• Pregleda: 3270

Nedelja oralne higijene biće obeležena brojnim aktivnostima

Pod sloganom „Osmehni se zdravo“ ove nedelje će brojnim aktivnostima biti obeležena 27. po redu Nedelja zdravlja usta i zuba. Organizator obeležavanja je Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Stomatološkom službom Doma zdravlja i Apotekom Subotica.
Nedelja oralne higijene biće obeležena brojnim aktivnostima

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja samo 8,3 odsto stanovništva u populaciji starijih od 25 godina ima sve svoje zube. Najčešće bolesti usta i zuba predstavljaju, prema rečima lekara, veliki rizik za zdravlje celog organizma a mogu se prevenirati pravilnom higijenom i redovnim pregledima.

- Glavni faktori rizika za razvoj bolesti usta i zuba su korišćenje duvanskih proizvoda, upotreba alkohola i nepravilna ishrana sa velikom količinom masti, soli i šećera. Rizik oboljevanja od malignih bolesti usne duplje je 15 odsto veći kada se kombinuje zajedno više faktora rizika, a posebno upotreba duvanskih proizvoda i alkohola - kaže  kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje - Opšte preporuke za očuvanje zdravlja usta i zuba su održavanje odgovarajuće higijene što podrazumeva redovno pranje usta i zuba, smanjenje unosa šećera, korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti, bezbedno fizičko okruženje i redovne kontrole kod stomatologa, koje podrazumevaju redovno skidanje kamenca.

Akcenat u okviru ovogodišnjeg obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba je na deci sa smetnjama u razvoju.

- U petak ćemo obići Školu “Žarko Zrenjanin“, Školski centar „Dositej Obradović“ i „Kolevku“. U svakoj ustanovi  stomatološki timovi će održati kratko predavanje i prikazati film na temu oralnog zdravlja. Svima će biti uručena četkica i pastica za zube - kaže dr Ibolja Koso iz Stomatološke službe Doma zdravlja.

U obeležavanju Nedelje oralnog zdravlja će i ove godine učestvavati  Apoteka Subotica, koja će u specijalizovanom Ogranku broj 7 kod bioskopa „Aleksandar Lifka“ organizovati nekoliko promocija stomatoloških proizvoda.

Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje raspisan je literarni i likovni konkurs na temu „Osmehni se zdravo!“ za decu iz vrtića i osnovnih škola. Najbolji radovi na nivou okruga, biće u konkurenciji za najbolji rad na nacionalnom nivou.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.