Komentara: 14
Pregleda: 8713

"Ne postoji ni jedan putni prelaz koji je neobezbeđen"

28.07.2017. u 10:33h
Izvor: Subotica.com
Subotica ima 18 putnih prelaza preko železničkih pruga, od čega pet nema mehaničko osiguranje, odnosno rampe kojima rukuju zaposleni u Infrastrukturi železnice Srbije. Prema njihovim rečima, rampe su uklonjene, a na njihovo mesto postavljena je adekvatna drumska signalizacija.
"Ne postoji ni jedan putni prelaz koji je neobezbeđen"

Sugrađani su u više navrata skretali pažnju na problem s putnim prelazima kod kojih rampa nije u funkciji, kao što je slučaj s prelazom u Kozačkoj ulici, gde se rampa vrlo često ne spušta, a vozovi navodno prolaze bez zaustavljanja. Takođe, prelaz preko pruge između Bajmoka i Alekse Šantića nije u funkciji, jer rampa ostaje podignuta kada voz prolazi, a znaka upozorenja da se rampa ne spušta nema.

S druge strane, iz Infrastrukture železnice Srbije, koja je nadležna za putne prelaze, rekli su nam da ne postoji ni jedan prelaz koji je neobezbeđen.

- Ono što je najbitnije da se pojasni, jeste činjenica da ne postoji ni jedan putni prelaz koji je neobezbeđen, samo je način njegovog nivoa osiguranja različit i zavisi od brojnih faktora, kao što su značaj, frekvencija saobraćaja kako železničkog, tako i drumskog, lokacije i drugih.

Takođe, oni navode da je svaki putni prelaz, kojih u Srbiji ima preko 2.000, osiguran najmanje drumskom signalizacijom, odnosno saobraćajnim znacima na putu i trouglom preglednosti što je, kako ističu, sasvim dovoljno da se vozači i ostali učesnici u saobraćaju upozore na oprez i prilazak putnom prelazu preko pruge.

Da to nije svugde slučaj, ukazali su naši sugrađani, jer pojedini putni prelazi, poput prelaza na Paliću po skretanju sa E-5 puta ka Ženskom štrandu, nemaju adekvatnu signalizaciju, već ću svetla na Andrijinom krstu prekrivena crnim najlonom.

Ipak, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno, moraju se poštovati postojeća pravila i zakoni, koji važe za učesnike u saobraćaju.

Naime, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, čl. 100, vozači su dužni da propuste voz koji se kreće po železničkoj pruzi. Takođe, vozači koji se vozilom približavaju prelazu puta preko železničke pruge, dužni su da uspore vozila tako da se mogu zaustaviti pred rampom ili uređajem za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje voza.

Osim toga, postoje i strogo definisana železnička pravila i propisi, koji se pre svega odnose na mašinovođe. Prema Pravilniku 2, čl. 63, mašinovođi se nalaže zaustavljanje voza ispred putnog prelaza i oglašavanje zvučnom signalizacijom. Pošto se mašinovođa uveri da su se drumska vozila zaustavila ispred putnog prelaza, železničko vozilo može lagano i pažljivo da nastavi vožnju. 

Rešenje problema sa putnim prelazima može da preuzme i lokalna samouprava.

UKLANJANJE POJEDINIH PUTNIH PRELAZA - Tokom modernizacije i izgradnje "brze" pruge, na relaciji Beograd – Budimpešta, čiji radovi uskoro počinju, biće urađena denivelacija svih putnih prelaza na ovoj pruzi, odnosno ti prelazi će biti uklonjeni, ističu iz Infrastruktura železnica Srbije.

Ukoliko nadležne službe lokalne samouprave, ustanove da postoji potreba za povećanjem nivoa osiguranja određenog ili više putnih prelaza, mogu da podnesu zahtev Infrastrukturi železnice Srbije i snose troškove automatizacije putnog prelaza, čija cena iznosi oko 15 miliona dinara – objasnili su nam iz Infrastruktura železnice Srbije, napomenuvši da se u Subotici, nakon promene nivoa osiguranja, nije dogodila ni jedna saobraćajna nezgoda na putnim prelazima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 nedelju
Komentara: 14
Pregleda: 8713
Povezana vest
Povezane pištaljke
Povezane teme
pruga železnica železnice srbije bezbednost saobraćaja pružni prelaz
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.