Komentara: 1
Pregleda: 4730

"Nijedna žena manje, nijedna mrtva više"

26.11.2012. u 13:43h
Izvor: RTV Yueco
Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena i sve su poznavale svog ubicu, upozoravaju i predstavnici nevladinih organizacija i Uprave za rodnu ravnopravnost. Najnovija istraživanja pokazuju da je svaka druga žena preživela neku vrstu nasilja.
"Nijedna žena manje, nijedna mrtva više"

Povodom Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25.novembra juče je u amfitetru Otvorenog univerziteta održana tribina u organizaciji Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije. Tema tribine je bila: "Nasilje nad ženama, kako sprečiti".

U Subotici ove godine Centar za socijalni rad i policija zabeležili su ukupno 88 slučaja nasilja u porodici. Prema podacima Centra, od 29 slučaja u pet slučajeva muškarci su bili žrtve, a u 23 žene.

U Srbiji i svetu juče je obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. “Nijedna žena manje, nijedna mrtva više”, slogan je ovogodišnje kampanje na dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Žena žrtva nasilja treba da se obrati policiji koja može da pomogne u datom momentu i da pokrene postupak kod javnog tužilaštva. Centar za socijalni rad ove godine je zabeležio 128 neodložnih intervencija, od kojih se 26 odnosilo na nasilje.

Kod odraslih u 12 slučajeva se odnosilo na žene, a 1 na muškarce, dok kod starih ljudi zabeležena su tri slučaja nasilja. Najčešće žrtve nasilja su deca između 7 i 14 godina.

Na tribini je bilo reči o uzrocima i posledicama nasilja nad ženama,o značaju međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva za suprostavljanje nasilja nad ženama,o očekivanim odgovorima društva,kao i o postupanju centara za socijalnu zaštitu i drugih institucija u slučajevima nasilja nad ženama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4730

Povezana vest

Povezane teme

nasilje nad ženama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.