Komentara: 8
Pregleda: 3301

Najčešći prigovori zaštitniku prava pacijenata na dužinu čekanja na specijalistički pregled

03.11.2017. u 09:49h
Izvor: Subotica.com
Zbog prigovora na rad zdravstvenih ustanova u gradu, najčešće Opšte bolnice i Doma zdravlja, savetniku za zaštitu prava pacijenata u Gradskoj kući dnevno se obrati do desetak građana. Glavne zamerke pacijenata odnose se na dužinu čekanja na specijalistički pregled.
Najčešći prigovori zaštitniku prava pacijenata na dužinu čekanja na specijalistički pregled

Iako je savetnik za zaštitu prava pacijenata, Branislav Vitasović nadležan za sve privatne i državne ustanove koje se bave pružanjem usluga iz oblasti zdravstva, najveći broj prigovora tiče Opšte bolnice i Doma zdravlja.

- Od početka godine bilo je više od 400 usmenih prigovora, koji su odmah rešeni  i oko 30 pismenih prigovora, za čije rešavanje postoji zakonski rok. Ponedeljak i petak su nekako udarni dani, pa često tih dana i duplo više građana pozove telefonom i potraži savet - kaže Branislav Vitasović, savetnik za zaštitu prava pacijenata.

Za razliku od prethodnih godina kada su se građani najviše žalili na neljubaznost i nejavljanje na telefon medicinskih sestara u ambulantama Doma zdravlja, broj takvih prigovora drastično je smanjen. Međutim, kao i u prethodnom periodu postoji problem zakazivanja specijalističkih pregleda, pa se na termin za pojedine preglede čeka i po dva ili  tri meseca.

- Lekari opšte prakse teško dobijaju termine, pa se čekanje na specijalistički pregled proširi na dva, tri ili čak više meseci. Uglavnom u saradnji sa menadžmentom Bolnice uspevamo da rešimo problem i pacijentu zakažemo pregled, nažalost često van zakonskog roka ali važno je da ipak dobiju termin. Najveći problem, kao i ranije,  postoji na Odeljenju oftalmologije Opšte bolnice, gde se pacijenti žale da jako dugo čekaju na operaciju ili pregled i tu zaista postoje veliki problemi oko zakazivanja. Mali je broj oftalmologa i jako je teško zakazati termin - dodaje Vitasović.

Zakonska mogućnost da građani ukoliko u roku od mesec dana ne dobiju termin za pregled ili zdravstvenu uslugu,  odu u privatnu ustanovu o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, teško je ostvariva u praksi. Za dozvolu odlaska kod privatnika i refundaciju troškova, potrebna je potvrda nadležne zdrastvene ustanove, što je papir do kojeg nije lako doći.

- Prema povratnim informacijama koje dobijam, jako je teško ostvariti tu mogućnost. Iako je obaveza zdravstvenih ustanova da reše problem u zakonskom roku,  teško građani dobijaju potvrdu odnosno overeno uverenje, da im se refundiraju troškovi koje su platili kod privatnika. Pacijenti bi trebalo da se jave menadžerima Opšte bolnice i Doma zdravlja da im overe takvu potvrdu i tek tada mogu otići kod privatnika da bi dobili određenu zdravstvenu uslugu. Ukoliko građani samoinicijativno odu u privatnu ustanovu, ne postoji mogućnost da ostvare to pravo - kaže Vitasović.

Savetniku za zaštitu prava pacijenata građani se mogu obratiti svakog radnog dana  lično u Gradskoj kući,  u kancelariji br. 238/4 na drugom spratu ili putem telefona 024/626-882 ili 063/44-26-26.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3301
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

dom zdravlja subotica

zaštita prava pacijenata

bolnica subotica

zaštitnik prava pacijenata

prava pacijenata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.