Komentara: 31
Pregleda: 7180

Najbolji risarski par: Marinko Kujundžić i Ruža Juhas

13.07.2013. u 17:23h
Izvor: RTV Yueco
Na salašu na salašu Albe i Jozefine Stipić, u Maloj Bosni održano je tradicionalno takmičenje risara u okviru Dužijance 2013.godine. Takmičilo se 30 odraslih parova risara i 10 dečjih, a pobednici su bili Marinko Kujundžić i Ruža Juhas iz Subotice. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici lokalne samoprave, diplomatskog kora Hrvatske, kao i predsednik HDZ-a iz Hrvatske.
Najbolji risarski par: Marinko Kujundžić i Ruža Juhas

Po tradiciji gosti i predstavnici grada na njivu su došli kočijama gde su im domaćini poželeli dobrodošlicu. Marinko Kujundžić kaže da se 12 godina takmiči i da voli ovaj običaj jer ga vraća u detinjstvo.

Risarski ručak po tradiciji usledio je pre takmičenja. Na trpezi se našla slanika, hleb, crni luk, kiselina, a od pribora se koristi samo brica i kašika. Učestvovalo je 30 parova risara iz Vojvodine, Mađarske, Hrvatske i Bosne Hercegovine.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić istakao je da manifestacija svojim postojanjem budi setu kod onih starijih koji su nekada zaista ovako radili na njivi, ali oplemenjuje i mlade, koji imaju priliku da se podsete kako je to nekada bilo. Takmičenje risara ima i etnografski značaj.

Ovogodišnja dužijanca je održana uz finansijsku pomoć grada Subotice, u iznosu od oko milion i po dinara, AP Vojvodine sa 600.000 dinara i Hrvatskog nacionalnog veća sa 200.000 dinara.

Izvor: RTV Yueco
Takmičenje Risara Takmičenje Risara Takmičenje Risara Takmičenje Risara Takmičenje Risara Takmičenje Risara Takmičenje Risara Takmičenje Risara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 7180
Povezane teme

takmičenje risara

risari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.