Komentara: 5
Pregleda: 1883

Neophodna briga o mentalnom zdravlju

10.10.2017. u 18:34h
Izvor: Subotica.com
Četvrtina stanovnika suočava se sa nekim oblikom mentalnog poremećaja, upozoravaju stručnjaci povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja. Najčešći mentalni problemi su neurotični poremećaji i bolesti zavisnosti.
Neophodna briga o mentalnom zdravlju

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, svaka četvrta osoba će u nekom periodu  života  biti pogođena nekim mentalnim poremećajem. Među najučestalijim poremećajima mentalnog zdravlja  su depresija, šizofrenija, epilepsija, Alchajmerova demencija, kao i bolesti zavisnosti-alkoholizam i narkomanija.

- Stručnjaci se slažu da polovina mentalnih poremećaja započinje pre 14. godine života i procenjuje se da oko 20 odsto dečje i adolescentne populacije u svetu ima mentalne poremećaje i poteškoće. Neuropsihijatrijski poremećaji su među vodećim uzrocima invalidnosti kod mladih u svetu. U Srbiji je unipolarana depresija jedan od vodećih uzroka opterećenja stanovništva bolestima - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje.

Pored urođenih sklonosti, za nastanak mentalnih poremećaja krivo je i socio-ekonomsko okruženje osobe. Načelnik Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice, dr Zoltan Šagi ističe da je potrebno redovno voditi brigu o svom psihičkom zdravlju, koje je sastavni deo opšteg zdravlja.

- Svaka osoba ima mogućnost da vodi brigu o svom psihičkom životu. Svaka osoba bi trebalo da nađe vremena za sebe, da se preispita kako se oseća i zbog čega se tako oseća, šta je dovelo do situacije da se tako oseća. Kao što vodi brigu o telesnom, fizičkom zdravlju tako bi svaka osoba trebalo da povede računa o psihičkom zdravlju - kaže dr Šagi i dodaje da najbliže okuženje osobe ima značajnu ulogu u prevenciji težih mentalnih  poremećaja - Podrška porodice i najbliže okoline je izuzetno značajna. Oni su ti koji bi trebalo prvi da primete da je došlo do promena u ponašanju osobe, posebno ukoliko se kod osobe javljaju problemi u komunikaciji, povlačenje u sebe, otuđenost, tuga koja duže traje, tada je potrebno potražiti pomoć psihijatra kako bi se rešio problem.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 1883
Povezane teme

mentalno zdravlje

dr zorica dragaš

mentalna higijena

psihičko zdravlje

dr zoltan šagi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.