Komentara: 1
Pregleda: 1034

Nastavlja se obeležavanje Dana evropske baštine

14.10.2020. u 09:33h
Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana evropske baštine nastavlja se ove nedelje u Gradskom muzeju Subotica, kada posetioce očekuju veče nemog filma, promocija knjige i zatvaranje izložbe "LP – Istorija gramofona i zlatno doba ploča".
Nastavlja se obeležavanje Dana evropske baštine

Veče nemog filma uz sa mladim pijanistom Pavlom Zvekićem održaće se u četvrtak, 15. oktobra, s početkom u 19 časova. Na programu će biti film "Čovek sa filmskom kamerom" (1929) reditelja Dziga Vertova, koji su kritičari jednog britanskog magazina u anketi sprovedenoj 2012. godine proglasili osmim najboljim filmom svih vremena, a u izboru istoga magazina dve godine kasnije proglašen je najboljim dokumentarnim filmom svih vremena.

Narednog dana, 16. oktobra, od 18  časova, održaće se promocija knjige "Umetničke veze Subotice i Hodmezevašarhelja na polju slikarstava i keramike (1900–2020)". Gosti večeri biće dr Gabor Čige, vodeći konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, keramičarka Edita Nemeš Fekete, te istorčarke umetnosti Tamara Kucor i Ljubica Vuković Dulić. Izdanje, čija je autorka dr Olga K. Ninkov, a grafički dizajner Čaba Lalić, rezultat je saradnje i istraživanja u okviru IPA prekogranične saradnje Mađarska–Srbija projekta "Art&Craft". Bogato ilustrovana knjiga po prvi put osvetljava umetničke veze između dva grada, ali i šire regije, u rasponu od jednog veka. Kao neki od primera se navode gostovanja renomiranog slikara Janoša Tornjaija u Subotici, dizajniranje keramike subotičkog slikara Šandora Olaha, izložba unikatne keramike Majolike iz Hodmezevašarhelja u Subotici 1913. godine, te gostovanje keramičara iz Vašarhelja na subotičkom Trijenalu keramike i višegodišnje učešće Edite Nemeš Fekete na Međunarodnom simpozijumu keramike u Vašarhelju. Promocija knjige se realizuje za vreme trajanja izložbe "Tornjai i Subotica", koju će posetioci moći da posete ovom prilikom.

16.10. u 14:05h - OTKAZUJE SE  zatvaranje izložbe LP – Istorija gramofona i zlatno doba ploča uz nastup dj Hendrigz koje je bilo planirano u subotu, 17. oktobar 2020. godine, sa početkom u 20 časova,  zbog novih mera vezanih za Covid 19.

U subotu, 17. oktobra, zatvoriće se izložba "LP – Istorija gramofona i zlatno doba ploča" uz nastup DJ Hendrigza od 20 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1034
Povezane vesti
Povezane teme
gradski muzej dan evropske baštine Gradski muzej Subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.