Komentara: 2
Pregleda: 5265

Nema kupca za "29. Novembar"

12.05.2011. u 20:11h
Izvor: RTV Yueco
Nema kupca za "29. Novembar"

Industrija mesa I konzervi “29. novembar” po šesti put ukupno, a po treći put od kako je otišla u stečaj - nije privatizovana. Kako je saopštila Agencija za privatizaciju niko od eventualnih kupaca nije uplatio depozit od preko 200 miliona dinara, odnosno položio prvoklasnu bankarsku garanciju za učešće na javnom prikupljanju pismenih ponuda za kupovinu stečajnog dužnika kao pravnog lica, Komisija za sprovođenje prodaje proglašava prodaju neuspelom. Sindikalci smatraju da je Agencija za privatizaciju – neozbiljna.

Agencija za privatizaciju oglasila je po treći put prodaju Industrije mesa "29. novembar" u stečaju javnim nadmetanjem početkom aprila, a procenjena vrednost preduzeća je bila 1.166.145.000 dinara. Kako je navedeno u pozivu, najvažnija imovina preduzeća su industrijski kompleksi u Subotici I Horgošu, upravna zgrada I drugi nepokretni objekti, kao I zemljište I maloprodajni objekti, zatim mašine, postrojenja I oprema uz potraživanja I prava preduzeća. Međutim, po peti put niko od potencijalnih kupaca nije izašao sa ponudom. Na pitanje zašto je svega meseca dana nakon još jednog neuspelog pokušaja prodaje ponovo oglašena prodaja, u Agenciji kažu da o tome odluke donose poverioci.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotica I predsednik Skupštine poverilaca u preduzeću Ištvan Huđi smatra da je ovakav način prodaje – neozbiljan. Po njegovom mišljenju, procenjena vrednost preduzeća je precenjena, a zahtevani depozit za učešće na oglasu za prodaju – previsok. Sindikalci predlažu da se preduzeće podeli na funkcionalne celine I da se preduzeće prodaje po celinama, a ne u celosti.

Agencija za privatizaciju je do sada objavljivala tri tendera za prodaju kapitala preduzeća, a u aprilu 2008. tender je proglašen uspešnim. Međutim, kupac tada nije obezbedio bankarsku garanciju tako da je ugovor raskinut u junu iste godine. Nakon toga, u maju 2009. godine preduzeće je zbog stanja u kojem se nalazi - otišlo u stečaj. Prva prodaja iz stečaja oglašena je u novembru prošle godine, koja je kao I dve ovogodišnje bila neuspešna.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5265

Povezane vesti

Povezane teme

29. novembar

fabrika 29. novembar

fabrika mesa

industrija mesa i konzervi 29. novembar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.