Komentara: 0
Pregleda: 1172
Foto

Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja pod sloganom "Nezaustavljivi"

07.05.2021. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik osnivaču organizacije Crvenog krsta ispred zgrade subotičkog ogranka CK, u subotu počinje obeležavanje Nedelje Crvenog krsta koja će biti ispunjena brojnim aktivnostima, a završiće se godišnjom svečanošću. U subotu će i Gradska kuća istaći zastavu Crvenog krsta a naveče će zgrada zasijati u crvenoj boji.
Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja pod sloganom "Nezaustavljivi"

Po rečima sekretara gradske organizacije Crvenog krsta Subotica, Siniše Trajkovića, aktivnosti u okviru Nedelje Crvenog krsta, koja se obeležava od 8. do 15. maja, a održava se uz slogan "Nezaustavljivi", su usmerene da pokažu jedinstvo i snagu međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

U godini epidemije korona virusa Crveni krst Subotica je bio angažovan u zajednici kroz volonterski program kao ispomoć medicinskim radnicima na punktovima za imunizaciju, a koji u proseku provedu oko 600 časova volonterskog rada mesečno. Takođe, kao ispomoć u realizaciji masovne imunizacije volonteri su bili angažovani u lokalnom Pozivnom centru koji ima za cilj da kontaktira i podseća sugrađane za termine (re)vakcinacije, prethodno zakazane kroz sistem eUprava. Od formiranja Pozivnog centra petnaestak volonetera obavilo je nešto manje od 30 hiljada poziva za (re)vakcinaciju.

POMOĆ KADA I KOME TREBA - Crveni krst Srbije je podelio zanimljivu informaciju da je tokom proteklih godinu dana ova organizacija pomogla svakom četvrtom građaninu Srbije, a zasigurno je tome značajan doprinos dala i lokalna organizacija u Subotici.

Subotički Crveni krst je pre izvesnog vremena pokrenuo program (telefonske) psiho-socijalne podrške starijim sugrađanima i osobama sa invaliditetom pod nazivom "Linija podrške" (024/621-104), koji je dostupan od ponedeljka do petka od 9 do 13 časova. Ovu mogućnost je za mesec dana iskoristilo sedamdesetak sugrađana.

Pored ovih "vanrednih" aktivnosti koje su u najvećoj meri u vezi sa epidemijom korona virusa, Crveni krst Subotica i u proteklih 365 dana nastavio je sa programima podrške socijalno ugroženim građanima u vidu paketa hrane i drugih potrepština. U poslednjih šest meseci podeljeno je preko 6.000 paketa. Takođe, program Narodne kuhinje i u ovim teškim epidemiološkim uslovima nije prestajao sa radom.

- Pakete socijalno ugroženima realizujemo iz sredstava koje obezbeđuju republičke i pokrajinske organizacije Crvenog krsta, Gradska uprava Subotica, zatim nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, USAid-a, Unicefa,kao i brojnih drugih donatora, među kojima je i kompanija "Ametek" koja je i ove godine dala značajna sredstva za rad Narodne kuhinje - predočio je Trajković. - CIljne grupe koje su dobijale ove pakete su najrazličitije, od socijalno ugroženih, stariji od 65 godina, samohrani roditelji, porodice kojima je neki član ostao bez posla, ali i drugi sugrađani koji su imali neki vid nevolje i po našim procenama su bili kandidati za interventnu pomoć, a tu pre svega mislim na ljude koji su zbog požara ostali bez krova nad glavom i njima smo pomagali na razne načine.

Kroz izdvajanja za socijalnu zaštitu za pakete socijalno ugroženim građanima Grad Subotica je prošle godine izdvojio sredstva za  2.500 paketa hrane i higijenskih potrepština. Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Ilija Đukanović, zahvalio se kompletnoj organizaciji Crvenog krsta Subotica i svim volonterima na nesebičnoj angažovanosti kroz široku paletu programa ove organizacije.

- U budžetu za ovu godinu, posle više godina, opredelili smo sredstva za javna ovlašenja koja pripadaju po zakonu Crvenom krstu, a to su program dobrovoljnog davanja krvi i program delovanja u nesrećama, za šta je opredeljeno 3,3 miliona dinara, a ukupno za ovu godinu opredeljeno je 39,7 miliona dinara za sve aktivnosti koje sproodimo zajedno sa gradskom organizacijom Crvenog krsta, što je za oko 11 odsto više nego prošle godine - objasnio je Đukanović a zatim se i osvrnuo na jednu od aktivnosti CK kroz koju se animiraju građani na važnot davanja krvi - Značaj akcija dobrovoljnog davalaštva krvi je velik i pozvao bih građane da u se što većem broju odazovu na ovakve akcije i daruju ovu dragocenu tečnost.

U okviru obeležavanja Nedelje crvenog krsta u našem gradu će se održati niz aktivnosti, među kojima su onlajn takmičenje o poznavanju rada Crvenog krsta, radionice prve pomoći kao uvod u pripreme za takmičenje u pružanju prve pomoći, združena vežba civilne zaštite sa ogrankom u Zrenjaninu.

U nedelju, 9. maja, delegacija subotičkog CK će u čast rođenja Anri Dinana (8. maj) posetiti odeljenje subotičke neonatologije i darivati roditelje koji su na svet doneli potomke na dan rođenja Dinana.

- Sve bebe rođene tokom Nedelje Crvenog krsta (8-15. maj) tokom juna ćemo takođe darivati prigodnim poklonima - dodaje Trajković

U subotu, 8. maja, u čast Nedelje Crvenog krsta i svih onih koji učestvuju radu ove organizacije, na Gradskoj kući biće istaknuta zastava Crvenog krsta, a ovaj objekat u centru grada će naveče biti svetlosno obojen u crveno.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1172
Povezana vest
Povezane teme
crveni krst ilija đukanović crveni krst subotica dr siniša trajković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.