljavanja i zarada, dugoročno posmatrano, odraziće se na kvalitet i obim usluga javnih preduzeća, sa sigurnošću tvrde sindikalci.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 6425
Povezane teme

jkp vodovod subotica

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

smanjenje plata

radna snaga

sindikat nezavisnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.