Komentara: 0
Pregleda: 1967
Foto

Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja pod sloganom "Nezaustavljivi"

07.05.2021. u 17:06h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik osnivaču organizacije Crvenog krsta ispred zgrade subotičkog ogranka CK, u subotu počinje obeležavanje Nedelje Crvenog krsta koja će biti ispunjena brojnim aktivnostima, a završiće se godišnjom svečanošću. U subotu će i Gradska kuća istaći zastavu Crvenog krsta a naveče će zgrada zasijati u crvenoj boji.
Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja pod sloganom "Nezaustavljivi"

Po rečima sekretara gradske organizacije Crvenog krsta Subotica, Siniše Trajkovića, aktivnosti u okviru Nedelje Crvenog krsta, koja se obeležava od 8. do 15. maja, a održava se uz slogan "Nezaustavljivi", su usmerene da pokažu jedinstvo i snagu međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

U godini epidemije korona virusa Crveni krst Subotica je bio angažovan u zajednici kroz volonterski program kao ispomoć medicinskim radnicima na punktovima za imunizaciju, a koji u proseku provedu oko 600 časova volonterskog rada mesečno. Takođe, kao ispomoć u realizaciji masovne imunizacije volonteri su bili angažovani u lokalnom Pozivnom centru koji ima za cilj da kontaktira i podseća sugrađane za termine (re)vakcinacije, prethodno zakazane kroz sistem eUprava. Od formiranja Pozivnog centra petnaestak volonetera obavilo je nešto manje od 30 hiljada poziva za (re)vakcinaciju.

Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja pod sloganom "Nezaustavljivi"

POMOĆ KADA I KOME TREBA - Crveni krst Srbije je podelio zanimljivu informaciju da je tokom proteklih godinu dana ova organizacija pomogla svakom četvrtom građaninu Srbije, a zasigurno je tome značajan doprinos dala i lokalna organizacija u Subotici.

Subotički Crveni krst je pre izvesnog vremena pokrenuo program (telefonske) psiho-socijalne podrške starijim sugrađanima i osobama sa invaliditetom pod nazivom "Linija podrške" (024/621-104), koji je dostupan od ponedeljka do petka od 9 do 13 časova. Ovu mogućnost je za mesec dana iskoristilo sedamdesetak sugrađana.

Pored ovih "vanrednih" aktivnosti koje su u najvećoj meri u vezi sa epidemijom korona virusa, Crveni krst Subotica i u proteklih 365 dana nastavio je sa programima podrške socijalno ugroženim građanima u vidu paketa hrane i drugih potrepština. U poslednjih šest meseci podeljeno je preko 6.000 paketa. Takođe, program Narodne kuhinje i u ovim teškim epidemiološkim uslovima nije prestajao sa radom.

Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja pod sloganom "Nezaustavljivi"

- Pakete socijalno ugroženima realizujemo iz sredstava koje obezbeđuju republičke i pokrajinske organizacije Crvenog krsta, Gradska uprava Subotica, zatim nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, USAid-a, Unicefa,kao i brojnih drugih donatora, među kojima je i kompanija "Ametek" koja je i ove godine dala značajna sredstva za rad Narodne kuhinje - predočio je Trajković. - CIljne grupe koje su dobijale ove pakete su najrazličitije, od socijalno ugroženih, stariji od 65 godina, samohrani roditelji, porodice kojima je neki član ostao bez posla, ali i drugi sugrađani koji su imali neki vid nevolje i po našim procenama su bili kandidati za interventnu pomoć, a tu pre svega mislim na ljude koji su zbog požara ostali bez krova nad glavom i njima smo pomagali na razne načine.

Kroz izdvajanja za socijalnu zaštitu za pakete socijalno ugroženim građanima Grad Subotica je prošle godine izdvojio sredstva za  2.500 paketa hrane i higijenskih potrepština. Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Ilija Đukanović, zahvalio se kompletnoj organizaciji Crvenog krsta Subotica i svim volonterima na nesebičnoj angažovanosti kroz široku paletu programa ove organizacije.

Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja pod sloganom "Nezaustavljivi"

- U budžetu za ovu godinu, posle više godina, opredelili smo sredstva za javna ovlašenja koja pripadaju po zakonu Crvenom krstu, a to su program dobrovoljnog davanja krvi i program delovanja u nesrećama, za šta je opredeljeno 3,3 miliona dinara, a ukupno za ovu godinu opredeljeno je 39,7 miliona dinara za sve aktivnosti koje sproodimo zajedno sa gradskom organizacijom Crvenog krsta, što je za oko 11 odsto više nego prošle godine - objasnio je Đukanović a zatim se i osvrnuo na jednu od aktivnosti CK kroz koju se animiraju građani na važnot davanja krvi - Značaj akcija dobrovoljnog davalaštva krvi je velik i pozvao bih građane da u se što većem broju odazovu na ovakve akcije i daruju ovu dragocenu tečnost.

U okviru obeležavanja Nedelje crvenog krsta u našem gradu će se održati niz aktivnosti, među kojima su onlajn takmičenje o poznavanju rada Crvenog krsta, radionice prve pomoći kao uvod u pripreme za takmičenje u pružanju prve pomoći, združena vežba civilne zaštite sa ogrankom u Zrenjaninu.

Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja pod sloganom "Nezaustavljivi"

U nedelju, 9. maja, delegacija subotičkog CK će u čast rođenja Anri Dinana (8. maj) posetiti odeljenje subotičke neonatologije i darivati roditelje koji su na svet doneli potomke na dan rođenja Dinana.

- Sve bebe rođene tokom Nedelje Crvenog krsta (8-15. maj) tokom juna ćemo takođe darivati prigodnim poklonima - dodaje Trajković

U subotu, 8. maja, u čast Nedelje Crvenog krsta i svih onih koji učestvuju radu ove organizacije, na Gradskoj kući biće istaknuta zastava Crvenog krsta, a ovaj objekat u centru grada će naveče biti svetlosno obojen u crveno.

Izvor: Subotica.com
Najava aktivnosti Crvenog krsta Subotica tokom Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta Najava aktivnosti Crvenog krsta Subotica tokom Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta Najava aktivnosti Crvenog krsta Subotica tokom Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta Najava aktivnosti Crvenog krsta Subotica tokom Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta Najava aktivnosti Crvenog krsta Subotica tokom Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta Najava aktivnosti Crvenog krsta Subotica tokom Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta Najava aktivnosti Crvenog krsta Subotica tokom Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta Najava aktivnosti Crvenog krsta Subotica tokom Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1967

Povezana vest

Povezane teme

crveni krst

ilija đukanović

crveni krst subotica

dr siniša trajković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.