Komentara: 4
Pregleda: 1920

"Nedelja kineske kulture" na Otvorenom univerzitetu

06.06.2017. u 17:06h
Izvor: TV Subotica
U galeriji Otvorenog univerziteta juče je svečano otvorena "Nedelja kineske kulture". U okviru manifestacije, koja će trajati do nedelje, 11. juna, priređena je izložba fotografija i ciklus kineskog filma.
"Nedelja kineske kulture" na Otvorenom univerzitetu

"Nedelja kineske kulture", po prvi put u našem gradu, rezultat je saradnje Otvorenog univerziteta i ambasade Narodne republike Kine. Cilj manifestacije je upoznavanje kulture najmnogoljudnije zemlje sveta, kroz delić bogatog kulturnog nasleđa i tradicije. 

- Srbija je nama draga zemlja. Lično gledam Srbiju kao svoju drugu domovinu. Ova saradnja između ambasade NR Kine i Otvorenog univerziteta je nastala zbog toga što hoćemo da što više promovišemo kulture dve zemlje. Kineski narod želi da upozna srpsku kulturu, kao što i srpski narod želi više da upozna kinesku istoriju i kulturu - istakao je Sju Hong, savetnik za kulturu u ambasadi NR Kine.

U okviru manifestacije, priređena je izložba fotografija, koje su nastale na tradicionalnim kineskim događajima, odnosno Prolećnom festivalu i Kineskoj novoj godini. Fotografije pružaju uvid u nasleđe, kulturu, estetiku i psihologiju kineskog naroda.

- Fotografije koje vidimo, nastale su tokom proslava ovih 4000 godina starog festivala širom sveta i pružaju uvid u psihologiju, estetiku, nasleđe i kulturu kineskog naroda. One oslikavaju trajnu lepotu i esenciju kineske kulture, očuvanje nasleđa predaka i istoriju naroda. Nadam se da ćemo i u ovoj "godini Vatrenog Petla" biti sve više prisutni jedni kod drugih, kroz kulturno-umetničke sadržaje i na taj način jačati tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Kine - istakla je Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu.

U okviru "Nedelje kineske kulture" biće prikazani filmovi kineske kinematografije nastali u poslednjih nekoliko godina. Oni će se prikazivati radnim danima u bioskopu Eurocinema od 17 časova.

- Imaćemo priliku da vidimo, ne samo nešto što je vezano za neke tradicionalne običaje, kao što su Prolećni festival i Kineska nova godina, kako je kod nas to poznatije, nego ćemo imati priliku da vidimo i neka ostvarenja koje predstavljaju trend u kineskoj kinematografiji, koja je sve jača i značajnija, a delom se i tome bavimo i pratimo i to polje - kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica.

Organizatori ističu da je ovom manifestacijom postavljen temelj saradnje između Otvorenog univerziteta i kineske ambasade u Srbiji, koja će se nastaviti kroz mnoge kulturne aktivnosti u budućnosti.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1920
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

miroslava babić

ilija tatić

nedelja kineske kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.