Komentara: 0
Pregleda: 2035

Nema potvrđenih slučajeva gripa

13.12.2013. u 16:43h
Izvor: RTV Yueco
U Severnobačkom okrugu nema registrovanih slučajeva gripa, ali iz nedelje u nedelju raste broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija. Reč je o blagim do umereno teškim respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva. Najbolja zaštita za grip je vakcina, uz uzimanje vitamina C i adekvatno oblačenje, poručuju lekari. Do sada je podeljena 3741 doza vakcina, koje su besplatne za hronične bolesnike i starije od 65 godina.
Nema potvrđenih slučajeva gripa

Sugrađani sa kojima smo razgovarali kažu da se ne plaše virusa gripa, te da se nisu vakcinisali. Od virusnih infekcija se, kako kažu,  štite jačanjem imuniteta.

Kod pacijenata, do sada su zabeležene samo virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Ove infekcije prate simptomi kao što je blago povišena temperatura, curenje iz nosa, iskašljavanje i glavobolja. Lekari ističu da ovakve infekcije nikako ne bi trebalo lečiti antibioticima, jer nisu u pitanju bakterijske infekcije. Najznačajkinija preventivna mera, prema rečima lekara, je izbegavanje osoba koje imaju infekciju. Lekari dodaju da  u našem gradu, kao ni u zemlji, još nije potvrđen  virus gripa. Epidemiolozi predviđaju da će do širenja ovog virusa  doći tek tokom januara i februara.

Vakcina je aktivna zaštita protiv infekcije virusom gripa. Svake godine taj virus je nešto drugačiji zbog tkz. mutacije virusa, pa se vakcina izrađuje za svaku sezonu posebno. U subotičkom Domu zdravlja do sada je utrošena 3741  doza vakcina. Preostale doze se  se preporučuju svim osobama starijim od 65 godina, kao i mlađim osobama koje imaju neku hroničnu bolest, kao što je dijabetes ili plućne bolesti.  Vakcinacija se obavlja na 27 punktova, u prepodnevnim časovima od 10-12, kao i posle podne od 16 do 17 časova.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2035
Povezane teme

vakcina protiv gripa

epidemija gripa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.