Komentara: 0
Pregleda: 4610
Foto

Nedelja oralne higijene biće obeležena brojnim aktivnostima

16.05.2017. u 14:20h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Osmehni se zdravo“ ove nedelje će brojnim aktivnostima biti obeležena 27. po redu Nedelja zdravlja usta i zuba. Organizator obeležavanja je Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Stomatološkom službom Doma zdravlja i Apotekom Subotica.
Nedelja oralne higijene biće obeležena brojnim aktivnostima

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja samo 8,3 odsto stanovništva u populaciji starijih od 25 godina ima sve svoje zube. Najčešće bolesti usta i zuba predstavljaju, prema rečima lekara, veliki rizik za zdravlje celog organizma a mogu se prevenirati pravilnom higijenom i redovnim pregledima.

- Glavni faktori rizika za razvoj bolesti usta i zuba su korišćenje duvanskih proizvoda, upotreba alkohola i nepravilna ishrana sa velikom količinom masti, soli i šećera. Rizik oboljevanja od malignih bolesti usne duplje je 15 odsto veći kada se kombinuje zajedno više faktora rizika, a posebno upotreba duvanskih proizvoda i alkohola - kaže  kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje - Opšte preporuke za očuvanje zdravlja usta i zuba su održavanje odgovarajuće higijene što podrazumeva redovno pranje usta i zuba, smanjenje unosa šećera, korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti, bezbedno fizičko okruženje i redovne kontrole kod stomatologa, koje podrazumevaju redovno skidanje kamenca.

Akcenat u okviru ovogodišnjeg obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba je na deci sa smetnjama u razvoju.

Nedelja oralne higijene biće obeležena brojnim aktivnostima

- U petak ćemo obići Školu “Žarko Zrenjanin“, Školski centar „Dositej Obradović“ i „Kolevku“. U svakoj ustanovi  stomatološki timovi će održati kratko predavanje i prikazati film na temu oralnog zdravlja. Svima će biti uručena četkica i pastica za zube - kaže dr Ibolja Koso iz Stomatološke službe Doma zdravlja.

U obeležavanju Nedelje oralnog zdravlja će i ove godine učestvavati  Apoteka Subotica, koja će u specijalizovanom Ogranku broj 7 kod bioskopa „Aleksandar Lifka“ organizovati nekoliko promocija stomatoloških proizvoda.

Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje raspisan je literarni i likovni konkurs na temu „Osmehni se zdravo!“ za decu iz vrtića i osnovnih škola. Najbolji radovi na nivou okruga, biće u konkurenciji za najbolji rad na nacionalnom nivou.

Izvor: Subotica.com
Najava Nedelje oralne higijene Najava Nedelje oralne higijene Najava Nedelje oralne higijene Najava Nedelje oralne higijene Najava Nedelje oralne higijene Najava Nedelje oralne higijene Najava Nedelje oralne higijene Najava Nedelje oralne higijene
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4610
Povezane teme

nedelja oralnog zdravlja

zavod za javno zdravlje

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.