Komentara: 4
Pregleda: 6301

"Naša radost" organizuje novi upisni rok za decu predškolskog uzrasta

21.06.2017. u 14:59h
Izvor: RTV Yueco
Predškolska ustanova "Naša radost" ove godine će upisati 180 dece više u odnosu na prošlu godinu. Tokom leta, planirana su proširenja smeštajnog kapaciteta i sitne popravke u nekoliko objkata ove ustanove.
"Naša radost" organizuje novi upisni rok za decu predškolskog uzrasta

Tehnički direktor PU "Naša radost", Veljko Vojnić, kaže da je ova predškolska ustanova prethodno uputila zahtev Gradskoj upravi za proširenje kapaciteta, što je odobreno, te da će ove godine imati pravo da upišu 4.100 mališana.

Iako je upis za predškolce bio još u aprilu, za "Našu radost" nije završen, pošto će početkom avgusta ponoviti upisni rok. Vojnić je pozvao roditelje da obavezno upišu decu u predškolsko i zbog zakonske obaveze.

PREDŠKOLSKO VASPITANJE OBAVEZNO - Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, pohađanje predškolskog programa obavezno je za svu decu.

Za roditelje ili staratelje, koji namerno ili bez opravdanog razloga ne upišu dete u predškolsku ustanovu radi pohađanja pripremnog predškolskog programa ili ako dete neopravdano izostaje iz predškolske ustanove, predviđena je kazna u visini od 5.000 do 50.000 dinara.

"Naša radost" ima preko 50 objekata, a prema rečima tehničkog direktora ove ustanove, u većini se planira nekoliko sitnih popravki. Takođe, u planu je i proširivanje smeštajnog kapaciteta u obdaništima u Hajdukovu i Aleksandrovu, odnosno adaptacija prostora za još dve grupe dece jaslenog uzrasta.

Naime, oko 115 dece jaslenog uzrasta nije bilo u mogućnosti da se upiše u obdanište, zbog nedostatka smeštajnog kapaciteta. Vojnić navodi da će proširenjem kapaciteta u Aleksandrovu i Hajdukovu, biti mesta za oko polovinu te dece.

Međutim, nisu sva odeljenja popunjena. Kako navode iz "Naše radosti", u pitanju su odeljenja koja pohađaju deca manjinskih zajednica, pre svega mađarsko odeljenje, gde postoji čak tri stotine slobodnih mesta.

Vojnić je prozvao roditelje da upišu decu i u mađarske grupe, bez obzira na to što ne poznaju jezik, jer se deca vrlo brzo snađu i uklope, ali i nauče jezik, koji je takođe jezik ove sredine. Popunjavanjem tih kapaciteta, bilo bi mesta za svu decu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6301

Povezana vest

Povezane teme

Naša Radost Subotica

upis u vrtiće

predškolska ustanova

predškolska ustanova naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.