Komentara: 25
Pregleda: 9162
Foto

Ne lomite nam bagrenje – poručuju stanari zgrade u Aleji maršala Tita

30.06.2020. u 17:54h
Izvor: Subotica.com
Stanari zgrade u Aleji maršala Tita 14 negoduju zbog izmeštanja pristupnog puta zbog koga, kako je planirano, moraju da se poseku breze, lipe i ostalo drveće, staro više od tri decenije. U peticiji, koju je potpisalo 200 stanara ove jedanaestospratnice, traže od investitora koji će na susednom placu graditi zgradu da pronađe drugo rešenje.
Ne lomite nam bagrenje – poručuju stanari zgrade u Aleji maršala Tita

Naime, trasa sadašnjeg pristupnog puta garažama iza zgrade, delom prelazi na parcelu investitora koji planira izgradnju objekta na prostoru bivše "Zora" čistione. Da bi se put prelocirao, predviđeno je da nova trasa bude uz zgradu, odnosno da ide preko zelenila koje je okružuje.

- Problem je nastao zbog stabala breza, lipa i bagrenja, za koje su stanari zgrade emotivno vezani, a možda i ima potrebe za građanskim aktivizmom da ne dozvolimo da nam sedi na glavi ko i kad hoće. Nismo protiv izgradnje grada i godinama smo apelovali da se ta gnusna zgrada koja je ovde bila stecište svega sruši, ali nije bilo volje za to. Onda, preko noći zgrada nestaje i onda posle histeričnog vanrednog stanja saznajemo da će neko da prebacuje vrata garaža na zadnju stranu, da će put biti blokiran, a da na parceli pored niče spektakularni građevinski objekat. A naše lipe i breze će zbog svega toga da budu posečene - kaže Jasmina Marić, stanarka zgrade. - Ne damo lipe i breze! Ovde ima mnogo starih ljudi, koji su sami sadili to drveće, i zbog toga ne damo da nam lome bagrenje!

Ne lomite nam bagrenje – poručuju stanari zgrade u Aleji maršala TitaStanari traže od investitora da izmeni plan dok još izgradnja nije počela, da koristi ulice Cara Lazara i Petra Lekovića i nađe način da reši ovaj problem, a da se rastinje ne dira.

- Prosek starosti stanara je između 70 i 80 godina, a mnogi ovde žive od kada je zgrada izgrađena sredinom šezdesetih godina prošlog veka. Oni su sadili i decenijama uređivali sve ovo i zbog toga je to najuređeniji kraj Radijalca - ističe Silvija Prekajski. - Sada sve to treba da se uništi zbog dva metra puta. Pritom će terase i prozori ljudi biti na pola metra puta.

Ne lomite nam bagrenje – poručuju stanari zgrade u Aleji maršala TitaNataši Miučić neće smetati blizina puta jer stanuje na šestom spratu, ali negoduje zbog planirane seče drveća.

- Nažalost, bojim se da ništa nećemo uspeti, a najbolji primer za to je divni hrast na početku Radijalca, star dva veka, koji je bio pod zaštitom, a sada svi vidimo na šta liči - poručuje Nataša.

Ne lomite nam bagrenje – poručuju stanari zgrade u Aleji maršala TitaPo rečima Daniela Drčića, profesionalnog upravnika zgrade u Aleji maršala Tita 14, problem je nastao jer je plan za izgradnju nove zgrade na zvaničnom sajtu Grada Subotice bio na javnom uvidu tokom vanrednog stanja, u jeku epidemije korona virusa. Zbog toga stanari nisu znali šta se planira.

- Tačno je da pristupni put zadire u drugu parcelu i to na mestu gde treba da bude uzgrađen objekat, ali mislim da još uvek ima prostora za dogovor. Izmeštanjem vrata garaža i sadnjom novog zelenila ne dobijamo ništa, samo gubimo vreme - smatra Drčić. - Mi predlažemo da se poslednja garaža sruši, da se vlasniku sazida druga sa druge strane i da pristupni put ostane sa te strane i zelenilo ostane gde je.

Izvor: Subotica.com
Peticija protiv preseljenja pristupnog puta u Aleji maršala Tita Peticija protiv preseljenja pristupnog puta u Aleji maršala Tita Peticija protiv preseljenja pristupnog puta u Aleji maršala Tita Peticija protiv preseljenja pristupnog puta u Aleji maršala Tita Peticija protiv preseljenja pristupnog puta u Aleji maršala Tita Peticija protiv preseljenja pristupnog puta u Aleji maršala Tita Peticija protiv preseljenja pristupnog puta u Aleji maršala Tita Peticija protiv preseljenja pristupnog puta u Aleji maršala Tita
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 9162
Povezane teme

radijalac

seča drveća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.