Komentara: 5
Pregleda: 3734

Nastavnica Muzičke škole dobitnica nagrade za životno delo

30.03.2024. u 18:47h
Izvor: Subotica.com
Nastavnica klavira u subotičkoj Muzičkoj školi, Judit Papilion, dobitnica je nagrade za životno delo koju dodeljuje Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije. Priznanje joj je dodeljeno 22. marta na godišnjoj skupštini koja je održana u Muzičkoj školi u Šapcu.
Nastavnica Muzičke škole dobitnica nagrade za životno delo
Foto: Dragana Nikolić (levo) i Judit Papilon

Ovo priznanje je potvrda da je pre gotovo četiri decenije donela ispravnu odluku - da se po završetku Akademije umetnosti u Sarajevu, gde je uporedno završila pedagoško-teoretski odsek i klavirski odsek, vrati u Suboticu i da karijeru muzičkog pedagoga započne u ustanovi iz koje je i sama potekla. 

- Moja želja je bila da se po završetku studija vratim u Suboticu, emotivno sam vezana za Muzičku školu budući da sam je i sama pohađala. U pitanju je ugledna ustanova, sa dugom tradicijom i mi se svi sećamo naših izvrsnih profesora koji su činili divan stvaralački kolektiv sa pozitivnom energijom. Sve ovo me je vuklo da se vratim u moju školu. Ovo priznanje je samo još jedna potvrda da sam izabrala dobar put. Oduvek sam volela decu i muziku, a poziv koji sam odabrala mi je omogućio da radim sa decom, da ih muzički obrazujem. Moram da se zahvalim kolektivu i direktorki Dragani Nikolić što su me nominovali za ovu nagradu i što su procenili da je zaslužujem - počinje priču ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo, Judit Papilion.

Nastavnica Muzičke škole dobitnica nagrade za životno deloU Muzičkoj školi Judit predaje klavir, korepeticu i klavirski duo, a dugi niz godina je rukovodila klavirskim odsekom u nižoj školi. Sve to omogućilo joj je da iznedri brojne muzičke talente, da ih prati na prestižnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a danas zbornicu deli sa svojim bivšim đacima na šta je, kako veli, izuzetno ponosna.

Mnogi talenti koje sam podučavala su danas moje kolege, izvrsni muzičari. Ima ih po celoj zemlji, ali i širom sveta. Neki sviraju u orkestrima, neki pevaju u operama, neki predaju na akademijama, a veoma mi je drago što su neki  bivši učenici danas moje kolege u Muzičkoj školi - navodi sagovornica koja nije štedela reči hvale za ustanovu u kojoj toliko dugo radi - Muzička škola je danas jedna savremena ustanova koja prati svetske trendove iz oblasti muzičke pedagogije. Iako se umnogome transformisala i osavremenila moram da podvučem da nikada nije gubila na kvalitetu. Naše učenje instrumenta se nije menjalo tokom vremena, i dalje zahteva konstantno vežbanje, veliku upornost, posvećenost i rad. Uslovi rada su danas znatno bolji, profesorima i đacima je lakše utoliko što je škola odlično opremljena instrumentima, a savremena tehnologija i pristup internetu su nam omogućili da veoma jednostavno možemo pronaći snimke izvođača koji mogu da posluže kao putokaz. U vreme kada sam ja bila učenica to nije bilo tako, morali smo dobro da se pomučimo da dođemo do neke ploče ili snimka. I roditeljima je lakše, jer za mnogo manje novca mogu priuštiti detetu instrument za vežbanje, ranije je to bilo mnogo teže. Sve ovo omogućilo je da visoka umetnost bude dostupna apsolutno svima. U našem gradu se često organizuju i vrhunski koncerti klasične muzike, jedino što ponekad nema publike u onom broju u kom bismo mi voleli.

Nastavnica Muzičke škole dobitnica nagrade za životno delo

I posle 38 godina karijere ova nastavnica na posao odlazi sa istim elanom kao i prvog dana, kako ističe i dan danas je motivišu đaci koji su doneli odluku da steknu muzičko obrazovanje i da, ako se i ne odluče za umetničku karijeru, jednoga dana budu obrazovana publika.

- Pozivam roditelje da upišu decu u Muzičku školu. Ako prepoznaju afinitet ka muzici, odnosno ako dete voli da pevuši kod kuće treba da ga dovedu na proveru sposobnosti. U maju primamo novu generaciju đaka koje ćemo obrazovati i uvesti u svet muzike. To je veoma važno za njihov razvoj, kako emotivni tako i psihički, takođe važno je i za razvoj motorike. Imamo i muzičko zabavište i svi mogu da se oprobaju u muzici, a kasnije će se iskristalizovati da li su oni za umetničku karijeru ili će stasati u obrazovanu publiku koja će uživati u koncertima i razumeti se u kvalitet klasične muzike - zaključuje nagrađena profesorka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 dana
Komentara: 5
Pregleda: 3734
Povezane teme

muzička škola

nagrada za životno delo

prosvetni radnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.