• Pregleda: 3596

Najveću dobit ostvarila "Toplana", najmanju Parking

Najveću dobit ostvarila "Toplana", najmanju Parking
Devet javnih i javnih komunalnih preduzeća koja su tokom prošle godine ostvarila dobit, uplatiće osnivaču, u gradski budžet ukupno 7 miliona 800 hiljada dinara.

Prema gradskoj odluci, polovina ostvarene dobiti u jednoj godini uplaćuje se osnivaču, a drugu polovinu dobiti preduzeća mogu da koriste za investicije.

Prošle godine je najveću dobit ostvarila "Toplana", koja osnivaču treba da uplati 5 miliona 600 hiljada dinara, a najmanju "Parking", koji u gradski budžet plaća samo 73 hiljade dinara. Rešenja o raspodeli dobiti razmatraće odbornici Skupštine grada.
Izvor: Radio Subotica

povezane teme

8
Nikola Odgovori
Po tim se vidi koje preduzece najvise dere gradjane! Kolektivno grejanje bi trebalo biti naj jeftinije sto nije slucaj sa Toplanom.
daca Odgovori
Nikola, 200 % ste u pravu. Lako je iskazati dobit , biti uspesan menadzer , poslodavac i komunalac za osnivaca odlican izvor para , kada licne dohodke placaju direktno gradjani, tj. korisnici putem naknade koja nije mala. Moja zgrada mesecno placa za tu naknadu 115000 dinara , pomnozite sa 12 mececi i saberite sve m2 koje greje toplana pa vidite koliko je dobit. Troskove placamo mi , potrosnju gasa i distribuciju placamo mi, pa vidite odakle i kako su dosli do dobiti. Ako vec placam tu naknadu kao tehnicko odrzavanje, hocu da dobijem kompletan uvid u poslovanje sa rekapitulacijom svih troskova.
CIRINELA Odgovori
Najcrnje što će onaj "kandidat za najboljeg gradonačelnika" bez trunke savesti naložiti sdvojim poslušnicima da dotuku građane novim višim cenama iako zna da već decenijama subotička Toplana dere svoje građane. Cene su svo vreme najveće u državi. Ako bi ikad trebalo dodeljivati titulu najnehumanijeg preduzeća onda bi to bila Toplana a gradonačelnik i njegovi poslušnici najnehumaniji ljudi.
tanja Odgovori
@NIkola
Potpuno si u pravu.
Ovo je strasno, kako ste i mogli objaviti ovakvu vest kad ima toliko nezadovoljnih sa toplanom i toliko onih koji NE MOGU PLACATI!
Zoran Odgovori
Šta će toplani dobit?! Javno preduzeće koje treba da je u službi gradjana i čije usluge treba da su prvenstveno povoljne, dere svoje potrošače samo tako! Neka samo spomenu poskupljenje, sram ih bilo!
U Beogradu, zbog socijalnog mira, jelte, poskupilo grejanje na 89 din/m2, što bi za stan kao moj grejne površine 56m2 x 89 din x 6 meseci koštalo oko 30.000 din - dakle cela grejna sezona, a naša toplana samo fiksnu naknadu naplati preko 16.000 godišnje + varijabilni deo koji je u najboljem slučaju od 4.000 do 7.000, neka bude u proseku 5.000 x 6 meseci = 30.000 + onih 16.000 = 46.000, a pre bih rekao da suma bez problema predje i 50.000. Ako grešim u računici za cenu u Beogradu molim vas da me neko ispravi, za Suboticu znam da ne grešim, iz ličnog iskustva.
I onda im je naravno lako da ostvare dobit preko naših ledja, opština bi trebala da osnuje udruženje potrošača toplane koje bi imalo ovlašćenje da kontroliše njene cene i poslovanje. Oni su tu zbog nas a ne obrnuto, na kraju krajeva bahate se našim parama.
Što se tiče parking servisa, razočarali su me, sa tako malom dobiti mislim da bi ih trebalo ukinuti!
CIRINELA Odgovori
@Zoran
Apsolutno si u pravu što se tiče cene od 89 dinara, sa jednom napomenom da je to NOVA viša cena od 01.10, dakle imali su nižu cenu i manje izdatke za grejanje. Naš "kandidat za najboljeg gradonačelnika" svaki put zanemaruje tu činjenicu i kako je ekonomski neuk i kako mu treba novaca za partiju bez puno razmišljanja će podići cenu i držati na nivo 50% veću od ostalih. E da objasnim ovo trpanje u svoju partiju. Ovo je opštepoznato da su partijski kadrovi u javnim preduzećima postavljeni kako bi rešili svoj radni i ekonomski status. Za uzvrat su dužni da 10 - 30% od zarade uplaćuju na ime članarine pariji koja ih je postavila. To im nije teško jer su im plate enormno velike. Da bi to lakše mogli izgurati smišljena je pljačka veka od 25 dinara po kvadratu i kad ništa ne rade i "stimulacija" koju svaki mesec dobijaju na ime neznam čega. E takav "humanista" i "čovek" treba da bude "najbolji gradonačelnik" koji uništava građane Subotice. Ja mislim da je on pre za prdekanu. Sad vam je jasno zašto je izvršen kriminalni gaf gsn gradonačelnika , kad je dozvolio da se pod plaštom "spajanja zona" cena parkinga II zone inače najzastupljenije , poveća za neverovatnih 56%.
mima Odgovori
Cirinela bravo.
RADOVAN Odgovori
Podrazavam sve komentare...Ne mogu da verujem koliki je cinizam u iskazivanju rezultata preduzeca u nadleznosti grada...Toplana iskaziva abnormalnu dobit,a koliko se prikaze to je druga prica...ne pamecu i rezultatima rada...==vec harackim cenama naplate od gradjana...Posle godine sam na 40 kvadrata placao 12.000,00 mesecno ako nisam iskljucivao grejanje (jer je na kalilomer instaliran sistem...),tako da i ove godine iskljucivam,a videcu koliko cu dobiti racun...SRAMOTA DA SE ONDA NEKO DICI O OSTATKU DOHOTKA I SOPSTVENIM SREDSTVIMA ...Sto se tice Parkin servisa,pa koji je to servis ako uzima od gradjana novac a ne daje za uzvrat nista===samo su uzurpirali drzavnu imovinu,postavili table za naplatu , i na osnovu cega je najmanja dobit onda===pa vi stvarno smatrate da su gradjani ludi i da se mozete ponasati kako hocete i frljati se sa podatcima kako zelite ili imate interes da ih prezentirate....Gde je Trznica,nije ostvarila dobit po tom izvestaju...Pa gde su silne novce stracili od harackih nameta na povrsinama koje su ogradili i pretvorili u vlasnistvo...Pa sigurno cete na kraju proglasiti i neke gubitase...Pa vas sve treba pohapsiti koji ste u bilo kojem kontekstu u okviru istih preduzeca, na vrhu diktature istim...a ne tek tako da se gadjate ciframa koje ste oteli od gradjana...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.