Komentara: 21
Pregleda: 11570

Nenadu Milakoviću prva nagrada za grafički dizajn u Njujorku

26.06.2017. u 16:51h
Izvor: Subotičke novine
Nenad Milaković, magistar grafičkog dizajna iz Subotice, osvojio je prvu nagradu za grafički dizajn na "Art World International" takmičenju u Njujorku. Na konkursu su učestvovali umetnici iz 24 zemlje sveta, a Milanković je osvojio nagradu za poster "Sloboda".
Nenadu Milakoviću prva nagrada za grafički dizajn u Njujorku

Mnogi umetnici su kroz istoriju, svoj rad zasnivali na poznatoj frazi "revolucija jede svoju decu". Prema rečima Nenada Milakovića, revolucija je neophodna, ali moramo biti oprezni kada govorimo o revoluciji jer, iako može da donese promene, najčešće donosi i mnogo žrtvi sa sobom. Razlog za to, obično leži u ličnim interesima nekoliko ljudi, koji vode revoluciju, a zaboravljaju učesnike i njihove zajedničke interese.

- S te tačke gledišta, moj poster revolucije je deo serije od osam postera, koji je zamišljen kao razlika između teorije i realnosti, koristeći neke uobičajene društvene i političke izraze, koji su nas tokom vremena potiskivali. Preciznije rečeno, ideja za ovu seriju plakata zamišljena je pre nekoliko godina, kada su mediji u Srbiji poštovali oktobarsku revoluciju iz 2000. godine, i uprkos vremenskoj udaljenosti, posteri i dalje na neki način pokazuju trenutnu situaciju kao potpuno istu. Iako plakati nose naslove konkretnih izraza, potpuno suprotna slika na posterima, pokazuje drugačiji ishod stvarnosti. Posle 17 godina, navodno pozitivnog puta promena, krunisanih ovim simboličnim terminima tokom celog ovog perioda, posteri u stvarnosti kritički prate hronologije neuspeha da suštinski primaju, razumeju i konačno primenjuju društvene promene bez pada u zamku licemerja - kaže Milaković i dodaje da su termini poput revolucija, tranzicija, demokratija, integracija, tolerancija, recesija, nasledstvo, sloboda bili samo neki od lažnih prelaza koje su različite vlade pokušale da nametnu i da je tužna činjenica što Srbija nije ni prva ni posljednja zemlja koja ne trpi posledice ovakvih veštačkih promena.

Nenadu Milakoviću prva nagrada za grafički dizajn u Njujorku

Za koju tehniku ste se opredelili prilikom stvaranja postera?

- Kreativnost se najbolje može razviti kroz sopstveni način razmišljanja. Na taj način, prioritet stvaranja je u poruci, ideji ili priči, a način njegovog postizanja je samo pitanje izbora najprikladnije tehnike. Za ovaj poseban poster revolucije, napravio sam fotografiju za koju mi je model bio moj prijatelj, zatim sam je retuširao i odradio manipulaciju fotografijama. Ostali posteri su napravljeni od besplatnih slika u kombinaciji sa ilustracijom ili samo ilustracijom. Tehnika je samo put koji se bira prema glavnom cilju ukoliko ga imate, inače bi to bio samo dizajn dekorativne discipline, nazvan trend, a ja ne volim trendove jer ne traju, ideje traju duže.

Kako vidite svrhu svog postera?

- Mogu se samo nadati da će bar biti korisni upozoravajući znak. Nisam siguran da li umetnost i dizajn uvek menjaju svet ili društvo. Možda nije pogrešno ostaviti trag na ovom svetu, ali sigurno je pogrešno ne pokušati. Sve dok pokušavamo, možemo se nadati da ćemo imati priliku da poboljšamo nešto ili nekoga.

Nenadu Milakoviću prva nagrada za grafički dizajn u Njujorku

Koji Vam je bio osnovni motiv pri stvaranju pobedničkog plakata?

- Vrlo rano sam postao fasciniran mogućnošću manipulisanja nečijim mišljenjem. Važno je zapamtiti da je manipulacija, iako se često koristi u negativnoj konotaciji, ima i svoje pozitivne strane. Uzmite, na primer, sve kampanje koje su poboljšale živote, kao što su humanitarne, ili umetničke i kulturne promocije, inspirisane šansom da se ljudi angažuju vizuelnom komunikacijom.

SRBIJA, ZEMLJA U SENCI - Nenad Milaković, magistar grafičkog dizajna, rođen je 1985. godine u Subotici, u Srbiji za koju kaže da je zemlja izuzetno burne balkanske regije, zemlje koja je proizvela mnoge velike talente, ali i zemlja koja je uvek ostala u senci, pa je možda sve to veliki motiv našeg naroda da se uzdigne iznad trenutne situacije.

Milanković je profesor na Visokoj školi strukovnih studija u Subotici, gde ima priliku da nauči mlade ljude i da im pomogne da se u potpunosti iskažu kroz svoj kreativan rad.

"Art World International" je međunarodno umetničko takmičenje na kojem umetnici iz celog sveta imaju priliku da prikažu svoje radove. Na takmičenje mogu da konkurišu fotografi, digitalni umetnici, grafički dizajneri i vajari. Najbolji radovi iz svake kategorije su izloženi nedelju dana u Unarthodok, galeriji u Njujorku, gde će biti izložen i Milakovićev nagrađen poster "Sloboda".

Dela ostalih učesnika prikazana su na projekciji, tokom ceremonije otvaranja. Svi pobednici su objavljeni na Unarthodok društvenim medijskim nalozima, biltenima i lokalnim i međunarodnim medijskim kanalima.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 11570
Povezane teme

prva nagrada

grafički dizajn

subotički umetnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.