Komentara: 3
Pregleda: 1904
Foto

"Navijaj i igraj fer" - hajde da navijamo za svoj tim, poštujući protivnički

24.05.2023. u 17:04h
Izvor: Subotica.com
U MEŠC-u održana završna menifestacija projekta "Navijaj i igraj fer" u okviru koga su mlađi osnovci drugih i trećih razreda imali priliku da nauče šta znači lepo, fer i sportsko navijanje na sportskim takmičenjima.
"Navijaj i igraj fer" - hajde da navijamo za svoj tim, poštujući protivnički

Program je namenjen mlađim osnovcima, drugih i trećih razreda, koji su se u proteklih mesec dana, zajedno sa svojim učiteljicama pripremali za ovaj dan. 

- Ovaj projekat nam je jedan od omiljenih, zato što dolazi na kraju školske godine, nakon svih takmičarskih utakmica koje smo imali tokom godine. Danas je takmičarski rezultat nebitan. Cilj nam je da decu nižih razreda naučimo šta znači sport, viteštvo, borba, fer navijanje, poštovanje protivnika. Ponosni smo na broj dece koju smo uspeli da okupimo - iz 6 škola učesnica u projektu, učestvuje 12 odeljenja drugih i trećih razreda, što je oko 250 učenika. Oni se nalaze na tribinama, dok će se na terenu naći 6 ekipa šestih razreda. Učenici navijači su se u proteklih mesec dana pripremali, marljivo radili na prikupljanju materijala, pravljenju sportskih i navijačkih rekvizita, u čemu su im pomagale njihove učiteljice, kojima smo izuzetno zahvalni - kaže Siniša Repija, predsednik Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture Subotice. 

"Navijaj i igraj fer" - hajde da navijamo za svoj tim, poštujući protivnički

Manifestacija se održava već duži niz godina, a Subotica je treći grad gde se on realizuje.

- Prethodnih godina naši domaćini bili su Pančevo i Novi Sad, a ove godine došli smo u Suboticu, koja je treći grad u kome se održava, i bitno je da ima dobar odziv. Cilj je da edukujemo decu, da učenici posebno nižih razreda steknu kulturu ponašanja i na terenu a posebno van njega - rekao je Branislav Tešić, iz Saveza školskog sporta Vojvodine. 

"Navijaj i igraj fer" - hajde da navijamo za svoj tim, poštujući protivnički

Da je realizacija ovakvih projekata važna ne samo za promociju sporta, već i za sveukupno vaspitanje dece i funkcionisnje društva potvrdio nam je Goran Petrović, direktor OŠ "Lazar Savatić" iz Zemuna, koji je kao predsednik Udruženja pedagoga fizičke kulture Beograda tvorac ovog programa. 

- Svi smo na takmičenjima, sa takmičenjima nemamo problema, ali sve ono što prati takmičenja je važnije. Za decu uzrasta do 14 godina nije bitan sam rezultat, već posvećenost i učestvovanje. Tačno je da iz porodice sve kreće, ali su škola, obrazovni sistem, pedagozi, sportski radnici, čitavo društvo, izuzetno bitni faktori. Svi moramo biti u ovome, svi činioci društva moraju delovati jedinstveno - kaže Petrović, i zaključuje - Danas smo tu svi sa istim ciljem, da ovu decu naučimo kako da navijaju za svoj tim a ne protiv protivničkog.

Učenice 6. razreda OŠ "Kizur Ištvan" slažu se da im je jako bitna podrška sa tribina, ali da navijanje može negativno da utiče na njih ukoliko nije korektno. 

"Navijaj i igraj fer" - hajde da navijamo za svoj tim, poštujući protivnički

 - Publika mi je jako važna, osećam se spremnije kada znam da je neko uz mene. Na našim utakmicama niej bilo incidenata, uglavnom je publika kulturna - kaže Jovana Brajko, dok se Milica Ličanin nadovezuje - Ovo nam je prva prijateljska utakmica, rezultat nije bitan, važno je da svi naučimo da lepo ponašamo na ovakvim događajima. Publika može da nas omete, ako ne navija fer, oni treba da budu tu da nas podržavaju. 

Škole koje su uzele učešće u ovogodišnjem projektu "Navijaj i igraj fer" su OŠ "Kizur Ištvan", OŠ "Sonja Marinković", OŠ " Jovan Jovanović Zmaj", OŠ "Ivan Goran Kovačić", OŠ "Ivan Milutinović" i OŠ "Majšanski put".

Izvor: Subotica.com
Završna manifestacija projekta "Navijaj i igraj fer" Završna manifestacija projekta "Navijaj i igraj fer" Završna manifestacija projekta "Navijaj i igraj fer" Završna manifestacija projekta "Navijaj i igraj fer" Završna manifestacija projekta "Navijaj i igraj fer" Završna manifestacija projekta "Navijaj i igraj fer" Završna manifestacija projekta "Navijaj i igraj fer" Završna manifestacija projekta "Navijaj i igraj fer"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1904
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

siniša repija

navijaj i igraj fer

branislav tešić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.