Komentara: 21
Pregleda: 4948

Nema poskupljenja grejanja - toplana u gubitku

05.01.2016. u 16:15h
Izvor: RTV Yueco
Korisnici daljinskog grejanja u Subotici u novu 2016. godinu ušli su sa nepromenjenim cenama daljinskog grejanja.
Nema poskupljenja grejanja - toplana u gubitku

Gradsko veće i Skupština grada još nisu razmatrali predloženo uvođenje novog, dvotarifnog sistema ni traženo poskupljenje, a gradonačelnik Subotice Jene Magai ne veruje da će do toga doći nekoliko meseci pred izbore. Sa druge strane, u Toplani kažu da ih to vodi u gubitak, koji će prema odredbama Uredbe Vlade Srbije, na osnovu koje je i predložen novi tarifni sistem, morati da pokrije lokalna samouprava – iz gradskog budžeta.

Iako je još polovinom novembra “Subotička toplana”, na osnovu uredbe Vlade Srbije, zatražila uvođenje novog tarifnog sistema, ali i povećanje cene daljinskog grejanja stanova za 11 odsto – taj predlog lokalne vlasti još nisu zvanično razmatrali ni usvojili. Direktor Toplane smatra da je ovaj dvotarifni sistem mnogo pravedniji, a da će posledice njegovog neusvajanja, na osnovu Uredbe Vlade, morati da plati – lokalna samouprava. U suprotnom može doći do velikih problema u poslovanju samog preduzeća.

Međutim, gradonačelnik Subotice Jene Maglai ne deli ovaj optimizam i smatra da se neće postići politički konsenzus o tome da se nekoliko meseci pred izbore podiže cena usluga toplane. Maglai je potvrdio da će u tom slučaju toplana imati gubitak od 110 miliona dinara, što na osnovu pomenute uredbe Vlade mora biti nadoknađeno iz - gradskog budžeta.

Prema predlogu, korisnici daljinskog grejanja ponovo bi plaćali račune iz dva dela. Fiksni deo 30,33 dinara po kvadratu 12 meseci godišnje, a varijabilni samo tokom grejne sezone, po ceni od 5,31 dinar po kilovatčasu utrošene energije. Sadašnji sistem je jednotarifni i plaća se samo tokom grejne sezone.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 4948

Povezana vest

Povezane teme

toplana subotica

gradska toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.