Komentara: 10
Pregleda: 5978

Najmanja vidra na svetu u Zoo vrtu na Paliću

26.04.2013. u 16:20h
Izvor: RTV Yueco
Od pre dva dana novi stanovnici Zološkog vrta na Paliću su najmanje vidre na svetu. U pitanju je par Azijskih patuljastih vidri- mužjak i ženka koji su dobijeni na poklon od Zološkog vrta u Đeru. Za razliku od drugih vrsta vidri ne hrane se toliko ribom koliko školjkama i rakovima, odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri, a mogu da požive i do 10 godina.
Najmanja vidra na svetu u Zoo vrtu na Paliću

Već dva dana mužjak i ženka Azijske patuljaste vidre smešteni su volijeru u kojoj su nekada bili rakuni, pored žirafa i zebri. Među prvim posetiocima koji su imali priliku da vide nove stanovnike Zoo vrta na Paliću su mališani iz vrtića „Petar Pan“ iz Malog Iđoša.

Azijske patuljaste vidre u prirodi žive na području južne i jugoistočne Azije. Odrasle jedinke su dugačke preko 60 cm, a mogu težiti i do 5 kg. Imaju izraženo kratke kandže, a plivaće kožice im dosežu samo do polovine prstiju i zato su spretne s prednjim šapama te njima love plen, umesto ustima. Najčešće se hrane školjkama i rakovima, a manje ribom. Obavezan deo volijere u koju su smeštene je voda jer ova vrsta voli da pliva.

Najmanja vidra na svetu u Zoo vrtu na Paliću

Azijske patuljaste vidre su društvene, vole da se igraju i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri. Volijera u koju su smeštene je privremena, a u Zoo vrtu planiraju da će u dogledno vreme biti izgrađena nova volijera za njih.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5978
Povezane teme

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.