Komentara: 1
Pregleda: 2777

Nedostatak fizičke aktivnosti među vodeći faktorima rizika globalne smrtnosti

09.05.2018. u 16:17h
Izvor: Subotica.com
Nedostatak fizičke aktivnosti je četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti, upozorili su lekari uoči Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, koji će sutra 9. put biti obeležen u našem gradu. Za dobro zdravlje lekari odraslima preporučuju dnevno bar 30 minuta umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.
Nedostatak fizičke aktivnosti među vodeći faktorima rizika globalne smrtnosti

Prema rezultatima poslednjih istraživanja preporučenih 30 minuta hodanja svaki dan ima 55 odraslih muškaraca i 46 odsto žena. U slobodno vreme fitnesom, sportom i rekreacijоm bavi se samo 16 odsto muškaraca i 5 odsto žena. Kada se posmatra dečja populacija, osmoro od desetoro dece jednom do dva puta u toku nedelje ima intenzivniju fizičku aktivnost.

Redovna i umerena fizička aktivnost, prema rečima lekara, utiče na smanjenje rizika od nastanka mnogih bolesti.

- Kod odraslih, redovna i prilagođena fizička aktivnost  prevenira rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, raka dojke i debelog creva, depresije i padova. Fizička aktivnost unapređuje ukupno zdravlje i jača kosti. Ključni je faktor potrošnje energije, odnosno energetskog balansa i kontrole telesne težine. Brojna istraživanja su pokazala pozitivne efekte svakodnevne fizičke aktivnosti u kontroli nivoa masnoća u krvi i stvaranju naslaga na zidovima krvnih sudova, ali i smanjenju stresa i nervoze. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva - istakla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti sutra će, od 11 do 13 časova, u OŠ "Jovan Mikić" biti održana promotivna sportska akcija pod nazivom "Kretanjem do zdravlja". Akciju organizuje Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u partnerstvu sa školom, profesorom Isom Planićem iz "Politehničke škole", Planinarskim klubom "Spartak" i Udruženjem "AKA", uz podršku Apoteke Subotica.

- Okupićemo se u Školi „ Jovan Mikić“, rekreiraćemo se, penjati na veštačkoj steni koja je postavljena u toj školi i nadam se da će to doprineti ukazivanju na problem nedovoljne fizičke aktivnosti i da će fizičku aktivnost u narednom periodu promovisati,  unaprediti i dati joj značaj koji ona ima - rekao je Iso Planić, direktor Politehničke škole i pozvao građane da se priključe aktivnostima Planinarskog kluba „Spartak“ - Svake nedelje organizujemo pešačenje u prirodi što je namenjeno ne samo članovima Planinarskog kluba, nego i građanstvu. To je najveći doprinos koji ovaj sportski klub daje promovisanju i zdravih stilova života i prevenciji bolesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2777
Povezane teme

iso planić

nada kosić bibić

međunarodni dan fizičke aktivnosti

bavljenje sportom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.