Komentara: 11
Pregleda: 3085

Najugroženije pravo na rad

26.06.2013. u 19:07h
Izvor: SuMedija
Kancelarija zaštitnika prava u Subotici počela je sa radom juna 2006. godine i od tada je pomoć ombudsmana zatražilo 8.780 građana. Najviše pritužbi je zabeleženo u oblasti građanskog i radnog prava
Najugroženije pravo na rad

Ombudsman i njegovi saradnici su prošle godine od 1.288 zaprimljenih predmeta u formi predstavki 1.153 rešili savetom, dok su u postupku bila 135 slučaja. Subotičani su podneli 88 pritužbi na javna preduzeća i organe uprave ili inspekcijske službe od kojih je 87 rešeno.

Ombudsman Zlatko Marosiuk kaže da su građani 2012. godine podneli 29 pritužbi protiv javnih preduzeća, najviše protiv „Toplane" zbog isključenja s mreže.

- D. Z. je pokrenuo postupak zbog postavljanja znakova Turističke organizacije, jer nije bilo naziva na jezicima nacionalnih manjina. Predmet je rađen u saradnji s pokrajinskim ombudsmanom i zaključak je da je došlo do povrede prava građana čiji su jezici u službenoj upotrebi - kaže Marosiuk.

U Kancelariji zaštitnika prava građana kažu da je Savez bačkih Bunjevaca imao pritužbu na JP „Subotica Trans" tvrdeći da je Skupština donela odluku o pravu na besplatan prevoz za starije od 65 godina, a da je u primeni pravo uskraćeno meštanima prigradskih naselja. Utvrđeno je da nema povrede prava građana jer se radi o dve vrste prevoza. Na rad inspekcijskih službi bilo je 18 pritužbi, najviše na Sekretarijat za inspekcijske nadzorne poslove zbog nedozvoljene gradnje, držanja životinja, nepostupanja u predmetima, komunikaciji sa strankama i ćutanja administracije.

- B. G. je podneo pritužbu protiv inspekcije zbog neizlaska na teren, odnosno, ćutanja administracije duže od četiri meseca. Međutim, dostavljen je materijal koji ne potvrđuje njegove navode. Isto je učinio i J. V., ali se ispostavilo da uviđaj nije bio u nadležnosti građevinskih inspektora, čak je utvrđeno da je zbog narušenih međuljudskih odnosa zbog sporne međe protiv stranke pokrenut krivični postupak - kaže Zlatko Marosiuk.

Bilo je žalbi i zbog poreza na imovinu, samodoprinosa, na rad MUP - a zbog nedobijanja državljanstva, prebivališta, nepostupanja po krivičnoj prijavi. Većina ovih postupaka je u toku.

- Najugroženije pravo u Subotici je pravo na rad. Poslodavci su bahati i pokazuju nepoštovanje prema radnicima, uručuju im nezakonito otkaze računajući na dugotrajne i skupe sporove i na strah od pokretanja istih. Imali smo predmet mobinga u državnoj ustanovi gde je radnica H. I. bila u neravnopravnom položaju u odnosu na kolege. Slučaj je rešen u korist zaposlene koja do tada nije imala mogućnost da ostvari normu - kaže Zlatko Marosiuk.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3085
Povezane teme

ombudsman

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.