Komentara: 2
Pregleda: 8868
Foto

"Nevidljive mape Subotice"

22.11.2019. u 14:25h
Izvor: Subotica.com
Obrazovno-turističkom turom "Nevidljive mape Subotice" i predstavom "Nevidljivi grad" koju su izveli članovi Dah Teatra u gradskom autobusu na liniji 6, sugrađani su mogli da saznaju koje su ličnosti obeležile istoriju našeg grada, kao i šta čini interkulturalno nasleđe Subotice iz perspektive srednjoškolaca.
"Nevidljive mape Subotice"

Ilona Filep, Oskar Vojnić, Bela Lugoši i Artur Munk danas su ponovo prošetali ulicama našeg grada. Krenuvši od Železničke stanice, kao mesta susreta, kroz park Rajhla Ferenca, preko Korzoa do Trga slobode, oni su razgovarali o svom životu i radu, kao i legendama koje se vezuju za naš grad, da bi na kraju šetnje Narodnom pozorištu poklonili čuveni "sedmi" stub i tako pomorili sve "izgubljene" ljubavi.

- Motivisala me je ljubav prema Subotici i želja da pokažem da ovaj grad ima nešto specifično, da je zanimljiv i da ima šta da ponudi - priča Aleksandar Božilović, učenik Gimnazije "Svetozar Marković", koji je glumio Artura Munka, poznatog subotičkog lekara koji je na brodu "Karpatija" spasavao putnike sa potonulog "Titanika". - Trudio sam se da ga predstavim što verodostojnije sam mogao, kao i da pokažem kako to izgleda kada treba da pomognete ljudima u nevolji.

"Nevidljive mape Subotice"

Obrazovno-turistička tura "Nevidljive mape Subotice" rezultat je šireg obrazovnog procesa u okviru kojeg su se učenici Politehničke škole, Ekonomske škole i gimnazija "Kostolanji Deže" i Svetozar Marković", zajedno sa nastavnicima i timom Grupe 484, bavili interkulturnim nasleđem Subotice i istraživanjem života istorijskih ličnosti koje su obogatile kulturni i društveni život naše zajednice.

- Prve radionice su održane u Savremenoj galeriji, potom su đaci sa članovima Grupe 484 istraživali i dalje nedovoljno poznate ličnosti našeg grada, a završetak je bilo pet dana u Vrnjačkoj banji, gde su učenici vežbali svoje uloge, davali ideje i predloge kako će tura na kraju izgledati. Prethodne nedelje su uz našu pomoć izradili rekvizite, juče je bila generalna proba, a danas smo Subotičanima predstavili ono na čemu smo radili dva i po meseca - objasnila je Ivana Ćirić, profesorka ekonomske grupe predmeta u Ekonomskoj školi. - Bilo bi dobro da ovakvih projekata ima što više, jer je ovaj vid rada otvorio učenike, dao im prostora za razmišljanje, za izražavanje kreativnosti, iznošenje sopstvenog mišljenja i davanja predloga.

"Nevidljive mape Subotice"

Upravo je to, kako je istakao Robert Kozma, koordinator obrazovnog programa Grupe 484, bio cilj ovog projekta, da se pokaže da i obrazovni proces može biti zanimljiv, kao i da podstakne učenike da razmišljaju o tome šta čini društveni i kulturni razvoj jednog grada.

- Učionica nije samo fizički prostor u školi, nego je i prostor unutar ustanova kulture, ali i javni prostor grada, te na taj način možemo pristupiti obrazovnom procesu, koji istovremeno može biti zabavan, koristan i poučan - poručio je Kozma.

"Nevidljive mape Subotice"

"Nevidljive mape" je simbolički naziv za bogatstvo koje nastaje iz susreta različitih kultura u svakodnevnom životu jednog grada kroz vreme, a koje neretko ostaje "skriveno" za zvaničnu istoriju. Ovim nasleđem gradova, već nekoliko godina se bave članovi Dah Teatra, koju su danas izveli subotičku varijantu ove predstave u gradskom autobusu na liniji 6, koji saobraća od Malog Bajmoka do Palića.

Izvor: Subotica.com
Obrazovna turistička tura "Nevidljive mape Subotice" Obrazovna turistička tura "Nevidljive mape Subotice" Obrazovna turistička tura "Nevidljive mape Subotice" Obrazovna turistička tura "Nevidljive mape Subotice" Obrazovna turistička tura "Nevidljive mape Subotice" Obrazovna turistička tura "Nevidljive mape Subotice" Obrazovna turistička tura "Nevidljive mape Subotice" Obrazovna turistička tura "Nevidljive mape Subotice"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 8868
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.