Komentara: 14
Pregleda: 7038

Neoprezni vozači i pešaci

20.10.2012. u 12:39h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
O ponašanju učesnika u saobraćaju moglo bi se pisati nadugačko i naširoko, jer se promet obavlja neprestano, svih 365 dana u godini po 24 časa dnevno. Postoje brojni Zakoni i Pravilnici koji regulišu ovu oblast i propisuju ponašanje svih učesnika u saobraćaju, ali ni kazne za prekršioce često ne daju očekivane efekte.
Neoprezni vozači i pešaci

Promena svesti i navika vozača i ostalih učesnika u saobraćaju se ne može desiti preko noći. Moraju se shvatiti problemi i potreba za učenjem, menjanjem i prilagođavanjem, a pre svega mora postojati želja da se promeni ponašanje.

Da se ima šta promeniti (da ima puno prostora za promenu) ilustruju i rezultati istraživanja na sajtu mojauto.rs, gde je u jednoj anketi na pitanje koliko poštujete druge učesnike u saobraćaju, od 1152 učesnika, samo 43 posto odgovorilo da propusti sve sa prvenstvom prolaza.

Slike koje objavljujemo ilustruju da mnogi vozači na pešačkim prelazima u Subotici ne daju pešacima prednost iako imaju prvenstvo prolaza.

Neoprezni vozači i pešaci

Većina vozača smatra da polaganje vozačkog ispita jednom za svagda daje sve kompetencije za sudelovanje u složenom saobraćajnom prometu, u kome svako učestvuje na sopstvenu odgovornost, a ishod zavisi od mnogo faktora.

U gradovima i naseljenim mestima pešačke prelaze bez semafora treba da poštuju vozači, ali i pešaci koji ne bi smeli prelaziti ulicu sa slušalicama u ušima, jer time ugrožavaju bezbednost, i po važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja mogu biti kažnjeni novčano.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 7038
Povezane teme

saobraćaj

deca u saobraćaju

bezbednost u saobraćaju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.