Komentara: 27
Pregleda: 6414

Nije pouzdano utvrđeno da je "Čobanov krst" u šumi namerno polomljen

10.01.2021. u 17:43h > 19:22
Izvor: Subotica.com
Društvenim mrežama tokom dana počela se širiti informacija da je u "subotičkoj šumi" polomljen krst na spomeniku, a prst krivice uperen je na migrante, iako za to ne postoje jasni dokazi. Spomenik na Makovoj sedmici, nedaleko od granice sa Mađarskom, poslednji put je obnovljen pre 16 godina.
Nije pouzdano utvrđeno da je "Čobanov krst" u šumi namerno polomljen

Kako nezvanično saznajemo, policija je izvršila uviđaj 5. januara, konstatovala oštećenje krsta i predala dalje slučaj nadležnom Tužilaštvu. Nakon uviđaja ustanovljeno je da ne može sa sigurnošću da se tvrdi da je do oštećenja došlo usled nasilnog delovanja.

- Posle paljenja, uništavanja, krađa i smeća po šumi novo nedelo migranata! Ovaj put im je smetao krst u subotičkoj šumi. Nerazumno i neshvatljivo nedelo sa kojim su ostavili "potpis" i jasnu poruku... - stoji u Fejsbuk objavi M.O. iz okoline Zrenjanina koji je priložio fotografije, a koje smo koristili u ovoj objavi.

Iako se ovaj spomenik na humki nalazi u Subotičkoj peščari, na ruti kojom se svakodnevno kreću migranti koji pokušavaju ilegalno da pređu u Mađarsku, ne postoje jasni dokazi da je spomenik oskrnavljen, pogotovo ne da je to urađeno iz verskih pobuda kako se implicira. Na ovom putu se nalazi i "Sunčani salaš" koji je takođe devastiran, a po pisanju više medija sumnja pada (takođe) na migrante.

Istraga je u toku i donošenje preuranjenih zaključaka može biti opasno.

Prvi krst od kamena podigao je Stanko Babijanović 1896. godine za čobane koji su bili u tom kraju na ispaši tokom početka XX veka i tu provodili veći deo svog vremena, a u cilju da im omogući da imaj gde da ispovedaju veru. Prvi put je obnovljen 1933. godine kada je i dobio naziv "Čobanov krst" (Čobanov križ), a poslednji put 2004. godine, na inicijativu i angažovanjem potomaka Paje Tumbasa, koji je 1933. bio među čobanima, tadašnjim obnavljačima ovog znamenja.

Foto: Nikola Tumbas, arhiva 2019

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 dana i 3 časova
Komentara: 27
Pregleda: 6414
Povezane teme
migranti migranti u subotici
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.