Komentara: 5
Pregleda: 5551

Ni za 4 godine skrininga na mamografiju nisu pozvane sve žene

01.03.2016. u 16:33h
Izvor: Subotica.com
Iako je okviru Nacionalnog skrininga za rano otkrivanje raka dojke, predviđeno da se žene starosti od  50 do 69 godina na mamografiju pozivaju svake dve godine, u drugoj godini drugog ciklusa još uvek nisu pozvane sve žene. Dinamika pozivanja žena sada je i dodatno ugrožena, jer su zbog velikog kvara na mamografu u Opštoj bolnici, obustavljeni pregledi.
Ni za 4 godine skrininga na mamografiju nisu pozvane sve žene

Prema podacima, od oko 21.000 žena, koje pripadaju ciljnoj starosnoj grupi, do sada je pozvano oko 16.000 žena. Od tog broja 5.500 je i uradilo mamografiju, što je oko 36 odsto. Kada se tom broju dodaju žene koje su po pravilima protokola isključene iz skrininga, procenat je nešto veći, te čini oko 45 odsto.

- Kada smo počeli sa realizacijom Nacionalnog skrininga, osnovna preporuka je bila da obuhvat bude 75 odsto da bi skrining bio efikasan. Ne možemo biti zadovoljni, jer smo u četvrtoj godini, a još nismo postigli osnovni cilj da pozovemo sve žene, bar jednom. Nama je bilo jasno u smislu opremljenosti i kadra, kojim raspolaže Opšta bolnica, da nećemo uspeti za dve godine da pozovemo sve žene. Ipak, u tom periodu je edukovan  kadar, te sada Opšta bolnica raspolaže sa tri edukovana radiologa - kaže dr Nada Kosić Bibić, koordinatorka za skrining.

Dinamika pozivanja žena sada je i dodatno ugrožena, jer su zbog velikog kvara na mamografu u Opštoj bolnici, potpuno obustavljeni pregledi.

- Na Odeljenju radiologije Opšte bolnice aparat mamograf je u kvaru, serviseri su utvrdili da je kvar na generatoru, čija popravka zahteva velika finansijska sredstva. Sredstva sada tražimo od pokrajine, koja je osnivač i od Ministarstva zdravlja, tako da pregledi do daljnjeg neće biti omogućeni, dok se aparat ne popravi - kaže Suzana Obradović, PR Opšte bolnice.

Od ukupnog broja pregledanih žena, do kraja prošle godine kod 106  žena su pronađene suspektne promene, koje zahtevaju dalju dijagnostiku. Kod značajnog broja žena je i potvrđena sumnja na malingno oboljenje, te su one već na terapiji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 5551

Povezane vesti

Povezane teme

opšta bolnica

mamograf

rak dojke

skrining

mamografija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.