• Pregleda: 1000

Neophodna briga o mentalnom zdravlju

Četvrtina stanovnika suočava se sa nekim oblikom mentalnog poremećaja, upozoravaju stručnjaci povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja. Najčešći mentalni problemi su neurotični poremećaji i bolesti zavisnosti.
Foto: Ilustracija
Neophodna briga o mentalnom zdravlju

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, svaka četvrta osoba će u nekom periodu  života  biti pogođena nekim mentalnim poremećajem. Među najučestalijim poremećajima mentalnog zdravlja  su depresija, šizofrenija, epilepsija, Alchajmerova demencija, kao i bolesti zavisnosti-alkoholizam i narkomanija.

- Stručnjaci se slažu da polovina mentalnih poremećaja započinje pre 14. godine života i procenjuje se da oko 20 odsto dečje i adolescentne populacije u svetu ima mentalne poremećaje i poteškoće. Neuropsihijatrijski poremećaji su među vodećim uzrocima invalidnosti kod mladih u svetu. U Srbiji je unipolarana depresija jedan od vodećih uzroka opterećenja stanovništva bolestima - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje.

Pored urođenih sklonosti, za nastanak mentalnih poremećaja krivo je i socio-ekonomsko okruženje osobe. Načelnik Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice, dr Zoltan Šagi ističe da je potrebno redovno voditi brigu o svom psihičkom zdravlju, koje je sastavni deo opšteg zdravlja.

- Svaka osoba ima mogućnost da vodi brigu o svom psihičkom životu. Svaka osoba bi trebalo da nađe vremena za sebe, da se preispita kako se oseća i zbog čega se tako oseća, šta je dovelo do situacije da se tako oseća. Kao što vodi brigu o telesnom, fizičkom zdravlju tako bi svaka osoba trebalo da povede računa o psihičkom zdravlju - kaže dr Šagi i dodaje da najbliže okuženje osobe ima značajnu ulogu u prevenciji težih mentalnih  poremećaja - Podrška porodice i najbliže okoline je izuzetno značajna. Oni su ti koji bi trebalo prvi da primete da je došlo do promena u ponašanju osobe, posebno ukoliko se kod osobe javljaju problemi u komunikaciji, povlačenje u sebe, otuđenost, tuga koja duže traje, tada je potrebno potražiti pomoć psihijatra kako bi se rešio problem.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
mali milojica Odgovori
Kad bi resavao uzroke svog mentalnog sranja morao bi 80% politicara da pobijem. Posto su me oni doveli do ovog stanja.
vazduPLOHov Odgovori
Kada zivis od plate do plate i samo imas za hranu i to osnovno a cipele i jakna na kredit o kakvom mentalnom zdravlju pricamo? Ja imam 33 god i na bromazepamima sam da bih izgurala dan.Lep pozdrav
ENIGMA
IDI KOPAJ,, RADI,, TOLIKO CES BITI UMORNA DA TI BROMAZEPAN NECE BITI POTREBAN A I ZARADICES....
vazduPLOHov
Bas divan savet.Ne daj Boze da se vasim bliznjima takva bolest desi. Vi biste bili bas dobra podrska.Inace radim ja od jutra do mraka.
Овца за шишање Odgovori
Човек нема куд,
зато се отуђи,
народ врло луд,
а Вођа најлуђи!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.