Komentara: 25
Pregleda: 4835
Foto

Naložen badnjak uz prigodan program na Trgu ispred Gradske kuće

06.01.2024. u 22:26h
Izvor: Subotica.com
Uprkos kiši, večeras se na centralnom trgu okupio veliki broj sugrađana koji proslavljaju Božić po julijanskom kalendaru, kako bi prisustvovali paljenju badnjaka i kulturno-umetničkom programu, koji su pripremili SKC „Sveti Sava” i Srpska pravoslavna crkvena opština subotička.
Naložen badnjak uz prigodan program na Trgu ispred Gradske kuće

Kao što tradicija i običaji nalažu, badnjak po koji se jutros rano išlo u šumu na Makovoj sedmici, upaljen je večeras ispred Gradske kuće. Badnjak je od porte Svetovaznesenjskog hrama stigao kočijama, u prisustvu badnjačara, sveštenstva, Božić Bate a dočekali su ga brojni vernici.

Posle zdravice, sveštenici su osveštali badnjak a potom je naložen badnjak.

Domaćini srpski, srećni sinovi, srećan vam Božić. Od neba vam rodilo, od zemlje vam rodilo, svakoga u domu dočekivali, nikad vam u kući ne presušilo. Ko god vam za trpezom sedeo, svak sit, napit, i zadovoljan odlazio. Pod vašim se šljemenom muške glave rađale i ženile, a devojke udavale. Svaki vas milovao, a dušman vam nikad ne naudio, da Bog da. Nek Hristovo sveto drvo podari nam sreće prvo, nek tamjan zamiriše, nek veseljem kuća diše. Nek nam srećom dom zablista, za rođenje Boga Hrista. Hristos se rodi! – pozdravio je Božić Bata prisutne.

Naložen badnjak uz prigodan program na Trgu ispred Gradske kuće

Naložen badnjak uz prigodan program na Trgu ispred Gradske kuće

Građanima se obratio i gradonačelnik Stevan Bakić poručivši da je ponosan što se veliki broj vernika sabrao i dočekao badnjak u susret jednom od najvećih hrišćanakih praznika.

- Božić se u našem narodu proslavlja u istorijskom i duhovnom korenu i prenosi se sa kolena na koleno.Zato se večeras molimo za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji,Republici Srpskoj, Crnoj Gori i gde god bili. Molimo se i za mir,blagostanje i dobrobit naše zemlje i našeg grada - poručio je Bakić.

Naložen badnjak uz prigodan program na Trgu ispred Gradske kuće

Ponoćne liturgije biće održane u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Aleksandrovu.

Izvor: Subotica.com
Badnji dan - obred, loženje badnjaka i kulturno-umetnički program Badnji dan - obred, loženje badnjaka i kulturno-umetnički program Badnji dan - obred, loženje badnjaka i kulturno-umetnički program Badnji dan - obred, loženje badnjaka i kulturno-umetnički program Badnji dan - obred, loženje badnjaka i kulturno-umetnički program Badnji dan - obred, loženje badnjaka i kulturno-umetnički program Badnji dan - obred, loženje badnjaka i kulturno-umetnički program Badnji dan - obred, loženje badnjaka i kulturno-umetnički program
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 25
Pregleda: 4835
Povezane teme

paljenje badnjaka

stevan bakić

posvećenje badnjaka

loženje badnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.