Komentara: 19
Pregleda: 4680
Foto

Napreduje projekat zaštite Palićkog i Ludaškog jezera

26.08.2020. u 17:12h
Izvor: Subotica.com
Projekat „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ je jedna od najvažnijih aktivnosti koje se realizuju u našem gradu i u proteklih godinu dana urađeno je mnogo.
Napreduje projekat zaštite Palićkog i Ludaškog jezera

Najviše je urađeno na proširivanju kanalizacione mreže na Paliću, jer najveći negativni uticaj na stanje jezera imaju septičke jame. Završen je Horgoški put, što je bilo najkomjpleksniji posao.

- Urađeno je 22 kilometra kanalizacione mreže, u šta računamo i pet kilometara potisnog voda. Radovi su pri kraju, rok je 30. spetembar, ali tu ne stajemo, nego krećemo na izgradnju crpne stanice, koja ima funciju da otpadnu vodu prebaci u prečistač – objašnjava Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“. – Sve to bi trebalo da bude goovo do sredine januara, kada bi sva otpadna voda iz Palića išla u prečistač. Takođe, na prečistaču će se ugraditi još jedan filter koji će dodatno da prečišćava vodu po suvom vremenu. Najveći problem smo imali sa odlaganjem digestovanog mulja, koji se do sada odlagao na Gradsku deponiju, a sada  imamo obavezu da ga nosimo na Regionalnu deponiju, koja je mnogo udaljenija i za to su potrebni drugačiji kontejneri.

Napreduje projekat zaštite Palićkog i Ludaškog jezera

U toku je i biomanipulacija, odnosno izlov babuški (srebrni karas) koji čini veliki deop jezerske faune.

- Do sada smo izvadili 60 tona ove ribe, a imamo i lepih primeraka smuđeva i veoma smo zadovoljni kako je protekao posao – kaže Marta Dobo, direktorka JP „Palić-Ludaš“. – U toku je procedura za izgradnju biciklističke staze oko četvrtog sektora, a u toku je i uređenje zaštitnog pojasa i uklanjanje invazivnih vrsta, te je sa obale Palićkog jezera uklonjeno oko 11.000 kvadratnih metara mulja, a na Ludašu dve do tri hiljade kvadrata. Držimo se dinamike posla, kada se završi krčenje, na jesen bi trebalo da  počne sadnja zaštitnih vrsta. Na Ludašu nas koči eksprporijacija, ali verujem da će se i to rešiti.

Napreduje projekat zaštite Palićkog i Ludaškog jezeraRok za završetak ovog veoma važnog projekta, koji se finansira sredstvima nemačke KfW banke od 6.5 miliona evra i Grada Subotice od milion evra, je sredina 2021. godine. O planiranim merama građani će moći da se informišu putem informativnih tabli koje će biti postavljene na svim ključnim tačkama oko jezera.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom postavljanja informativnih tabli i preseka godišnjih rezultata projekta "Ecolacus" Obraćanje povodom postavljanja informativnih tabli i preseka godišnjih rezultata projekta "Ecolacus" Obraćanje povodom postavljanja informativnih tabli i preseka godišnjih rezultata projekta "Ecolacus" Obraćanje povodom postavljanja informativnih tabli i preseka godišnjih rezultata projekta "Ecolacus" Obraćanje povodom postavljanja informativnih tabli i preseka godišnjih rezultata projekta "Ecolacus" Obraćanje povodom postavljanja informativnih tabli i preseka godišnjih rezultata projekta "Ecolacus" Obraćanje povodom postavljanja informativnih tabli i preseka godišnjih rezultata projekta "Ecolacus" Obraćanje povodom postavljanja informativnih tabli i preseka godišnjih rezultata projekta "Ecolacus"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 4680
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.