Komentara: 3
Pregleda: 6107

Nema novoinficiranih koronom, jedini potvrđeni slučaj prebačen u Novi Sad, stanje mu stabilno

08.03.2020. u 09:51h > 19:10
Izvor: Subotica.com
U Srbiji za sada ima samo jedan slučaj potvrđenog virusa "COVID-19". Pacijent se trenutno nalazi u Kliničkom centru Vojvodine, kako saznajemo nalazi se u stabilnom stanju, ali i dalje u izolaciji.
Nema novoinficiranih koronom, jedini potvrđeni slučaj prebačen u Novi Sad, stanje mu stabilno

Prvi slučaj infekcije virusom "Covid-19" zabeležen 6. marta u Subotici, kada je potvrđeno prisustvo istog kod 43-godišnjeg I.Đ. iz Bačke Topole, koji je odmah stavljen u izolaciju u subotičkoj bolnici. Od tada do danas u 18 časova u Srbiji nije zabeležen novi slučaj - saopšteno je iz nacionalne labaratorije Instituta "Torlak".

Za sada jedini inficirani je tokom jučerašnjeg dana prebačen na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu, zbog kako je navedeno učestalih skokova temperature tokom noći.

- Nakon vizite u subotu ujutro, koju su zajednički obavili subotički lekari, ali i kolege iz Beograda i Novog Sada, odlučeno je da pacijent bude prebačen u tercijarnu zdravstvenu ustanovu KC "Vojvodina" - saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako smo ranije izveštavali, sve osobe koje su bile u neposrednom kontaktu sa I.Đ. su testirane i prema istima su preduzete odgovarajuće mere predustrožnosti, u skladu sa individualnim slučajem.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković, u jutrošnjem gostovanju na RTS-u rekao je da su pacijentu dostupni svi lekovi koji su na raspolaganju i u Srbiji i u svetu, a da su naši stručnjaci u stalnom kontaktu sa kolegama iz drugih zemalja koje su ranije imale iskustvo sa koronavirusom.

Nema novoinficiranih koronom, jedini potvrđeni slučaj prebačen u Novi Sad, stanje mu stabilno

- Pacijent je inicijalno primljen u subotičku bolnicu a na predlog radne grupe, koja je procenila da je bolje da se pacijent transportuje u tercijalni nivo zdrastvene zaštite, zbog eventualno težeg oblika oboljenja - reko je Gojković za RTS.

Kada je reč o situaciji na terenu, postoje specijalni timovi sastavljeni od epidemiologa i sanitarnih inspektora koji opserviraju sve sa kojima je zaraženi bio u kontaktu.

Iako se juče tokom popodneva u javnosti mogla čuti informacija da je u Suboticu oko 15,15 časova medicinskim vozilom, registarskih tabli iz Sente, dovezena još jedna osoba zaražena virusom, ta informacija nije potvrđena.

Nema novoinficiranih koronom, jedini potvrđeni slučaj prebačen u Novi Sad, stanje mu stabilno

- Bela odela, bele maske i kape, kao na filmovima! - komentariše jedan sugrađanin situaciju koju je uočio na putu Subotica-Orom, dok drugi potvrđuje, i dokumentuje video zapisom, da je ista ta ekipa viđena ispred infektivnog odeljenja subotičke bolnice.

Do 8. marta u 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 94 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u  saradnji sa Ministarstvom  zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Šta je važno znati oko korona virusa?

SIMPTOMI KAO KOD GRIPA I PREHLADE

Virus izaziva bolest respiratornih organa. Među prvim simptomima su povišena temperatura i suvi kašalj. Posle nedelju dana, može doći do otežanog disanja, a nekim pacijentima je potrebna i bolnička nega.

Ovi simptomi ne moraju da znače da ste oboleli od korona virusa. Slično se manifestuju i drugi, mnogo češće virusi, poput prehlade i gripa.

U težim slučajevima, korona virus može dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog sindroma, multiorganske disfunkcije, čak i smrti.

Kod starijih osoba i kod onih sa postojećim zdravstvenim problemima poput poput astme i dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, veća je verovatnoća da će se pojaviti teži simptomi.

Nema novoinficiranih koronom, jedini potvrđeni slučaj prebačen u Novi Sad, stanje mu stabilno

Period inkubacije, vreme između infekcije i pojave bilo kakvih simptoma, traje i do 14 dana, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Ali neki istraživači smatraju da može da traje i duže, čak do 24 dana, jer je i takvih slučajeva bilo.

PREPORUKE "BATUTA"

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ukazuje na važnost primene opštih preventivnih mera koje podrazumevaju sledeće:

  • Često pranje ruku sapunom i toplom vodomu trajanju od 20 sekund, najmanje, ili korišćenje sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola.
  • Izbegavanje bliskih kontakata sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju ili kašlju.
  • Kod kašljljanja ili kijanja usta i nos treba prekrivati unutrašnjom stranom lakta ili papirnom maramicom. Maramica se odmah baca u kantu za otpatke sa poklopcem, posle čega treba oprati ruke.
  • Izbegavanje pozdravljanja, rukovanja i ljubljenja, a sa sagovornicima se održava razdaljina od najmanje jednog metra.
  • Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Često provetravanje prostorija u kojima boravite.
  • Izbegavanje okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
  • Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku.

Zbog rizika od moguće zaraze novim koronavirusom građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2.

Osobe sa simptomima respiratorne infekcije mogu se obratiti na dežurni telefon Ministarstva zdravlja 064/89-45-235 ili u Zavod za javno zdravlje Subotica (za građane sa teritorije Grada Subotice) koji se nalazi u okviru zgrade Dispanzera (tel. 024/571-333).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 6107
Povezane teme

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.