Komentara: 18
Pregleda: 7755

Napuštene kuće pretnja za prolaznike i komšiluk

12.03.2018. u 16:08h
Izvor: TV Subotica
U Subotici je sve više napuštenih objekata, naročito na periferiji grada. Međutim, šta se dešava kada nakon višegodišnjeg propadanja, delovi fasade, pa i čitavi zidovi počnu da otpadaju na ulicu i u komšijska dvorišta? Kome građani da se žale i kako se ulazi u trag vlasnicima takvih objekata?
Napuštene kuće pretnja za prolaznike i komšiluk

Napuštene kuće sve se češće mogu videti u starijim delovima grada, uglavnom je reč o nabijanicama, koje se zbog dugogodišnjeg neodržavanja obrušavaju na susedne parcele, ali i na ulicu. Upravo jedna takva nalazi se na uglu Titelske i Ulice Lajoša Hušveta u Malom Bajmoku, koja se ne samo obrušila na put, već se nedavno i zapalila. Prvi komšija, Mirko Dimović, kaže da je kuća veliki problem za sve koji ovde stanuju. Malo jači vetar, pribojava se Mirko, srušiće je potpuno.

Već tri godine ovde je haos – baca se smeće. Ja nisam kod kuće jer radim, tako da ne znam ko i šta baca, ali ima i pacova i miševa - očajan je naš sugrađanin.

U MZ Mali Bajmok kažu da se na njihovoj teritoriji nalazi sedam ili osam problematičnih objekata, na koje se građani često žale. Međutim, najveći problem je ući vlasnicima u trag, a dok to traje, takve kuće ostaju pretnja po bezbednost ljudi.

Dok se pronađe vlasnik, može da se desi svašta. Plašim se jer dolazi proleće, pad zida ili crepa može da povredi decu i građane koji tuda prolaze - kaže Mirko Antelj, predsednik Saveta MZ Mali Bajmok.

I Mesna zajednica, ali i sami građani prijavljuju nebezbedne objekte Gradskoj upravi.

Kako objašnjavaju, nadležnost u ovakvim slučajevima ima Građevinska inspekcija. Po prijavi, inspektori izlaze na teren. Nakon uzvršenog uviđaja, objekat se obeležava žutom trakom koja označava zabranu pristupa opasnim mestima.

Napuštene kuće pretnja za prolaznike i komšiluk

Zatim se pribavljaju podaci iz katastra nepokretnosti i od MUP-a o vlasniku objekta i njegovom prebivalištu.

Zavisno od stanja objekta donosi se rešenje o ograđivanju objekta u cilju zabrane prilaska opasnim delovima ili rešenje o zabrani korišćenja objekata dok se na njemu ne izvrše radovi kojima se otklanja opasnost po život i zdravlje ljudi i bezbednost susednih objekata. Rešenje se dostavlja vlasniku, ukoliko je poznata adresa, a ukoliko nije, rešenje se kači na oglasnu tablu Gradske uprave. Ukoliko se nalozi iz rešenja ne izvrše u datom roku, a objekat je zarušen na javnu površinu, pristupa se prinudnom izvršenju na teret vlasnika - navodi se u saopštenju Sekretarijata za inspekcijsko–nadzorne poslove.

Rešenje za dotrajale objekte, pojašnjavaju, vide u podizanju odgovornosti kod vlasnika da održavaju objekat u bezbednom stanju. Ostaje, međutim, nejasno šta se dešava sa objektima, za koje se ne pronađe vlasnik.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 18
Pregleda: 7755

Povezana zviždaljka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.