Komentara: 20
Pregleda: 4383

Nastavljena sadnja drvoreda na relaciji Bačka Topola-Mali Iđoš

07.12.2020. u 16:29h
Izvor: Subotica.com
Članovi udruženja "Zeleno zvonce" iz Bačke Topole nastavili su sadnju drvoreda ka Malom Iđošu, započetu jesenas. Trenutno je zasađeno ukupno šest kilometara drvoreda, po tri sa svake strane, koji naredne godine planiraju da prošire za još dva kilometra zelenila.
Nastavljena sadnja drvoreda na relaciji Bačka Topola-Mali Iđoš

Kako objašnjavaju iz Udruženja "Zeleno zvonce", jesenja sadnja se sastojala iz tri faze, od kojih su u prvoj građani Bačke Topole i okolnih naselja u periodu od septembra do novembra prikupljali elektronski otpad. Prodajom otpada, finansirana je sadnja drvoreda, a akciji su se samoinicijativno pridružila i druga udruženja, firme, jedna škola i fakultet.

- Druga faza se odnosila na pripremu terena za sadnju, obeležavanje pravca i bušenje rupa. Ove godine nismo imali traktorsko svrdlo, pa je odlučeno da kupimo motorni bušač rupa i na taj način se i u ovom delu osamostalimo. Akcija je bila zakazana za 28. novembar i planirana su tri tima po dva čoveka, ali je zbog privatnih obaveza ispalo malo drugačije. Planirali smo da bušenje završimo u jednom danu, nemajući iskustva sa ovom mašinom, te je obeležavanje pravca, bušenje rupa prvo manjim, pa većim svrdlom, neplanirano trošilo vreme i snagu, tako da smo izbušili stotinak rupa, od planiranih 200 - navode iz Udruženja.

Nastavljena sadnja drvoreda na relaciji Bačka Topola-Mali IđošNastavljena sadnja drvoreda na relaciji Bačka Topola-Mali IđošPoslednja, treća faza je realizovana u nedelju, 5. decembra, kada su volonteri Udruženja i članovi Udruženja obolelih od multiple skleroze "Mala Bačka" udružili snage i tako uspeli da izbuše preostale rupe u koje su posadili sve planirane sadnice lipe.

- Jedni su raznosili sadnice i postavljali u rupe, drugi raspoređivali zaštitu, treći zatrpavali, a četvrti postavljali zaštitu oko sadnica - prepričavaju iz Udruženja, dodajući da se drvored ne može dočarati rečima, ali da oni koji žele, uvek mogu da se "provozaju" do Malog Iđoša i uvere se sami. - Ostaje da ovo svi zajedno, ali svi, sačuvamo. Korist će imati svi, a najviše oni koji dolaze posle nas, nadamo se naši potomci. Niko sem nas koji živimo na ovom prostoru neće urediti naše okruženje. Kakvi budemo, tako će nam biti. Mi to određujemo i uređujemo, verovali ili ne.

Nastavljena sadnja drvoreda na relaciji Bačka Topola-Mali Iđoš

Iz Udruženja "Zeleno zvonce" se nadaju se da će u narednom periodu uspeti da obezbede potrebne dozvole kako bi nastavili da organizuju ovakve akcije, pri čemu je njihova inicijativa "Drvored mladenaca" aktuelna tokom cele godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 4383

Povezana vest

Povezane teme

sadnja drveća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.