Komentara: 2
Pregleda: 2483

Narednih dana višestruko veće koncentracije ambrozije

15.08.2017. u 15:46h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena ambrozije i konoplje, dok je polen koprive imao umerene koncentracije. Narednih dana, očekuje se koncentracija i preko 100 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.
Narednih dana višestruko veće koncentracije ambrozije

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena ambrozije, koja je tokom prethodne sedmice dostizala do 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, ali je, zahvaljujući padavinama tokom vikenda, ta koncentracija trenutno slabija.

- Svakog dana se povećava koncentracija polena ambrozije u vazduhu, jer se druga polovina avgusta smatra najpovoljnijim periodom za cvetanje ove korovske biljke. Ovaj period će trajati do druge polovine septembra. Ipak, zahvaljujući kiši, koja je padala tokom vikenda, koncentracija polena ambrozije u vazduhu nije tako visoka, jer nije premašila 30 polenovih zrna po metru kubnom. Narednih dana očekuje se koncentracija i preko 100 polenovih zrna - kaže Tatjana Škorić, biološkinja Zavoda za javno zdravlje Subotica, dodajući da do smanjenja koncentracija može doći samo u slučaju padavina ili ekstremno visokih temperatura.

Iako je ambrozija jedan od najinvazivnijih korova, čije cvetanje u ovom periodu dovodi do pojave tegoba kod osetljivih sugrađana, mnogi su alergični i na polen konoplje i koprive. Tokom protekle sedmice, polenova zrna konoplje po metru kubnom vazduha dostizala su visoke koncentracije, koje mogu izazvati veoma jake i burne alergijske reakcije.

Kada je u pitanju kopriva, zabeležene su umerene koncentracije, od 16 do 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, ali je to bilo dovoljno da kod većine alergičnih osoba izazove alergijske reakcije.

Načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić kaže da je početni simptom, u prve dve godine alergije, uporni svrab očiju, nakon čega se javlja svrab nosnih šupljina, grla ili ušnih kanala, zapušen nos ili curenje nosa, kijanje, nadraženi kašalj, umor, ali i glavobolja.

- To su vrlo intezivne tegobe koje remete normalno funkcionisanje i san, zato svim alergičnim osobama savetujemo da smanje izlaske napolje, ukoliko je to moguće. Naravno, kada to nije moguće, kao kod radno-aktivnih sugrađana, savetujemo im da planiraju svoj godišnji odmor baš u ovom periodu, te da otputuju na more ili na planinu, gde je koncentracija polena ambrozije u vazduhu minimalna. Za one koji nisu u mogućnosti da otputuju, savet je da što više borave u zatvorenim prostorijama i provetravaju ih tek posle 22 časa, kada su koncentracije u vazduhu niže. Čišćenje filtera klima uređaja, skidanje garderobe nakon ulaska u kuću, tuširanje i pranje kose, takođe su neke od preventivnih mera koje omogućavaju da se smanje tegobe - kaže Kosić Bibić, dodajući da bi alergične osobe trebalo da povedu brigu i o podizanju imuniteta putem ishrane, dovoljanim unosom C vitamina, voća i povrća. 

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje za ovu sedmicu, visoke koncentracije polenovih zrna u vazduhu imaće ambrozija i kopriva, dok će umerene koncentarcije će imati konoplja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2483
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

cvetanje ambrozije

sezona alergija

nada kosić bibić

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.