• Pregleda: 2402

Niske koncentracije trava i korovskih biljaka, osim ambrozije

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok su ostale trave i korovske biljke beležile niske koncentracije ili njihova polenova zrna nisu ni bila registrovana u atmosferi.
Niske koncentracije trava i korovskih biljaka, osim ambrozije

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena ambrozije, koja može izazvati veoma jake i burne reakcije kod alergičnih osoba. Visoka koncentracija ambrozije, odnosno više od 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, može se očekivati do kraja septembra.

Kada su u pitanju ostale trave i korovske biljke, poput koprive, konoplje, pelina, štireva i bokvica, tokom protekle nedelje beležile su veoma niske koncentracije ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogle da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, osim ambrozije, koja će i dalje imati visoku koncentaciju, sve ostale trave i korovske biljke imaće niske koncentracije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.