Komentara: 2
Pregleda: 7857
Foto

"Nevidljive mape Subotice"

22.11.2019. u 13:25h
Izvor: Subotica.com
Obrazovno-turističkom turom "Nevidljive mape Subotice" i predstavom "Nevidljivi grad" koju su izveli članovi Dah Teatra u gradskom autobusu na liniji 6, sugrađani su mogli da saznaju koje su ličnosti obeležile istoriju našeg grada, kao i šta čini interkulturalno nasleđe Subotice iz perspektive srednjoškolaca.
"Nevidljive mape Subotice"

Ilona Filep, Oskar Vojnić, Bela Lugoši i Artur Munk danas su ponovo prošetali ulicama našeg grada. Krenuvši od Železničke stanice, kao mesta susreta, kroz park Rajhla Ferenca, preko Korzoa do Trga slobode, oni su razgovarali o svom životu i radu, kao i legendama koje se vezuju za naš grad, da bi na kraju šetnje Narodnom pozorištu poklonili čuveni "sedmi" stub i tako pomorili sve "izgubljene" ljubavi.

- Motivisala me je ljubav prema Subotici i želja da pokažem da ovaj grad ima nešto specifično, da je zanimljiv i da ima šta da ponudi - priča Aleksandar Božilović, učenik Gimnazije "Svetozar Marković", koji je glumio Artura Munka, poznatog subotičkog lekara koji je na brodu "Karpatija" spasavao putnike sa potonulog "Titanika". - Trudio sam se da ga predstavim što verodostojnije sam mogao, kao i da pokažem kako to izgleda kada treba da pomognete ljudima u nevolji.

Obrazovno-turistička tura "Nevidljive mape Subotice" rezultat je šireg obrazovnog procesa u okviru kojeg su se učenici Politehničke škole, Ekonomske škole i gimnazija "Kostolanji Deže" i Svetozar Marković", zajedno sa nastavnicima i timom Grupe 484, bavili interkulturnim nasleđem Subotice i istraživanjem života istorijskih ličnosti koje su obogatile kulturni i društveni život naše zajednice.

- Prve radionice su održane u Savremenoj galeriji, potom su đaci sa članovima Grupe 484 istraživali i dalje nedovoljno poznate ličnosti našeg grada, a završetak je bilo pet dana u Vrnjačkoj banji, gde su učenici vežbali svoje uloge, davali ideje i predloge kako će tura na kraju izgledati. Prethodne nedelje su uz našu pomoć izradili rekvizite, juče je bila generalna proba, a danas smo Subotičanima predstavili ono na čemu smo radili dva i po meseca - objasnila je Ivana Ćirić, profesorka ekonomske grupe predmeta u Ekonomskoj školi. - Bilo bi dobro da ovakvih projekata ima što više, jer je ovaj vid rada otvorio učenike, dao im prostora za razmišljanje, za izražavanje kreativnosti, iznošenje sopstvenog mišljenja i davanja predloga.

Upravo je to, kako je istakao Robert Kozma, koordinator obrazovnog programa Grupe 484, bio cilj ovog projekta, da se pokaže da i obrazovni proces može biti zanimljiv, kao i da podstakne učenike da razmišljaju o tome šta čini društveni i kulturni razvoj jednog grada.

- Učionica nije samo fizički prostor u školi, nego je i prostor unutar ustanova kulture, ali i javni prostor grada, te na taj način možemo pristupiti obrazovnom procesu, koji istovremeno može biti zabavan, koristan i poučan - poručio je Kozma.

"Nevidljive mape" je simbolički naziv za bogatstvo koje nastaje iz susreta različitih kultura u svakodnevnom životu jednog grada kroz vreme, a koje neretko ostaje "skriveno" za zvaničnu istoriju. Ovim nasleđem gradova, već nekoliko godina se bave članovi Dah Teatra, koju su danas izveli subotičku varijantu ove predstave u gradskom autobusu na liniji 6, koji saobraća od Malog Bajmoka do Palića.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 7857
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.