• Pregleda: 3903

Nastavak razvoja Zoološkog vrta na Paliću

Tokom proleća 2013. u Zoološkom vrtu "Palić" su započeti radovi na nekoliko objekata za smeštaj životinja i realizaciju obrazovnih programa.
Nastavak razvoja Zoološkog vrta na Paliću

Zadovoljavanje životnih potreba životinja u zatočeništvu po evropskim standardima je jedan od osnovnih ciljeva kojima Zoo vrt teži. U ne tako davnoj prošlosti svrha Zoo vrta je bila puko prikazivanje životinja bez previše razmišljanja i brige o njenim potrebama. Ta vremena su prošla i svi savremeni zoo vrtovi se trude da unaprede uslove držanja životinja i obezbede uslove što sličnije onim prirodnim. U zavisnosti od vrste postoje određeni standardi za površine otvorenog, zatvorenog prostora, sigurnosne barijere i klimatske potrebe. Zahvaljujući novim standardima, brojne ugrožene vrste su počele razmnožavanje u zoo vrtovima, čiji se mladunci mogu vratiti u prirodu.

U Zoološkom vrtu "Palić", zahvaljujući finansijskim sredstvima izdvojenim iz budžeta Grada Subotice, počeli su radovi na izgradnji nove volijere za belog medveda čime će postojeći prostor biti proširen i poboljšan. Medved će imati prirodnu podlogu na 260m², vegetaciju i preko potreban hlad, dok će posetioci moći videti belog medveda iz drugačijeg ugla.

Kod žirafarnice su počeli radovi na uređenju spoljašnjeg prostora, zatvorene nadstrešnice i dela za nojeve. Na ovaj način će se ispuniti EEP standardi držanja žirafa i omogućiti njihovo puštanje u spoljašnju volijeru i tokom zime. Nakon adaptacije u žirafarnici će moći živeti 3 odrasle žirafe a postojaće i poseban kompartment za odvajanje ženke sa teletom. Da bi prostor Savane sa terase bio potpuniji, žirafi i zebri će se pridružiti i dva noja koji će dobiti deo zasebnog prostora u volijeri.

Osim prostora za držanje životinja velika pažnja se pridaje i uslovima za zooedukaciju te je u novoizgrađen objekta ugrađeno centralno grejanje čime će se omogućiti držanje nastave zimi za preko 40 đaka.

Izvor: Zoološki vrt Palić

povezane teme

7
student Odgovori
Kad uznapreduju do nivoa životinja i svojim građanima će gradska uprava obezbedit dostojne uslove za životi. Do tada se strpite jer se prvo životinje u ljudima moraju nahraniti. Ovim potezom direktor zoo vrta je najavio ozbiljne promene u lokalnom životinjskom carstvu - ulazak preostalog delića opozicije u gradsku vlast.
igor Odgovori
Pohvalno zaista. Zoo vrt zasluzuje preuredjenje i dizanje na visi standard jer moze privuci mnogo vise turista. Imam jedan predlog. Mogli bi smo pokrenuti akciju u kojoj bi svi slavni Suboticani mogli da daruju svoj prilog ( u nekoj formi: novca,rada, materijala ) i tako vrate zajednici, uloze ur azvoj mladjih narastaja :) a Palic i ZOO dobiju svoj sjaj. Ovakva akcija bi mogla da se pokrene i za Vermes Vilu.
bukin Odgovori
Radi Laban, radi!
lakumity103 Odgovori
elektrifikacija
ffilozzoff Odgovori
Hocemo nilskog konja i gorilu
Pera Odgovori
Svaka čast!Jedina svetla tačka na Paliću!Pored filmskog festivala!
JOSKA KENEZ Odgovori
ovo je tupej idea zovoski vt je bio dobal a sad ce biti jos boli gradjanima ce biti lakse da se snadu u zoliskom vitu http://www.subotica.com/files/news/6/9/8/15698/15698-zoo-palic-radovi-zirafina-kuca.jpg
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.