• Pregleda: 2068

Nedostatak fizičke aktivnosti među vodeći faktorima rizika globalne smrtnosti

Nedostatak fizičke aktivnosti je četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti, upozorili su lekari uoči Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, koji će sutra 9. put biti obeležen u našem gradu. Za dobro zdravlje lekari odraslima preporučuju dnevno bar 30 minuta umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.
Nedostatak fizičke aktivnosti među vodeći faktorima rizika globalne smrtnosti

Prema rezultatima poslednjih istraživanja preporučenih 30 minuta hodanja svaki dan ima 55 odraslih muškaraca i 46 odsto žena. U slobodno vreme fitnesom, sportom i rekreacijоm bavi se samo 16 odsto muškaraca i 5 odsto žena. Kada se posmatra dečja populacija, osmoro od desetoro dece jednom do dva puta u toku nedelje ima intenzivniju fizičku aktivnost.

Redovna i umerena fizička aktivnost, prema rečima lekara, utiče na smanjenje rizika od nastanka mnogih bolesti.

- Kod odraslih, redovna i prilagođena fizička aktivnost  prevenira rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, raka dojke i debelog creva, depresije i padova. Fizička aktivnost unapređuje ukupno zdravlje i jača kosti. Ključni je faktor potrošnje energije, odnosno energetskog balansa i kontrole telesne težine. Brojna istraživanja su pokazala pozitivne efekte svakodnevne fizičke aktivnosti u kontroli nivoa masnoća u krvi i stvaranju naslaga na zidovima krvnih sudova, ali i smanjenju stresa i nervoze. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva - istakla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti sutra će, od 11 do 13 časova, u OŠ "Jovan Mikić" biti održana promotivna sportska akcija pod nazivom "Kretanjem do zdravlja". Akciju organizuje Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u partnerstvu sa školom, profesorom Isom Planićem iz "Politehničke škole", Planinarskim klubom "Spartak" i Udruženjem "AKA", uz podršku Apoteke Subotica.

- Okupićemo se u Školi „ Jovan Mikić“, rekreiraćemo se, penjati na veštačkoj steni koja je postavljena u toj školi i nadam se da će to doprineti ukazivanju na problem nedovoljne fizičke aktivnosti i da će fizičku aktivnost u narednom periodu promovisati,  unaprediti i dati joj značaj koji ona ima - rekao je Iso Planić, direktor Politehničke škole i pozvao građane da se priključe aktivnostima Planinarskog kluba „Spartak“ - Svake nedelje organizujemo pešačenje u prirodi što je namenjeno ne samo članovima Planinarskog kluba, nego i građanstvu. To je najveći doprinos koji ovaj sportski klub daje promovisanju i zdravih stilova života i prevenciji bolesti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Fox Odgovori
Setnja, trcanje i igra na svezem vazduhu ne kostaju nista. Na zalost sve ostale fizicke aktivnosti za decu, da ne pricam o profesionalnom sportu kostaju vise hiljda dinara mesecno po detetu. Clanarina, oprema itd. A jos organizovati i prevoz deteta. Razmislite malo, sa platom od 25-30000 dinara!?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.